Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Enschedese clubs slaan handen ineen om ongeregeldheden in de toekomst te voorkomen

Willem Korenromp
KNVB Media
14 september 2019, 9:05

Vertegenwoordigers van 22 van de 25 clubs in Enschede ondertekenden woensdagavond het manifest 'Voetballen met plezier' in het stadion van FC Twente. - Foto: Rutger Stiekema

Excessen in het amateurvoetbal, ze komen helaas nog geregeld voor. Als het aan voetbalclubs in de gemeente Enschede ligt komt daar een eind aan. Zij hebben de handen ineengeslagen om ongeregeldheden in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Deze week hebben 22 van de 25 clubs in de gemeente hun handtekening gezet onder het manifest ‘Voetballen met plezier’.

Een kleine honderd leden van de Enschedese voetbalclubs, inclusief de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken (SEO) en FC Twente, kwamen woensdagavond in de Grolsch Veste bijeen om hun handtekening onder het manifest te zetten. Trainers, spelers, scheidsrechters, bestuursleden; uit alle lagen van de verenigingen waren vertegenwoordigers aanwezig om te laten zien dat ze achter het manifest staan. “Het manifest moet bijdragen aan een betere sfeer op en rond de velden”, sprak Gijs Rekers van de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen (FEV) de aanwezigen toe. “Een jaar geleden ontvingen wij signalen dat clubs van buitenaf niet meer tegen Enschedese verenigingen wilden spelen. Ook kwam het voor dat Enschedese clubs niet tegen elkaar wilden voetballen. Het doorgaan van een normaal competitieverloop werd daardoor welhaast onmogelijk.”

We willen niet in een slachtofferrol kruipen, maar hebben onze eigen rol kritisch bekeken

Voor de Enschedese verenigingen was de maat vol. Ze staken de koppen bij elkaar en gingen op zoek naar een oplossing. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het weer fijn is om bij onze clubs te voetballen? Die vraag hebben we onszelf voorgelegd”, zegt Rekers. “We willen niet in een slachtofferrol kruipen, maar hebben onze eigen rol kritisch bekeken. Er is een werkgroep opgericht bestaande uit afgevaardigden van de clubs, de SEO, sportbedrijf Sportaal en de KNVB. Daar is dit manifest uitgerold.”

Vertegenwoordigers van de Enschedese clubs luisteren aandachtig bij de presentatie van het manifest. — Foto: Rutger Stiekema

Compliment

Dat het initiatief voor het manifest uit de koker van de Enschedese clubs zelf kwam, leverde de goedkeuring op van Jan Dirk van der Zee. De directeur amateurvoetbal van de KNVB reisde woensdag speciaal af naar Enschede om getuige te zijn van de ondertekening van het manifest. “De clubs verdienen een groot compliment. Ze tonen aan over zelfreinigend vermogen te beschikken. Ze hebben de mouwen opgestroopt en het probleem aangepakt. Daarmee geven ze een krachtig signaal af dat overal wordt opgepikt.”

Als FEV hopen we dat over een tijdje wordt gezegd dat het weer leuk is om in Enschede te voetballen

Het manifest staat voor de Enschedese clubs symbool voor een nieuw begin. De stad geldt als een brandhaard als het gaat om excessen. De verenigingen willen met de ondertekening van het document hun reputatie oppoetsen. Met een schone lei beginnen. In het document hebben de clubs een aantal afspraken vastgelegd. Bijvoorbeeld over het delen van ervaringen met bestuurders van andere clubs, een positieve houding en goed taalgebruik op het veld en eerlijk vlaggende assistent-scheidsrechters langs de lijn. Twee belangrijke speerpunten uit het manifest zijn verder het gedrag langs de lijn en het werven en opleiden van capabele clubscheidsrechters door verenigingen. Rekers: “Want als de leiding op het veld beter is, wordt het gedrag ook beter en is er een kleinere kans dat een wedstrijd ontspoort.”

Eus

De ondertekening van het manifest werd groots aangepakt door de Enschedese clubs. Zo werd onder meer schrijver en presentator Özcan ‘Eus’ Akyol uitgenodigd om de avond aan elkaar te praten. De Deventernaar, in zijn eigen stad voetballend bij IJsselstreek, ging de zaal in om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de verenigingen. De noodzaak voor het manifest werd daarbij onderschreven door Rama Jagai, voorzitter van SVV’91. Zijn club was in het verleden meerdere keren onderwerp van gesprek. “Er zijn in het verleden inderdaad wedstrijden uit de hand gelopen. We hebben clubs gevraagd of ze daardoor minder graag bij ons op bezoek komen. Ze zeggen van niet, maar gevoelsmatig was het wel zo.”

Wethouder Niels van den Berg ondertekend het manifest. Links SVV-voorzitter Rama Jagai. — Foto: Rutger Stiekema

“Wij vinden het daarom belangrijk om met elkaar om tafel te zitten”, vervolgde Jagai. “Bijvoorbeeld door vooraf een kop koffie te drinken. Aan de bar, in de kantine of in de bestuurskamer. Of om vooraf afspraken te maken voor het geval er toch iets gebeurt. Een goede ontvangst van de gasten is daarom een van de punten die is opgenomen in het manifest. Ik hoop dat het helpt. Misschien kunnen we niet alle ongeregeldheden uitbannen, maar het zou mooi zijn als we van 0,1 procent van de wedstrijden die uit de hand lopen 0,01 procent kunnen maken.”

Voorbeeldfunctie

Naast de Enschedese amateurclubs werd het manifest ook ondertekend door FC Twente. Namens de profclub waren hoofd jeugdopleidingen Eric Weghorst en aanvoerder Peet Bijen aanwezig in de Grolsch Veste. Dat de betaald voetbalclub zijn handtekening zette onder het document betekende veel voor de werkgroep die zich bezighield met het opstellen van het manifest. Vooral vanwege de voorbeeldfunctie die de spelers van FC Twente hebben. “Het gedrag dat jeugdleden van hun helden op televisie zien, kopiëren ze vaak op het voetbalveld. Daarom is het belangrijk dat ook FC Twente laat zien dat het achter het manifest staat”, aldus Rekers.

FC Twente-aanvoerder Peet Bijen wordt aan de tand gevoeld door presentator Özcan Akyol. — Foto: Rutger Stiekema

Het is de bedoeling dat de afspraken die gemaakt zijn in het manifest doorsijpelen binnen alle lagen van de aangesloten clubs, zodat iedereen elkaar erop aan kan spreken in het geval er toch iets mis dreigt te gaan. “De ondertekening van dit manifest is een nieuw begin. Het zal niet alle ellende tot een einde brengen, maar het is wel een goede stap. Als FEV hopen we dat over een tijdje wordt gezegd dat het weer leuk is om in Enschede te voetballen. Als we dat kunnen bereiken, dan hebben we een flinke stap voorwaarts gezet”, besloot Rekers de avond.

Trots wordt geposeerd met het ondertekende manifest. — Foto: Rutger Stiekema

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen