Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen Walking Football Steenwijk zijn overtuigd: 'Dit is een geweldige uitvinding'

Ruud Scheper
KNVB Media
22 september 2019, 21:00

De voetbalsters van Walking Football Steenwijk in actie tijdens het eigen opgezette toernooi zondagmiddag. - Foto: KNVB Media

Fit blijven, maar met een kleine kans op blessures. Wel het teamgevoel, maar niet de verplichtingen op een vrijdagavond of zaterdagmiddag. De vrouwen van Walking Football Steenwijk zijn overtuigd. "Dit is een geweldige uitvinding."

Vorig jaar was ik op de zaterdag vaak gebroken als ik op vrijdagavond gevoetbald had. Nu heb ik de volgende dag geen centje pijn

Nee, op voetbal heeft ze nooit gezeten. Jeannette Kostwinder schudt haar hoofd. “Niet in clubverband, nee. Ik heb wel een keer gevoetbald tijdens het schoolvoetbal, maar dan hebben we het over veertig jaar geleden hè.” Hoe ze dan toch ineens op latere leeftijd bij het voetbal terecht is gekomen? “Ik loop al jaren hard met twee vriendinnen. Op een gegeven moment vertelden ze dat ze gingen voetballen en hoeveel plezier ze daar aan beleefden. Toen ben ik maar een keer met ze mee gegaan.”

Direct verkocht

Dat voetballen waarover haar vrienden het hadden, bleek het in maart van dit jaar in Steenwijk gestarte Walking Football. Al na één training was Kostwinder verkocht. "Het is leuk om in beweging te blijven en dat zonder het gevaar om geblesseerd te raken." Dat je er niet bij mag rennen? Ach, dat is niet zo’n probleem, vindt Kostwinder. “Als je dat graag doet, dan doe je dat er toch lekker naast?”

De Walking Footballers in actie op het hoofdveld van v.v. Steenwijk.

Snel haast ze zich het veld in, waar scheidsrechter Jan Brassien, zelf ook actief Walking Footballer, de wedstrijd al in gang heeft gezet. Nauwelijks is de bal aan het rollen gebracht of de arbiter blaast op zijn fluit. “Een vrije trap voor FC Oldemarkt.” Vragend kijkt Kostwinder hem aan.  “Sorry Jeannette, maar je rent weer." Dat blijkt dus toch lastiger dan gedacht.

Opvallend veel vrouwen

Nu zo’n half jaar geleden werd in Steenwijk met het Walking Football gestart. Naast de ongeveer twaalf mannen, kwamen er negen vrouwen af op de nieuwe voetbalvorm. “We trainen iedere woensdagmorgen een uurtje”, vertelt Hilda Knol. “Gewoon gezamenlijk, mannen en vrouwen door elkaar heen. De mannen zijn iets technischer, maar dat geeft niet. Daar kunnen wij ons weer mooi aan optrekken.”

Als je graag hardloopt, dan doe je dat er toch lekker naast?

Op het toernooitje dat Walking Football Steenwijk deze warme zondagmiddag in september heeft georganiseerd, zijn overigens alleen vrouwen welkom. Naast het eigen team zijn er ook twee teams uit de buurt uitgenodigd. “Mijn oude team waarmee ik tot vorig jaar in een 7x7-competitie speelde”, legt Knol uit. “Dat team is gestopt omdat we als veertigplussers in een competitie speelden met bijna alleen maar dertigers. Op een gegeven moment was dat gewoon niet leuk meer.”

Geen centje pijn

Deze zondagmiddag kunnen ze mooi kennismaken met het Walking Football, al voelen de meesten daar nog te jong voor. “De doelgroep is wat ouder dan veertigplus”, weet ook Knol. “Maar ook voor wat jongere vrouwen is het prima geschikt hoor.” Dat blijkt helemaal uit het derde team, een team van d’Olde Veste dat een dag eerder nog in de tweede klasse acteerde. “Zij wilden wel een keer als sparringpartner fungeren”, verklaart Knol. “Gewoon een keer voor de lol, kijken wat het inhoudt.”

De voetbalsters van Walking Football Steenwijk kijkt toe bij de wedstrijd tussen d'Olde Veste en FC Oldemarkt.

Voor haarzelf is het Walking Football een uitkomst, vertelt ze. “Vorig jaar was ik op de zaterdag vaak gebroken als ik op vrijdagavond gevoetbald had. Nu heb ik de volgende dag geen centje pijn.” Ze kan het dan ook van harte aan iedereen aanraden. “Ik heb zelf geen drempel ervaren, maar ik kan me voorstellen dat dat voor andere vrouwen wel zo is. Veel vrouwen zijn niet zoals de mannen in een voetbalcultuur opgegroeid. Maar voor Walking Football maakt dat niks uit. Dat kun je ook best doen, wanneer je nooit gevoetbald hebt. Je bent nooit te oud om te leren.”

Meer weten? Meer weten? Lees alles over Walking Football, dé voetbalvorm waarmee je een leven lang van voetbal kunt genieten.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen