Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Fluiten voor de KNVB? Schrijf je in voor de opleiding SOIII

Ruud Scheper
KNVB Media
21 mei 2019, 8:00

Fluit je nu al bij je vereniging, maar wil je wedstrijden op een hoger niveau gaan begeleiden? Dan is de cursus Scheidsrechtersopleiding III (SOIII) echt iets voor jou. - Foto: KNVB Media

Fluit je nu al bij je vereniging, maar wil je wedstrijden op een hoger niveau gaan begeleiden? Dan is de cursus Scheidsrechtersopleiding III (SOIII) echt iets voor jou. Raúl Luna Madueño (19) uit Groningen rondt de cursus deze week af. Hij is laaiend enthousiast. "Ik kan het zeker aanraden. Het is een leuke cursus en je wordt echt een betere scheidsrechter."

Jarenlang floot Raúl Luna Madueño wedstrijden bij zijn club Tubanters Enschede. Eigenlijk wilde hij wel gaan fluiten voor de KNVB, maar zijn eigen voetbalcarrière zat in de weg. “Ik speelde van de F’jes tot de A’s in selectieteams en stroomde vorig jaar door naar het eerste”, vertelt hij. “Dan was het altijd passen en meten om een wedstrijd te fluiten. Bij de club kon dat wel, maar als je KNVB-official wordt, is dat eigenlijk niet meer te combineren.”

Lang gekoesterde wens

Het leuke van deze opleiding is dat je direct ook aanstellingen krijgt wanneer je begint

Daardoor kreeg hij wel steeds aanstellingen op een niveau dat hij eigenlijk ondertussen was ontgroeid. Niet omdat de club hem niet hoger wilde laten fluiten, maar omdat voor die duels steeds KNVB-scheidsrechters werden aangesteld. “Dat begon me steeds meer tegen te staan”, is Madueno eerlijk. Maar ja, zijn eigen voetbalcarrière ging voor.

Dat veranderde deze zomer toen hij verhuisde naar Groningen om daar te gaan studeren. Voetballen in de eerste selectie zat er daardoor niet meer in, maar het opende wel de mogelijkheid om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. “Vorig jaar had ik al de cursus verenigingsscheidsrechter gedaan, maar met de cursus SOIII kan ik nu echt als KNVB-scheidsrechter op pad. En het leuke van deze opleiding is dat je direct ook aanstellingen krijgt wanneer je begint. Je hoeft hem niet eerst af te ronden.”

Rondje langs de velden

Sterker nog, juist in die aanstellingen krijg je de mogelijkheid om in de praktijk te laten zien wat je in de cursus geleerd hebt. “Maar dat geldt net zo goed andersom”, vertelt KNVB-docent Sven Keller. “Er is in de cursus ook ruime aandacht voor de zaken waar je tegenaan loopt in het veld. Sterker nog, daar beginnen we iedere avond mee. Het rondje langs de velden, waarin iedereen kan vertellen wat voor leuke, gekke of minder plezierige dingen ze mee hebben gemaakt op het veld. Actief leren, noem ik dat. De informatie moet uit de groep zelf komen.”

In de cursus staat reflectie op het eigen handelen centraal. 

In de cursus staat reflectie op het eigen handelen centraal. “We proberen te stimuleren dat je terugkijkt op je eigen beslissingen tijdens een wedstrijd en daarover gaat nadenken”, vertelt Keller, in het dagelijks leven docent sport en bewegen en leraar in het bijzonder onderwijs en bovendien zelf al tien jaar actief als scheidsrechter voor de KNVB. “Door te leren reflecteren, word je echt een betere scheidsrechter”, weet hij dan ook uit ervaring.

Jezelf verder ontwikkelen

Madueno sluit zich daar volledig bij aan. Na afloop van een aanstelling moet je een reflectieformulier invullen, vertelt hij. “Dat is leuker dan het klinkt hoor. Wij moesten drie situaties uit een wedstrijd kiezen. Twee die beter konden en één situatie waar het juist wel goed ging. Door daar zelf en samen over na te denken, leer je op een heel andere manier naar een wedstrijd te kijken en kun je je verder ontwikkelen.”

Er is in de cursus ruime aandacht voor de zaken waar je tegenaan loopt in het veld

In de cursus wordt daarnaast ook veel gebruik gemaakt van bewegende beelden. “Dan zet Sven de beelden stil op een bepaald moment en moeten wij aangeven wat wij zouden doen in die bewuste situatie. Zo ontstaat er een discussie. Iedereen wordt daardoor gestimuleerd om mee te doen.  Dat vind ik heel positief aan deze opleiding.”

Absolute aanrader

Dat hij de opleiding aan andere scheidsrechters aanraadt, behoeft dan ook geen betoog. Madueno lacht. “Absoluut. Ik zou het zeker aanraden. Ik moest zelf stoppen met voetballen doordat ik ging fluiten, maar ik heb er zeker geen spijt van gehad.” Keller knikt. “Als je het leuk vindt om wedstrijden te begeleiden en daardoor bij andere clubs over de vloer te komen, dan is dit echt iets voor jou. Wat is er mooier dan om een vergoeding te krijgen voor het uitvoeren van je hobby. Een hobby die je ook nog eens op allerlei plekken brengt en waarin je, als je dat wilt, ook nog eens door kunt doorgroeien naar een hoger niveau.”

Inschrijven

Bekijk voor meer informatie de pagina op KNVB Assist. Om deel te nemen aan de Scheidsrechtersopleiding III, neem contact op met de medewerkster arbitrageopleidingen van jouw steunpunt.

Scheidsrechters III veldvoetbal Scheidsrechters III veldvoetbal Kijk hier voor meer informatie over de cursus SOIII.

Snezana Vujovic

Arbitrageopleidingen Noord/Oost

Nicole Jacet

Arbitrageopleidingen West

Medewerkster arbitrageopleidingen

Arbitrageopleidingen Zuid

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen