Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Walking Football gaat veel verder dan alleen een balletje trappen’

Ruud Scheper
KNVB Media
29 november 2019, 10:30

Na een geslaagde eerdere ontmoeting gingen Herweijer en zijn ploeggenoten nu op tegenbezoek aan de Krommendijk. - Foto: Fotoservice IJmond

Het is nu ongeveer anderhalf jaar geleden dat hij een berichtje las in de lokale krant over het Walking Football bij Telstar. Nieuwsgierig nam de toen 69-jarige Peter Herweijer een kijkje en meteen was hij verkocht. “Het is niet zo dat ik het bewust gemist had, het voetbal en de kleedkamerhumor. Maar toen ik de schoenen eenmaal weer aan had getrokken en te midden van die mannen zat, voelde het direct als vanouds. Het is écht genieten om weer te kunnen voetballen en deel uit te maken van een team.”

Sinds die bewuste woensdagmiddag in 2018 is hij een vaste kracht van de Telstar OldStars. En hij is bepaald niet de enige. Iedere woensdagmiddag betreden een mannetje of vijftien het veld voor een training onder leiding van trainer Hans van Bakel. “Eerst doen we wat trainingsvormen, daarna een partijtje. En na afloop koffie en bijkletsen in het spelershome.” Hij lacht. “Ook dat is een integraal onderdeel van de woensdagmiddag.”

Groter netwerk

Het Walking Football, maar natuurlijk net zo goed OldStar hockey of volleybal, kan een belangrijke rol spelen in het behoud van een sociaal netwerk

Het sociale aspect is – naast het fit en in beweging blijven – dan ook een van de belangrijkste onderdelen van het Walking Football. “Uit onderzoek is gebleken dat mannen van 65+ een veel kleiner netwerk hebben dan vrouwen van die leeftijd. Als ze met pensioen gaan, vallen de collega’s weg en blijft er vaak weinig over. Het Walking Football, maar natuurlijk net zo goed OldStar hockey of volleybal, kan een belangrijke rol spelen in het behoud van een sociaal netwerk. Het gaat veel verder dan alleen een balletje trappen.”

Naast de reguliere trainingen doen de Telstar OldStars ook met enige regelmaat mee aan toernooien of oefenwedstrijden.

Naast de reguliere trainingen doen de Telstar OldStars ook met enige regelmaat mee aan toernooien of oefenwedstrijden, zoals die van afgelopen vrijdag bij FC Dordrecht, waar met vier teams tegen elkaar werd gespeeld. Na een geslaagde eerdere ontmoeting in de rust van het Keuken Kampioen-duel tussen Telstar en Dordrecht in maart, waarvan zelfs een deel live op FOX Sports werd uitgezonden, gingen Herweijer en zijn ploeggenoten nu op tegenbezoek aan de Krommendijk.

Winnen is bijzaak

Het werd een mooie avond waarop het resultaat, zoals bij alle toernooien en oefenwedstrijden, bijzaak was. “We zeggen wel eens tegen elkaar dat meedoen leuk is, maar winnen leuker. Maar dat is natuurlijk een geintje. Al blijft het leuk wanneer je een toernooi met dertig teams op je naam kan schrijven, dat zal ik niet ontkennen.”

Het sociale aspect is – naast het fit en in beweging blijven – een van de belangrijkste onderdelen van het Walking Football.

Precies dat was wat er vorig jaar september gebeurde tijdens het Wereld Haventoernooi in Rotterdam. Een unieke belevenis voor de voetballers van de deelnemende teams uit Nederland en Duitsland. “Het idee was om dat toernooi dit jaar een vervolg te geven, maar dat is er helaas niet van gekomen. De ambitie blijft evenwel om er vanaf volgend jaar alsnog een jaarlijks terugkerend fenomeen van te maken.”

Iedereen is welkom

Hoewel de Telstar OldStars voetballen onder de vlag van de gelijknamige betaald voetbalclub, is iedereen welkom. “Ongeacht welke klasse je ooit hebt gespeeld”, vertelt Herweijer. “De meeste mannen zijn zo rond mijn leeftijd, maar we hebben ook nog een speler van 84 rondlopen en dat is zeker niet de minste. Het gaat vooral om het spelletje zelf. Dat hebben we jaren gemist en zijn we nu aan het terugveroveren. En er is weinig veranderd in de 25 jaar dat ik niet heb gevoetbald, moet ik zeggen.”

Het werd een mooie avond waarop het resultaat, zoals bij alle toernooien en oefenwedstrijden, bijzaak was.

Misschien zijn we wel een beetje verwend geraakt door al die luxe ja. Maar mag het?

Het voetballen bij een profclub brengt wel verschillende voordelen met zich mee, weet Herweijer inmiddels. “We maken gebruik van de faciliteiten van Telstar. We trainen op het hoofdveld, mogen douchen in de prachtige kleedkamers van de club en zitten na in het spelershome. En bij een wedstrijd zoals die van afgelopen vrijdagavond reizen we met een bus van de club naar de speellocatie. Dat bevalt prima, moet ik zeggen.” Hij lacht. “Misschien zijn we wel een beetje verwend geraakt door al die luxe ja. Maar mag het?”

Meer weten? Meer weten? Lees alles over Walking Football, dé voetbalvorm waarmee je een leven lang van voetbal kunt genieten.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen