Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Campagne voor meer vrouwelijke bondsscheidsrechters van start

KNVB Media
KNVB Media
9 februari 2018, 14:00

De KNVB is een landelijke campagne voor meer vrouwelijke bondsscheidsrechters in de sport gestart. - Foto: KNVB Media

Er zijn naar verhouding nog steeds weinig vrouwelijke (bonds)scheidsrechters in de sport en daar wil de KNVB samen met NOC*NSF, volleybalbond (Nevobo), het handbalverbond (NHV), het korfbalverbond (KNKV), de zwembond (KNZB), de hockeybond (KNHB) en de basketbalbond (NBB) verandering in brengen.

Het goede nieuws is dat er steeds meer vrouwelijke clubscheidsrechters zijn, deze stromen echter te weinig door naar bondsniveau. Om dit voor elkaar te krijgen is nu een campagne gestart. In de komende maanden worden regionale bijeenkomsten georganiseerd waar alle bonden aan deelnemen door het uitnodigen van jonge, vrouwelijke fluittalenten.

Verschillende redenen

Uit onderzoek van NOC*NSF onder vele sportbonden is gebleken dat er verschillende redenen zijn waarom vrouwelijke scheidsrechters niet snel doorstromen naar de top. Zo is er ten eerste te weinig stimulans vanuit de bonden en wordt de doorstroom overgelaten aan het individu. Ten tweede blijkt dat vrouwelijke scheidsrechters het gevoel hebben dat ze over onvoldoende kwaliteit beschikken en laten ze zich teveel leiden door commentaar langs de velden. Als laatste blijkt dat vrouwen zelf graag ook blijven sporten.

De campagne is bedoeld om vrouwen op verenigingsniveau te laten zien en ervaren dat fluiten boeiend, uitdagend, leerzaam en interessant is.

Juist deze belemmeringen bieden aanknopingspunten voor een gezamenlijk plan. Wanneer meer vrouwen wedstrijden fluiten, is de verwachting dat het aanbod van scheidsrechters over de hele linie toeneemt. De campagne is bedoeld om vrouwen op verenigingsniveau te laten zien en ervaren dat fluiten boeiend, uitdagend, leerzaam en interessant is. De deelnemende bonden moeten ervoor zorgen dat de doorstroom naar regionale - en bondsniveaus wordt geëffectueerd. Zo komt er vanuit de bonden meer begeleiding bij wedstrijden en komt er bijscholing in ‘mentale weerbaarheid’, ‘omgaan met agressie’ en ‘zelfvertrouwen’.

Kick-off

Morgen, zaterdag 10 februari, vindt in Omnisport Apeldoorn van 14.00-16.00 uur de kick-off plaats van de landelijke campagne ‘Meer vrouwelijke bondsscheidsrechters in de sport’. De dagvoorzitter van deze bijeenkomst is Ireen van den Assem, speelster van het Nederlands Hockeyelftal. Deze campagne is een initiatief van de KNVB, NOC*NSF, Nevobo, KNHB, NBB, NHV, KNKV en de KNZB (waterpolo).

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen