Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sontje Hansen begon met zijn duim in de mond bij HSV Sport 1889

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
17 november 2019, 7:58

Sontje Hansen loopt vooraan als jeugdspeler van HSV Sport 1889 bij het VOC-toernooi. - Foto: HSV Sport 1889

Sontje Hansen is één van de smaakmakers op het WK onder 17. De aanvaller van Ajax maakte al zes treffers en gaat vandaag met Oranje de strijd aan met Frankrijk tijdens de troostfinale (aftrap 19.00 uur). Bij zijn eerste amateurclub HSV Sport 1889 uit Hoorn volgen ze zijn prestaties op de voet.

Jeugdvoorzitter Rob van Drimmelen herinnert zich nog goed dat Sontje voor HSV Sport 1889 speelde. "Hij was pas vijf toen hij lid werd van de vereniging. Het was een klein jongetje met een duim in zijn mond die graag voetbalde. Een vrolijke en open jongen, hij kon makkelijk passeren en zocht vaak de vrije ruimte om vervolgens een voorzet te geven. Als hij zelf niet speelde, stond hij te kijken bij de training of wedstrijd van zijn twee jaar oudere broer Ricky. Meestal had hij geluk en mocht hij nog even meedoen. Later maakte hij ook vaak deel uit van dit team. Hij kon het niveau goed aan en het was ook praktisch voor zijn moeder."

Sontje Hansen op het trainingsveld bij HSV Sport 1889.

Acties

Zijn succesverhaal is een stimulans voor onze jeugdleden en hun trainers

Zijn talent stond buiten kijf, herinnert Dick van der Werff zich. Hij was samen met Hans Compas zijn teambegeleider tijdens de eerste jaren van Sontje op de club. "Hij was een jaar jonger dan de rest en dus ook wat kleiner. Het was niet zo dat hij aan de lopende band scoorde, maar wel regelmatig. Sontje was toen al een teamspeler. Je kon aan zijn acties zien dat hij goed kon voetballen."

Ook de tegenstander viel dit regelmatig op. Van der Werff: "HSV is een kleine club en er was op die leeftijd nog niet echt een selectiebeleid. Sontje begon dus eerst in de F4. Ik herinner mij nog dat er een ouder van de tegenstander langs de kant stond die zei: ‘die jongen hoort hier toch helemaal niet? Wat is hij goed.’ De moeder van Sontje was ook altijd betrokken bij de teams van haar zoons Ricky en Sontje. Het gebeurde wel eens dat zij scheidsrechter was bij een wedstrijd. Als Sontje jarig was dan verzorgde zij in de rust taart voor de kinderen en de ouders."

Stichting Leergeld

De alleenstaande moeder Sonaida had het bepaald niet gemakkelijk. Ze belandde enige tijd in de ziektewet en kon daardoor nauwelijks de contributie of voetbalkleding betalen. Stichting Leergeld West-Friesland bood een oplossing. Zij helpen gezinnen die minder te besteden hebben. Van Drimmelen: "Mede daardoor hebben Sontje en zijn broer zich als voetballer verder kunnen ontwikkelen. Het is goed om te zien dat Sontje nu zelf ambassadeur is van deze stichting. Ricky en Sontje hebben vijf jaar voor onze club gevoetbald in een relatief ongedwongen sfeer met veel persoonlijke aandacht.”

Na de E'tjes in 2011 zijn Ricky en Sontje naar Zwaluwen’30 gegaan, vult Van der Werff aan. "Ze zullen zich ongetwijfeld verder hebben willen ontwikkelen. Twee jaar later is Sontje in de jeugd van Ajax terechtgekomen."

Sontje Hansen is één van de uitblinkers van Oranje onder 17 op het WK.

Succesverhaal en stimulans

Van der Werff bleef Sontje in de gaten houden. "Het is mooi om te zien dat hij het goed doet bij Ajax en de Nederlandse jeugdselecties. Je kijkt vaak uitslagen of checkt of hij heeft meegedaan en gescoord. Het WK heb ik goed gevolgd. Ik heb ook een aantal wedstrijden live gezien. Heel leuk om hem daar te zien schitteren. Het is zonde dat Nederland de finale niet heeft gehaald. Dat hadden ze wel verdiend."

Ook Van Drimmelen volgde de Oranjeduels van Sontje op de voet. “Het was jammer dat de wedstrijden zo laat waren. Anders hadden we zeker iets voor onze jeugd georganiseerd in de kantine. Bovenal is het een mooi succesverhaal en een stimulans voor onze jeugdleden en hun trainers. Daar zijn we hartstikke trots op."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen