Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Finalestrijd zaalvoetbalvrouwen nadert ontknoping: 'Nog niets beslist'

Ruud Scheper
KNVB Media
17 mei 2018, 8:55

De finale in het zaalvoetbal vrouwen gaat net als vorig jaar tussen Pernis en Drachtster Boys. - Foto: KNVB Media

De vrouwen van Drachtster Boys en vv Pernis staan morgen, vrijdag 18 mei, om 20.30 uur tegenover elkaar in de tweede wedstrijd om de landstitel in het vrouwen zaalvoetbal. De eerste finale ging met 4-2 naar vv Pernis, dat daarmee een belangrijke stap zette op weg naar de titel. Maar er is nog niets beslist, zo weten de coaches van beide teams.

Het is geen film, waarin er altijd een happy ending is

Want ook vorig jaar stonden Pernis en Drachtster Boys tegenover elkaar in de finale van de strijd om de landstitel en ook toen ging het eerste duel naar Pernis. Met een thuiswedstrijd voor de boeg leek de ploeg van Sharon van Zadelhoff de schaal al bijna binnen te hebben, maar hoe anders liep het. Drachtster Boys won in het hol van de leeuw en eiste een week later in het derde en beslissende duel de titel voor zich op.

‘Zegt helemaal niets’

Onwillekeurig gaan de gedachten van beide coaches daarom naar die situatie. “Maar dat zegt me weinig”, reageert Symen Abe Hoekstra van Drachtster Boys. “Wat er vorig jaar gebeurde, was vorig jaar. Dat zegt helemaal niets over wat er dit jaar gaat gebeuren. Het is geen film, waarin er altijd een happy ending is.”

Vorig jaar wist Drachtster Boys er een derde wedstrijd uit te slepen.

Van Zadelhoff is het daar volkomen mee eens. En nee, ze heeft die wedstrijden niet bewust verzwegen in de afgelopen week. “Dat zou fout zijn, denk ik. Je moet dat zeker benoemen. Ik hoop dat we er van hebben geleerd. Je moet je er continu van bewust zijn dat je alles moet geven, op elk moment.”

Pernis terechte winnaar

Dat we een nederlaag hebben geleden in het eerste duel, geeft even een knauw aan het zelfvertrouwen, natuurlijk

Over de zege van Pernis in het eerste duel zijn de coaches het wel eens. “Dat was terecht”, klinkt het in koor. “We kwamen dichtbij, maar dat telt niet”, aldus Hoekstra. “Nu moeten we er in eigen huis een derde wedstrijd zien uit te slepen. Dat we een nederlaag hebben geleden in het eerste duel, geeft even een knauw aan het zelfvertrouwen, natuurlijk. Maar als we vrijdag winnen, hebben wij dat voordeel weer in de beslissende wedstrijd.”

Sharon van Zadelhoff: 'Voor ons staat er gewoon een wedstrijd op het programma'.

Ook Van Zadelhoff ziet het zeker niet als een gelopen race. De kans dat ze vrijdagavond met de schaal in de handen staat? “Daar ben ik nooit zo mee bezig, hoe gek dat ook mag klinken. Voor ons staat er gewoon een wedstrijd op het programma. Een goede wedstrijd, met – zo verwacht ik – een mooie ambiance, veel beleving en veel strijd. En als wij dan aan het einde met de schaal in de handen staan, dan zou dat alleen maar heel mooi zijn.”

Mooie ambiance

Dat Drachtster Boys het thuisvoordeel heeft vrijdag, heeft al evenmin invloed op de uitslag volgens de coaches. “Thuisvoordeel zegt me niet zoveel”, betoogt de trainer van de thuisspelende ploeg. “Ja, misschien als we met 0-2 achter komen en het 1-2 wordt, dat het publiek dan een steuntje in de rug kan geven, maar je moet het uiteindelijk toch zelf doen.”

2,5 uur terug met een nederlaag voelt toch heel anders dan 2,5 uur terug als kampioen. Dan kan de reis niet lang genoeg duren

Van Zadelhoff knikt. “Weet je wat het is; of het geluid nou van rechts of van links komt, dat maakt ons niet zoveel uit. Er zal sowieso wel een mooie ambiance zijn, dat moet ons ook helpen. En ik hoop natuurlijk dat we winnen. Alleen al om de terugreis. 2,5 uur terug met een nederlaag voelt toch heel anders dan 2,5 uur terug als kampioen. Dan kan de reis niet lang genoeg duren.”

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen