Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Interessant jaar voor 'nieuwe' Eredivisie zaalvoetbal

KNVB Media
KNVB Media
3 september 2020, 11:03
0:51

De Eredivisie telt vanaf seizoen 2020/'21 niet 12, maar 16 ploegen. - Foto: KNVB Media

Niet 12, maar 16 ploegen beginnen dit seizoen aan de Eredivisie zaalvoetbal. Het wordt een interessant voetbaljaar in de top van het zaalvoetbal, alleen al door de veranderingen die zijn ingevoerd in de top. Competitieleider van de KNVB Ron Kauwen en bondscoach Max Tjaden lichten de wijzigingen toe.

Grootste veranderingen 

De zaalvoetbalpiramide is geoptimaliseerd, zoals het heet. De grootste verandering is dat de Eredivisie vanaf nu 16 teams telt. Vorig seizoen bestond dit aantal nog uit 12. Daarnaast ziet het competitieverloop er anders uit. De ploegen spelen in de eerste fase van de competitie 12 wedstrijden. Dat houdt in dat niet tegen iedere tegenstander wordt gespeeld. "Daarvoor is de ruimte op de speeldagenkalender te beperkt", zegt Ron Kauwen.

De ploegen zijn bij de loting verdeeld over vier potten, op basis van de historische ranking van die ploeg. Aan de hand van deze loting ontloopt een team één ploeg uit de potten waar zij zelf niet in zit. 

Bondscoach Max Tjaden hoort wisselende, soms kritische, geluiden over de nieuwe opzet. "Dat snap ik. Het is eerlijker om iedereen tegen elkaar te laten spelen. Er is gekozen voor meer wedstrijden, maar niet voor heel veel meer wedstrijden." In de tweede fase worden er in twee poules van 8 ploegen 14 wedstrijden worden gespeeld, gevolgd door play-offs.

Wie nam het initiatief en waarom?

Het bedrijf Hypercube benaderde de KNVB, na contact te hebben gehad met twee coaches uit de Eredivisie. "En zij hadden een goed verhaal, vonden we", zegt Kauwen. Vervolgens is er veelvuldig contact geweest met clubs, coaches en spelers, alvorens er werd ingestemd met de nieuwe opzet. 

Tjaden: "De basis van de nieuwe opzet is het spelen van meer wedstrijden. En dan vooral wedstrijden die er toe doen. Met deze opzet worden wedstrijden spannender en spelen heel veel teams tot de laatste speeldag nog ergens voor. Op de korte termijn hoop ik als bondscoach de vruchten hiervan te plukken, maar uiteindelijk moeten we het over de lange termijn bekijken. We moeten het plan tijd en ruimte geven."

Zondag 

Daar waar traditioneel gezien de meeste wedstrijden op vrijdagavond worden gespeeld, wordt nu ook de zondag toegevoegd als speeldag. In de eerste fase - tot december - speelt iedere ploeg twee keer op een zondag, waarvan één keer thuis. Ron Kauwen legt uit: "We hebben wat meer ruimte nodig om alle wedstrijden te kunnen spelen. Door de week een wedstrijd spelen is eigenlijk geen optie, gezien de reistijd. Dus hebben we na overleg gekozen voor de zondag, dan zijn de reistijden beter te behappen."

Dit kan consequenties hebben voor spelers die zowel op het veld als in de zaal actief zijn. "Het veldvoetbal mag niet een beperkende factor zijn voor het zaalvoetbal in de top", vindt bondscoach Tjaden. "Ik juich veldvoetbal toe, maar we moeten er geen last van hebben."

Loting wedstrijden 1e fase Eredivisie verricht Loting wedstrijden 1e fase Eredivisie verricht

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen