Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Floris (11) heeft een droom: de Champions League-finale fluiten

KNVB Media
KNVB Media
13 oktober 2019, 17:22

Floris in actie tijdens de wedstrijd Sparta JO13-2 - VVOR JO13-1. - Foto: KNVB Media

Floris Oskam is 11 jaar. Zoals veel kinderen van zijn leeftijd is hij gek van voetbal en droomt hij ervan om ooit in de Champions League-finale of de WK-finale te staan. Er is alleen een verschil. Floris wil die finale leiden als scheidsrechter.

De spelers van VVOR JO13-1 doen hun warming-up op Sportpark Nieuw-Terbregge, thuishaven van de Sparta-jeugd. Het miezert in Rotterdam en tegenstander Sparta laat nog even op zich wachten. Toch loopt er nog een jongen op het veld. Net zo groot. Hij draagt een opvallend groen shirt, een zwarte broek en groene kousen. Hij gooit zijn spieren los en trekt een paar sprintjes. Floris Oskam (11) heeft zich zojuist voorgesteld aan de coaches en de vlag aan de leider gegeven.  Hij gaat de wedstrijd van zijn leeftijdsgenoten straks fluiten. 

Trotse vader Peter Oskam feliciteert zijn zoon Floris met een puike wedstrijd.

Leiding geven

"Ik vind het leuk om leiding te geven", zegt Floris voor de wedstrijd in de bestuurskamer. "Daar word ik blij van." 's Ochtends heeft hij eerst zelf nog gevoetbald bij zijn club Zwervers in Capelle aan den IJssel. "Maar als ik moet kiezen tussen voetballen en fluiten, ga ik liever fluiten." Vader Peter Oskam en vaste begeleider Egbert Hadders zitten ook aan tafel. Oskam is zichtbaar trots. De appel valt dan ook niet ver van de boom. Oskam heeft zelf tot 2004 ongeveer honderd wedstrijden in het betaald voetbal gefloten. Hij kijkt er met plezier op terug. "Het heeft me gevormd. Maar vreemde ogen dwingen dus het is ook goed om wat afstand te houden. Ik ben blij dat Egbert er altijd bij kan zijn. "

Floris kwam er zelf mee, nu ruim een jaar geleden. Oskam: "'Papa, ik wil profvoetballer worden', zei hij tegen me." Floris speelde toen nog bij Wilhelmus in Den Haag. "'Dat is prachtig', zei ik maar de kans is niet groot. Alleen bij Wilhelmus zijn al vijftien jongens beter. Toen zei hij direct: 'Dan wil ik profscheidsrechter worden'." Een kind kan zoiets in een opwelling zeggen, maar bij Floris blijkt al snel het tegendeel. Na zijn debuut bij een Onder 9-toernooi op Wilhelmus heeft het scheidsrechterszaadje zich alleen maar steviger zijn hoofd geplant.

Robin van Persie 

Met Robin van Persie tijdens het jeugdtoernooi van de topscorer van het Nederlands elftal.

De familie verhuist naar Capelle aan den IJssel waar Floris lid wordt van Zwervers. Daar komt Peter Oskam in contact met Egbert Hadders, een oud-scheidsrechter die zelf op het hoogste amateurniveau heeft gefloten. Via de stichting 'Scheidsrechters op Maat' verbindt hij clubs en scheidsrechters met elkaar. Hadders ziet dat Floris serieus is en gaat wedstrijden voor hem regelen. "Hij is zeer leergierig en coachbaar." En dus ging met elke wedstrijd het niveau omhoog. Dusdanig dat Hadders het op een gegeven moment aandurft om clubs als Sparta en Feyenoord te benaderen. "Bij Sparta vroegen ze na de eerste wedstrijd of Floris niet vaker kon komen. Hij heeft hier gefloten op het Kevin Strootman-jeugdtoernooi. En ook op het Robin van Persie-toernooi bij VDL. Bij het Strootman-toernooi mocht hij zelfs de finale fluiten." 

De trainer van Sparta JO13-2 herkent Floris meteen en begroet hem hartelijk. "Geweldig om zo'n jochie al vol passie te zien fluiten", zegt hij even later in de dug-out. Maar zodra het fluitsignaal klinkt, is de knuffelfactor verdwenen. Dan regeert het vuur van de wedstrijd en moet Floris zich staande zien te houden tussen 22 spelers, trainers en ouders langs de lijn die allemaal wat vinden van zijn beslissingen. Dat gaat hem verbazingwekkend natuurlijk af. Niet alleen fysiek - hij zit er vaak bovenop - ook in de communicatie met de spelers. Na een overtreding maant hij een jongen het rustiger aan te doen. Een speler die blijft zeuren, geeft hij een laatste waarschuwing.

Begeleider en coach Egbert Hadders: 'Floris is leergierig en coachbaar.' 

Vis in het water

Hij lijkt zich als een vis in het water te voelen. "Waarom zou ik bang zijn? Die jongens zijn toch net zo oud als ik." Met Hadders bespreekt hij de eerste helft. "De grensrechter van VVOR vlagt niet duidelijk", zegt Floris. Hadders: "Dan moet je dat straks even met hem bespreken. Op het veld, zodat het voor iedereen duidelijk is." Vader Peter laat de coachrol aan Hadders. Als bezorgde ouder informeert hij alleen even naar de sfeer in het veld. "Zeggen ze geen vervelende dingen tegen je?" Floris schudt zijn hoofd en richt zijn aandacht weer op Hadders die uitlegt dat hij af en toe moet proberen op een lijn te komen met de grensrechters. 

Voor het begin van de tweede helft stapt Floris op de grensrechter af. In woord en gebaar vertelt hij de grensrechter dat deze zijn vlag duidelijker moet gebruiken. Dus niet het stokje achteloos in de nek leggen. De grensrechter knikt en volgt de adviezen op. De wedstrijd wordt intenser. Floris kan niet verslappen. En dat doet hij ook niet. Sparta wint, nipt, met 1-0. Na afloop krijgt Floris veel handen. 

Floris na alfoop van de wedstrijd met de grensrechter van VVOR.

Vastberaden 

"Daar geniet ik van", zegt hij later in de bestuurskamer. "Dat iedereen blij voor je is dat je goed hebt gefloten." Hij neemt een hap van een muffin. Coach Hadders is ook tevreden. "Dat ventje heeft het gewoon in zijn vingers." En dus gaat het over details die beter kunnen. Opletten dat de spelers goed ingooien bijvoorbeeld of de tijd nemen bij een vrije trap om op de juiste positie te gaan staan. Floris: "Wat ik moeilijk vind, is afgaan op de grensrechters. Het liefst zou ik die beslissingen ook nemen."

In januari begint Floris met de opleiding tot pupillenscheidsrechter, twee maanden voor zijn twaalfde verjaardag.  Vandaar is het nog een lang kronkelige weg vol hobbels naar de Champions League-finale, maar de eerste stappen zet hij vastberaden. 

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen