Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Jeugd voetbalt voor jongeren met een beperking

KNVB Media
KNVB Media
8 september 2022, 15:13

Thijmen is een fanatiek Frame-voetballer en mocht in 2018 het veld op met Memphis voor de interland Nederland - Frankrijk. - Foto: KNVB Media

Komend weekend vindt de strijd plaats rondom de KNVB Zwaluwen Jeugd Beker. Een spannende dag met veel leuke wedstrijden. Daarnaast staan deze wedstrijd in het teken van de Zwaluwen Jeugd Actie en dat is bijzonder, want het inschrijfgeld komt voor een deel ten goede aan de Zwaluwen Jeugd Actie.

Gewoon lekker kunnen voetballen. Voor de meeste jongeren is dat de gewoonste – en de leukste – zaak van de wereld. Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend dat zij kunnen voetballen. Daarom steunt de Zwaluwen Jeugd Actie onder andere het aangepast voetbal van de KNVB.

Voetbal is van iedereen

De bijna 500.000 jeugdspelers die elk voetbalseizoen meedoen aan de KNVB Zwaluwen Jeugd Beker, voetballen voor de actie. De deelnemende teams doneren via de KNVB een deel van het inschrijfgeld aan de Zwaluwen Jeugd Actie. Met het geld dat wordt ingezameld  worden mooie projecten gerealiseerd zodat jongeren met een lichamelijke of een verstandelijke beperking toch kunnen voetballen.

Drempel

Dit jaar is er ruim 400.000 euro opgehaald, waarvan een deel ten goed komt aan het Passend Voetbal van de KNVB. Clubs kunnen hier een beroep op doen om bijvoorbeeld materiaal aan te schaffen. Bijvoorbeeld frames voor Frame-voetbal en voetstukken voor elektrisch voetbal. Die financiële ondersteuning kan verenigingen net de drempel over helpen om Passend Voetbal aan te bieden.

Inspirerende voorbeelden

Per seizoen vragen verenigingen voor in totaal 150.000 euro subsidie aan voor initiatieven die ten goede komen aan het passend voetbal. Zie hier onder voor een aantal inspirerende voorbeelden die hopelijk nog meer clubbestuurders aanzetten om Passend Voetbal mogelijk te maken op hun vereniging. 

SV Hoogersmilde SV Hoogersmilde G-voetbal clinic tijdens Midden-Drenthe Cup

RCS - Oost-Souburg RCS - Oost-Souburg Oprichting en integreren RCS+ autistenteam

N.E.C. Nijmegen N.E.C. Nijmegen Primeur elektrisch rolstoelvoetbal.

Spieren voor Spieren

Het andere deel van de opbrengst van de Zwaluwen Jeugd Actie is beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Het Prinses Beatrix Spierfonds en Spieren voor Spieren, waar onder andere bondscoach Louis van Gaal ambassadeur van is, doen onderzoek naar de oorzaak en behandeling van spierziekten.

Help mee

Clubs kunnen een bijdrage vragen voor bijvoorbeeld het rolstoeltoegankelijk maken van de accommodatie, een samenwerking met een instelling in de buurt of een leuke (voetbal)dag voor kinderen met een beperking. Amateurvoetbalverenigingen die hebben deelgenomen aan de Zwaluwen Jeugd Actie mogen een subsidieaanvraag indienen. Kijk hieronder of jullie club in aanmerking kan komen voor een subsidie.

Subsidie-aanvraag Subsidie-aanvraag Kijk hier hoe je in aanmerking kunt komen voor subsidie van de Zwaluwen Jeugd Actie

Passend Voetbal

Passend Voetbal is de verzamelnaam van de verschillende vormen van aangepast voetballen voor mensen met een beperking. We kennen een aantal specifieke doelgroepen die soms aangepast voetballen en soms regulier voetballen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen