Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Marnix Kolder blijft scoren aan de Langeleegte

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
23 november 2019, 9:00

Marnix Kolder schittert tegenwoordig in het shirt van VV Veendam 1894. - Foto: VV Veendam 1894

SC Veendam is inmiddels ruim zes jaar verdwenen uit het professionele voetbal. In het roemruchte stadion De Langeleegte wordt echter nog altijd gevoetbald. Tegenwoordig speelt VV Veendam 1894 hier zijn wedstrijden, in de zondag tweede klasse. In de spits staat Marnix Kolder, voor altijd de clubtopscorer van de voormalige profclub.

VV Veendam 1894 is geen afsplitsing van de profclub van weleer. Laat daar geen misverstand over bestaan. Ook in de jaren dat er in de Groningse stad profvoetbal werd gespeeld, bestond deze amateurclub. In 2019 floreert VV Veendam 1894 zelfs al 125 jaar.

Dat er veel overeenkomsten bestaan met het voormalige SC Veendam mag duidelijk zijn. De laatste jaren speelt de club zijn wedstrijden op De Langeleegte, waar de twee hoofdtribunes nog overeind staan. Ook de kleuren geel-zwart zijn herkenbaar. Met Kolder in de spits moet het voor de Veendamse fans zelfs vertrouwd aanvoelen.

Marnix Kolder heeft nog altijd een neusje voor de goal.

Pijn

Maar liefst 11,5 jaar stond de aanvaller bij SC Veendam onder contract. In deze periode scoorde hij 94 keer. Een aantal dat door het faillissement in 2013 nooit meer overtroffen gaat worden. “Het einde van de club heeft mij zeker geraakt. Ik hier hier lang gespeeld, maar het was ook de club waar ik vroeger als kleine jongen met mijn vader op de tribune zat. Toch denk ik dat het de echte clubmensen zoals de supporters, vrijwilligers en medewerkers nog veel meer pijn heeft gedaan. Zij voelen dit tot op de dag van vandaag.”

Kolder voetbalde op dat moment voor Go Ahead Eagles, onder leiding van Erik ten Hag. “Dat was misschien wel mijn beste periode als voetballer. Ten Hag, van wie je toen al kon zien dat het een toptrainer in wording was, wist mij op de juiste manier te raken. Hij maakte mij aanvoerder en dat zorgde ervoor dat ik de verantwoordelijkheid voelde om te presteren en mij op de juiste manier opstelde in de groep. Ik moest elke dag 140 kilometer heen en terug, maar dat had ik er graag voor over. Dat doe je niet wanneer de training niets zou voorstellen.”

Lekkere broodjes en snoep

Wanneer we met de bus naar MVV moesten, dan maakten we daar echt een uitje van. Op de terugweg hadden we lekkere broodjes en snoep

Zijn profcarrière begon hij bij SC Veendam, de club waar hij vanaf zijn dertiende in de jeugd speelde. “Ik debuteerde al op mijn vijftiende in het eerste, maar had nooit echt het idee dat ik het kon gaan maken als voetballer. Het was vooral een hele leuke tijd. We praten onderling Gronings en wanneer we bijvoorbeeld met de bus naar MVV moesten, dan maakten we daar echt een uitje van. We klaverjasten een paar uur achter elkaar en op de terugweg hadden we lekkere broodjes en snoep.”

Joop Gall, vanaf 2005 zijn trainer, wees hem echter op zijn mogelijkheden. “Hij zei dat het heel leuk was wanneer ik Mister Veendam zou worden, maar hij wees mij er ook op dat ik veel meer in mijn mars had. Pas toen ik dat begreep, ben ik beter gaan voetballen.”

Transfer

Het leverde hem in 2007 een transfer op naar FC Groningen. Kolder speelde daar echter niet veel. Wel kwam hij twee keer in Europa in actie. FC Groningen hield twee keer knap Fiorentina op 1-1. Penalty’s moesten de beslissing brengen. Nadat Evgeniy Levchenko had gemist, schoot Kolder zijn strafschop onderkant lat. Geen doelpunt. Even later schoot Adrian Mutu de beslissende penalty binnenkant paal, maar deze bal viel wel binnen.

Na een omzwerving via VVV-Venlo kwam Kolder weer terug bij SC Veendam, waar hij nog twee seizoenen speelde. Na vijf jaar Go Ahead Eagles en één seizoen FC Emmen sloot Kolder in 2016 zijn profcarrière af. Hij keerde terug naar Veendam, de amateurtak wel te verstaan, dat op dat moment in de derde klasse speelde. “Ik wilde graag het echte amateurvoetbal beleven, met zijn mooie derby’s. Ik had diverse aanbiedingen op zak van grotere amateurclubs maar had geen zin meer in de verplichtingen. Veendam was dicht bij mij huis en bovendien werd ik herenigd met Angelo Cijntje, mijn oude ploegmaatje.”

Reportage over de toen achttienjarige Marnix Kolder uit 2000.

Echte amateurvelden

Na het eerste jaar op het oude complex van VV Veendam 1894 te hebben gespeeld, verhuisde de club in 2017 naar De Langeleegte. “Voor mij had dat niet gehoeven. Ik vind het juist wel wat hebben om op echte amateurcomplexen te spelen. Maar ik kan wel begrijpen dat de tegenstanders het leuk vinden om in een echt voetbalstadion te voetballen.”

Met Kolder promoveerde de club vorig jaar naar de tweede klasse. Kolder pikt nog regelmatig zijn doelpunten mee. In drie jaar maakte hij bijna honderd competitiedoelpunten. Zelf vindt hij dat het er meer hadden moeten zijn. “Ik ben nu 38 en merk dat ik ouder word. Ik herstel slechter. Ik train ook nog maar één keer in de week, mede door mijn studie en werk. Dit jaar heb ik dan ook wel een paar kansen gemist die er vroeger zeker in waren gegaan. Maar zo lang ik er plezier in heb, blijf ik zeker doorgaan.”

KNVB Campus | Voor de teams van morgen

De KNVB Campus is de plek waar onze nationale selecties trainen. Een plek ook die een aanzuigende werking heeft op mensen die van voetbal houden. En waar topsport en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Iedereen is welkom.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen