Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

HOSV verkoopt ieder jaar kerstbomen voor de G-voetbalafdeling

Willem Korenromp
KNVB Media
7 december 2019, 10:46

HOSV verkoopt jaarlijks ruim 200 kerstbomen. - Foto: HOSV

Sinterklaas is het land uit, tijd voor de kerstboom. Bij HOSV betekent dat alle hens aan dek. De voetbalclub uit Opmeer/Spanbroek verkoopt jaarlijks honderden kerstbomen. De opbrengst komt ten goede aan het G-voetbal.

 Het is een gezellige boel bij het sportpark aan de Waterkant. Mensen komen en gaan. De een drinkt een kop koffie. De ander blijft hangen voor een praatje of een potje biljart. Maar alle bezoekers hebben één ding gemeen: ze zijn gekomen om een kerstboom te kopen. “Dat is vaste prik. We doen dit al ruim 25 jaar”, zegt HOSV-voorzitter Jan Scheltus.

Zoals ieder jaar gaat de opbrengst van de actie ook dit jaar naar de G-voetbalafdeling van de club. “26 jaar geleden zijn we met G-voetbal begonnen”, blikt de preses terug. “We hadden destijds van alles nodig om dat te realiseren. De vraag is alleen hoe je aan het geld komt om dat te bekostigen. Iemand binnen de vereniging kwam toen op het idee om kerstbomen te gaan verkopen. Dat is heel klein begonnen, maar het is uitgegroeid tot een heel gebeuren.”

Een kerstboom wordt klaargemaakt om mee te nemen.

Uniek

Zo werd een traditie geboren. Van meet af aan liep het als een trein. De mensen uit de omgeving van Opmeer steunen de vereniging en het G-voetbal met liefde. “Ze dragen ons een ontzettend warm hart toe”, zegt Scheltus. “We zijn ook een echte familieclub. Het G-voetbal is bij ons uniek. We hebben alleen daarin al zo’n 45 tot vijftig leden. Twee teams spelen competitievoetbal. Daarnaast hebben we op zaterdagmorgen een groep met zwaar gehandicapten. Die spelen dan een wedstrijd tegen een F-elftal. Daar leven ze echt naartoe, dat is prachtig om te zien.”

De kerstbomenverkoop wordt gezien als een jaarlijks hoogtepunt voor de vereniging. Er is zelfs een speciale commissie in het leven geroepen die alles in goede banen leidt. “Het mooie aan de actie is dat het volledig op vrijwilligers draait. Er zijn zelfs mensen die eigenlijk nooit bij de club komen, maar deze twee weken staan ze klaar om kerstbomen te verkopen. Die vinden het geweldig.” De actie zorgt voor een bijzonder sfeertje op het sportpark. “Iedereen uit het dorp komt zo’n beetje langs. De een neemt koek mee. Een ander komt om een potje te biljarten. Het is gewoon een heel gezellige tijd.”

HOSV verkoopt vier verschillende soorten kerstbomen.

Ruim 200 bomen

De actie begon afgelopen donderdag voor de leden van HOSV. Twee vrachtwagens kwamen ruim tweehonderd bomen brengen: fijnsparren, blauwe sparren, Nordmannen en Omorika's. “En die verkopen we allemaal. Vorig jaar hadden we er één over, maar ook die werd op de laatste dag nog verkocht”, lacht Scheltus. “Donderdagavond zijn de bomen gelost en kwamen de eerste mensen zelfs al langs om een boom te halen. Vrijdag hebben we alles verder uitgepakt en zijn we officieel met de verkoop begonnen. Door de jaren heen hebben we veel vaste klanten gekregen. Scholen, kerken, noem maar op.”

De kerstbomenverkoop heeft het G-voetbal in Opmeer al veel gebracht. Zo konden er afgelopen zomer aluminium doeltjes worden aangeschaft voor de vereniging. Wat er dit jaar met het geld gebeurt, is nog niet bekend. “Een bestuurslid en twee andere mensen vertegenwoordigen het G-voetbal binnen de vereniging. Als zij iets nodig hebben kloppen ze bij het bestuur aan. Afgelopen zomer waren het doeltjes, maar ze zijn ook weleens samen wezen bowlen. Dat wordt allemaal met het geld van de kerstbomenverkoop betaald.”

Meerdere vrijwilligers staan klaar bij HOSV om de kerstbomen te verkopen.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen