Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Luctor Heinkenszand: Nieuwe vriendengroep door het Walking Football

Ruud Scheper
KNVB Media
4 oktober 2019, 9:36

In Zeeland groeide het aantal clubs dat Walking Football aanbiedt binnen een jaar van nul naar vijf. - Foto: Luctor Heinkenszand

Een jaar geleden was er nog niets op het gebied van Walking Football in de provincie Zeeland. Maar het kan snel gaan, zo bleek afgelopen vrijdag 27 september tijdens de meeting bij het Zeeuwse Luctor Heinkenszand. Van de zes teams die aan de meeting meededen, kwamen er vier uit de eigen provincie. “Geweldig”, vindt organisator Hans Boer. “En het zou helemaal mooi zijn als het nog verder zou groeien.”

We merken dat degenen die ermee in aanraking komen er heel enthousiast over zijn

Een jaar geleden hoorden Boer en vijf andere vrijwilligers over een clinic Walking Football door de KNVB die bij SSV uit Goes gehouden zou worden. Enthousiast reisde het zestal af. Hoewel het aantal andere geïnteresseerden wat tegenvielen, waren de mannen van Luctor Heinkenszand direct verkocht na het enthousiaste verhaal van verenigingsadviseur Liesbeth Kole. Dit moesten zij ook gaan organiseren op hun club, zo klonk het unaniem. En mede door de ondersteuning van de KNVB bleef het niet bij woorden.

Verdubbeld

Een jaar later is hun aantal al meer dan verdubbeld. De zes voetballers werden er veertien en het zou Boer niet verbazen als dat aantal in de toekomst nog groter groeit. “We merken dat degenen die ermee in aanraking komen er heel enthousiast over zijn”, vertelt hij. “Maar dat in aanraking komen, is nog zeker niet bij iedere vereniging het geval.”

Tijdens de meeting bij Luctor Heinkenszand waren naast het thuisteam ook teams van RKSV Cluzona, VV DVO’60, VV de Meeuwen, VV Kloetinge en VV Spui aanwezig.

Om daar verandering in aan te brengen, brengen hij en zijn medespelers het Walking Football waar mogelijk onder de aandacht. “Ik zit bijvoorbeeld zelf in de wedstrijdorganisatie van onze club. Op die manier spreek ik op de zaterdagmiddag vaak bestuurders van andere verenigingen. Dan kaart ik het altijd even aan.” Met wisselend succes, lacht hij. “Maar het hoeft niet van de een op de andere dag hè. Als ze er over een jaar mee beginnen is het ook prima.”

Uitwisseling met andere clubs

Het uiteindelijk doel? Een onderlinge uitwisseling van clubs uit de buurt. En door de ondersteuning vanuit de KNVB zijn inmiddels vijf clubs in Zeeland begonnen met Walking Football. “Dat is onze insteek geweest om te beginnen”, aldus Boer. “Natuurlijk is het leuk om met elkaar te voetballen en te trainen, maar het is nóg leuker om bij andere vereniging op bezoek te gaan en daar je krachten te meten. Dan kun je ook zien waar je staat. Het gaat niet om de uitslag hè, laat dat duidelijk zijn, maar het is toch leuk om te constateren dat je gegroeid bent in het afgelopen jaar.”

De eerste editie van de Klompenmakerij Traas Walking Football Meeting was een groot succes.

Als we ’s avonds nog even samen in de kantine zitten, komt er geregeld een speler van het eerste of tweede even bij ons zitten

Ook tijdens de meeting bij zijn eigen club, waar naast het thuisteam ook teams van RKSV Cluzona, VV DVO’60, VV de Meeuwen, VV Kloetinge en VV Spui aanwezig waren, ging het niet om het resultaat. Het woord toernooi was dan ook niet op zijn plaats, vindt Boer. “We hebben vijf potjes gespeeld van twee keer 7,5 minuut waarna iedereen een aandenken heeft gekregen. Er was geen prijsuitreiking, want we hebben de scores niet bijgehouden. Het idee van Walking Football is het samen in beweging blijven, niet het winnen.”

Iedereen is welkom

Dat het samenzijn centraal staat blijkt ook wel uit het feit dat iedereen welkom is, voetballer en niet-voetballer. En nee, dat levert nooit problemen op, stelt Boer. “Er gelden heel andere spelregels waardoor voetballers zich compleet moeten aanpassen. De spelers die nog niet eerder hebben gevoetbald, leren het gelijk goed aan. Dat heeft ook zo zijn voordelen.”

De burgemeester deed de aftrap van de meeting. Op klompen!

Bij Luctor Heinkenszand trainen de Walking Footballers op de donderdagavond. En dat is niet toevallig ook de trainingsavond van veel andere teams bij de club. “Als we ’s avonds nog even samen in de kantine zitten, komt er geregeld een speler van het eerste of tweede even bij ons zitten”, weet Boer. “Dat versterkt het clubgevoel alleen maar, want dat zijn toch de jongens waar je op de zaterdag naar staat te kijken.” 

Vriendenclub

We zijn in het afgelopen jaar echt een vriendenclub geworden

Dat hij het Walking Football van harte aan iedereen aanraadt, spreekt voor zich. “Mensen die geïsoleerd dreigen te raken, kunnen op deze manier weer in contact komen met anderen. En als ik naar mezelf kijk, vind ik het prachtig dat ik iedere week de voetbalschoenen nog kan onderbinden. We hebben een hoop lol samen.” En dat blijft niet beperkt tot bij de voetbal alleen. “We zijn al een keer uit eten geweest samen en er zijn plannen om ook samen fietstochtjes te gaan organiseren. Mooi toch? We zijn in het afgelopen jaar echt een vriendenclub geworden.”

Meer weten? Meer weten? Lees alles over Walking Football, dé voetbalvorm waarmee je een leven lang van voetbal kunt genieten.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen