Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vlaggenschip Excelsior Maassluis verzorgt kerstdiner voor trouwe leden

KNVB Media
KNVB Media
22 december 2019, 18:51

De selectie van Excelsior Maassluis in het seizoen 2019-2020. - Foto: Excelsior Maassluis Media/Harry Noordhof

Het eerste elftal is het vlaggenschip van de vereniging en staat het hele seizoen in de schijnwerpers. Zo ook bij Excelsior-M, de trotse tweede divisionist uit Maassluis. Maar rond de Kerst worden de rollen omgedraaid en lopen de selectiespelers de benen uit hun lijf voor de trouwe leden tijdens het kerstdiner. "Op zo'n avond voel je het kloppend hart van de vereniging."

"Dit jaar is het kerstdiner voor de vierde keer georganiseerd", zegt voorzitter Gert-Jan Bunt. "Het begint zo langzamerhand een traditie te worden." Hij belt vanuit de auto en is op weg naar de cateraar om spullen van de vorige avond terug te brengen. Daar voelt de voorzitter zich niet te groot voor. 

De a-selectie van Excelsior Maassluis verzorgde voor de vierde keer het inmiddels traditionele kerstdiner van de club. 

Nood

Het initiatief is eigenlijk uit nood geboren. Vier jaar geleden vielen er een paar lijken uit de kast, waardoor de club in financiële problemen kwam. "Dat is destijds breed uitgemeten in de pers", zegt Bunt. "Veel belangrijker is dat we met zijn allen in actie zijn gekomen om de club weer gezond te maken. Ook de selectie van het eerste wilde iets doen. Zo ontstond het idee om een kerstdiner te organiseren en op die manier geld op te halen." 

75 procent van de selectie heeft in onze jeugd gespeeld.

Er zijn legio voorbeelden van clubs in problemen waar spelers het zinkend schip snel verlaten. Dat bij Excelsior Maassluis het tegenovergestelde gebeurt, is niet geheel toevallig. "Wij willen dat 75 procent van selectie uit eigen jeugd komt of in de jeugd bij ons heeft gespeeld", zegt Bunt. "Zo drijft het eerste elftal niet af van de club." 

Aanvoerder Daan Smith keerde na een avontuur in het betaald voetbal terug bij de club van zijn jeugd. - Foto: Excelsior Maassluis Media/Harry Noordhof

Jeugd

Een van hen is de huidige aanvoerder Daan Smith. Hij speelde in de jeugd bij Excelsior Maassluis tot hij als Onder 16 speler werd gescout door Feyenoord. Na zijn eerste contract werd Smith verhuurd aan Excelsior waar hij door twee kruisbandblessures nooit echt kon doorbreken. "Op mijn 22ste koos ik voor mijn studie en keerde ik terug naar het amateurvoetbal. Vanwege de binding uit mijn jeugdtijd twijfelde ik niet dat dat bij Excelsior Maassluis moest zijn." 

Het is een van de manieren van de club om zich te handhaven in de Tweede Divisie waar steeds hogere budgetten regeren. Dat lukt met een kleine begroting vaak boven verwachting goed. Vorig seizoen eindigde Excelsior Maassluis op de tweede plaats na een slechte seizoenstart. In 2016 werd het grootste succes uit de ruim 100-jarige clubhistorie geboekt: amateurkampioen van Nederland. 

In 2016 kroonde Excelsior Maassluis zich totaal onverwacht tot amateurkampioen van Nederland. Daan Smith staat uiterst links in de middelste rij. 

Saamhorigheid

Samen met de moeders werden voorgerechten gemaakt

Smith was erbij en merkte ook hoe de financiële problemen een grauwe sluier legde over dat glorieuze gevoel. "Er moest bezuinigd worden", zegt Smith. "Maar daarmee wordt het er niet gezelliger op bij de club. En dus zijn we als selectie gaan nadenken hoe we inkomsten konden genereren." Voor de jeugd wordt een sponsorloop op touw gezet. Maar de spelers moeten echt aan de bak als ze besluiten een kerstdiner op de club te organiseren. "Om zoveel mogelijk geld op te halen, hebben we alles zelf geregeld", zegt Smith. "Wat dat inhoudt? "Op zoek gaan naar een sponsor voor de wijn bijvoorbeeld; of samen met de moeders voorgerechten maken. En op de avond zelf natuurlijk bedienen en afwassen."

Het gevoel van saamhorigheid maakt diepe indruk op voorzitter Bunt. "Tussen jong en oud; sportief en niet sportief. Aan de ene tafel zit een damesteam; aan een andere de vijfde colonne. Het bestuur is er; de jeugdcommissie. En daartussen beweegt zich de a-selectie. Op zo'n avond voel je het kloppend hart van de vereniging."

Traditie   

De kantine is in kerstsfeer gebracht.

Waarom zou je dat niet elk jaar willen voelen? En dus ging de a-selectie ook in de jaren daarna aan de slag. Smith: "Het hele jaar wordt alles voor ons geregeld en staat iedereen voor ons klaar. Het is goed om wat terug te doen voor al die mensen. Bovendien leren nieuwe jongens de vereniging zo beter kennen. Je bent de hele avond verantwoordelijk voor een tafel. Die mensen ken je dan ook als je de volgende keer na de kantine instapt." 

En dan is de kerstperiode ideaal. "We kunnen het natuurlijk ook aan het einde van het seizoen organiseren, met een barbecue in de zon", zegt Bunt. "Maar Kerstmis is toch de tijd dat mensen samenkomen met familie en vrienden en de waan van de dag achter zich laten."  

Dat het nog maar lang een traditie mag blijven in de Excelsior Maassluis - familie. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen