Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Seizoen zaalvoetbaltop start met veranderingen

KNVB Media
KNVB Media
10 september, 10:00
0:46

De zestien teams in de Eredivisie spelen in een nieuwe seizoensopzet. - Foto: KNVB Media

De Eredivisie zaalvoetbal gaat vrijdag van start. Vanaf dit seizoen bestaat de Eredivisie niet meer uit twaalf, maar uit zestien teams. Ook wordt er dit seizoen met een nieuwe opzet gespeeld. Het zogeheten ‘split season-model' moet voor nog meer spanning in de Eredivisie gaan zorgen. Vorig seizoen werd er al begonnen met deze nieuwe opzet, maar vanwege de coronapandemie moest de competitie destijds vroegtijdig gestopt worden.

In het ‘split season-model' spelen alle zestien teams in de eerste fase elk twaalf wedstrijden. Dit betekent dus dat niet ieder team tegen elkaar speelt. Hiervoor worden er vier poules gemaakt op basis van de ranking over de laatste negen seizoenen. Elk team speelt in iedere categorie tegen drie teams. Door loting wordt vervolgens bepaald welk team je ontloopt uit de andere categorieën.

De teams in de Eredivisie voor het seizoen 2021/'22 zijn volgens de ranking verdeeld in vier categorieën.

  • Poule 1: Hovocubo, FC Eindhoven, ASV Lebo, FC Marlene
  • Poule 2: Tigers Roermond, FCK/de Hommel, AGOVV, RKAV Volendam
  • Poule 3: HV/Veerhuys, Groene Ster, TPP/Feyenoord Futsal, Be`79
  • Poule 4: Texel`94, Leekster Eagles, zvv den Haag, White Stones

Tweede reeks

Na afloop van de eerste reeks wordt de eindstand in tweeën geknipt. De bovenste helft van de competitie gaat spelen voor een plek in de play-offs en de onderste helft gaat proberen degradatie te ontlopen.

Alle teams nemen 50 procent van hun punten uit de eerste reeks mee. In de tweede fase worden er veertien wedstrijden gespeeld en hierbij komt ieder team dus twee keer tegen elkaar in actie.

Play-offs om het landskampioenschap

Na de tweede reeks volgen de play-offs om het landskampioenschap. In de bovenste poule plaatsten de nummers één en twee van de competitie zich direct voor de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap.

De nummers drie, vier en vijf komen in de kwartfinale. De nummer zes speelt nog een enkele wedstrijd tegen de nummer één van de tweede poule om de laatste plek in de kwartfinale. De kwartfinale bestaat uit een dubbele wedstrijd. De halve finale en de finale worden gespeeld in een ‘best of three’.

Vanaf dit seizoen is ook de zondag een speeldag in de Eredivisie.

Play-offs om degradatie

In de onderste helft van de competitie degraderen de nummers zeven en acht direct naar de Eerste divisie. De nummers vijf en zes krijgen in de nacompetitie de kans om hun plek in de Eredivisie te houden. Ze spelen hierin tegen teams uit de Eerste divisie.

Zondag als nieuwe speeldag

Ook is de zondag een speeldag in de Eredivisie. Er worden vier competitieronden in de Eredivisie op zondag gespeeld. Dit geldt voor twee speelronden in de eerste reeks en twee in de tweede reeks.

Programma eerste speelronde

In de eerste speelronde van de Eredivisie zaalvoetbal staan onder andere FCK/De Hommel – Volendam rkav (aftrap 20.30 uur), FC Marlène – AGOVV (aftrap 20.30 uur) en Groene Ster Vlissingen – FC Eindhoven (aftrap 20.30 uur) tegenover elkaar.

De eerste echte topper van het seizoen staat op vrijdag 17 september op het programma. FC Eindhoven -  FC Marlène staat dan om 21.30 uur op de rol.

Wedstrijden Eredivisie live te zien

Ook nieuw aan de competitie is dat de wedstrijden van alle zestien teams binnenkort allemaal live te zien zijn via Eredivisie-zaalvoetbal.nl. Ook zijn er samenvattingen beschikbaar na elke speelronde.

De livestreams zijn een samenwerking tussen de Eredivisieclubs, Provispo, Eyecons en de KNVB. In de komende weken wordt er getest met de eerste live wedstrijden en in de loop van het seizoen zijn alle wedstrijden van Hovocubo, FC Eindhoven, ASV Lebo, FC Marlene, Tigers Roermond, FCK/de Hommel, AGOVV, RKAV Volendam, HV/Veerhuys, Groene Ster, TPP/Feyenoord Futsal, Be`79, Texel`94, Leekster Eagles, zvv Den Haag en White Stones live te zien via Eredivisie-zaalvoetbal.nl.

Eredivisie-zaalvoetbal.nl Eredivisie-zaalvoetbal.nl Bezoek de website. UEFA Futsal EURO 2022 UEFA Futsal EURO 2022 Van 19 januari tot en met 6 februari 2022 wordt het UEFA Futsal EURO 2022 gespeeld in Nederland, het grootste EK Futsal ooit.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen