Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

vv Willemsoord is Afrikaanse savanne deze zomer wél de baas

Francis Grondhuis
KNVB Media
1 september 2019, 11:15

De velden kleuren weer groen in Willemsoord. - Foto: vv Willemsoord

Net als vorig jaar dreigde het veld van vv Willemsoord in een gortdroge Afrikaanse savanne te veranderen. Terwijl de temperatuur in Nederland deze zomer naar recordhoogte steeg, zagen de leden van de dorpsclub uit Overijssel de bui - vanzelfsprekend figuurlijk - al hangen. Niet weer hè...

Voorzitter Bert Dedden. — Foto: vv Willemsoord

Het was namelijk behoorlijk extreem, ruim een jaar geleden. Wekenlang viel er geen spat water uit de hemel, met als gevolg dat landbouwgronden uitdroogden en voetbalvelden veranderen in een geelbruine vlakten waar geen grasspriet meer groen kleurde. Ook bij vv Willemsoord, de zaterdag derdeklasser uit de Kop van Overijssel, had men te maken met velden waarop met geen mogelijkheid kon worden gevoetbald.

Trainen in de achtertuin

De nood was destijds zo hoog dat voorzitter Bert Dedden in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn achtertuin beschikbaar stelde voor de trainingen van de jeugd en senioren. Die was ooit immers uitgebreid met twee grote percelen, in prima grasconditie. Ook verschenen er op de sociale media photoshops van Sportpark De Boschkamp met paraderende olifanten en zebra's.

Ludieke acties, ook bedoeld om de gemeente Steenwijkerland een beetje in actie te krijgen, bekent voorzitter Dedden. vv Willemsoord heeft de velden namelijk niet in eigen beheer. De gemeente is eigenaar en draagt zorg voor het onderhoud. "Bij buurclubs zagen we echter wel groene velden, maar bij ons werd niets gedaan. Dat vonden we niet zo eerlijk", vertelt Dedden. "Misschien wel begrijpelijk, want met 250 leden, twee velden en een half trainingsveld zijn we een klein cluppie en er zit een grens aan het budget van een gemeente. Als er tien aanvragen zijn, is het vrij normaal dat de drie grootste verenigingen een streepje voor hebben. Daar doen we niet zielig over, we hebben elkaar nodig en proberen gewoon altijd in goede harmonie oplossingen te vinden."

Acht Uur Journaal

Of door middel van wat gekkigheid de aandacht vragen, wat een hoop regionale publiciteit opleverde. Dedden: "We gingen bijna richting het Acht Uur Journaal en het was ook een beetje een spel natuurlijk. De gemeente was er niet al te blij mee, maar uiteindelijk heeft het ons wel meer gebracht dan wanneer we niets hadden gedaan."

De bereidwilligheid van de buurclubs om ons te helpen was groot, maar we zijn wel behoorlijk wat kantine-inkomsten misgelopen.

Begin augustus werd er namelijk een waterput geslagen en een sproei-installatie beschikbaar gesteld, waardoor de velden op De Boschkamp langzaam konden herstellen. Langzaam, want ze waren voor die zomer al te ver achter geraakt. vv Willemsoord moest de oefenwedstrijden in de voorbereiding en de bekerwedstrijden daardoor noodgedwongen buitenshuis spelen. "De bereidwilligheid van de buurclubs om ons te helpen was groot, maar we zijn wel behoorlijk wat kantine-inkomsten misgelopen. Maar daar tilden we niet al te zwaar aan. Gewoon pech en volgend jaar beter."

Hoop in bange dagen....de sproei-installatie.— Foto: vv Willemsoord

Opnieuw snikhete zomer

Toch dreigde de situatie dit jaar wéér penibel te worden, toen de eerste voortekenen van opnieuw een zeer warme zomer zonder al te veel neerslag zich aandienden. Dedden: "In het voorjaar hebben we meteen aan de bel getrokken, maar weer ging er op gemeenteniveau flink wat tijd overheen voordat er een sproeier werd toegezegd. Niemand had natuurlijk voorzien dat we na zo'n extreme zomer als in 2018 meteen weer snikhete maanden zouden krijgen. Is het toeval of een tendens? Wie het weet, mag het zeggen."

Nu liggen de velden in Willemsoord er redelijk tot goed bij. Afgelopen week werd de eerste editie van het George Fransen-toernooi een mooi succes en komende zaterdag speelt de derdeklasser op eigen terrein de bekerwedstrijd tegen VVAK. Ook de accommodatie ziet er pico bello uit, dankzij vele vrijwillige arbeid. "We hebben met elkaar een mooie tribune met groenwitte stoelen gebouwd, waarop honderd toeschouwers kunnen plaatsnemen. Is dat nodig voor zo'n klein cluppie? Nee, volstrekt overbodig, maar het is wel mooi en uniek! Ook is er allerhande schilder- en straatwerk gedaan. Zo gaat dat hier. We trommelen een partij volk op en maken het klaar. Dat past ook bij vv Willemsoord. Iedereen voetbalt hier voor de lol. We proberen op een leuk niveau mee te doen, maar we zijn vooral van de gezelligheid."

De nieuwe zelfgebouwde tribune: 'Volstrekt overbodig, maar wel mooi en uniek' — Foto: vv Willemsoord

Zelf aanschaffen?

We hebben overwogen of we zelf zo'n beregeningsinstallatie kunnen kopen, maar de aanschaf en het onderhoud is veel te duur voor ons.

Terug naar de problemen door de droogte. Kan de vereniging daar zelf nog iets aan doen, mocht het in de nabije toekomst weer voorkomen? "Nee, eigenlijk niet", zegt voorzitter Dedden. "We hebben wel overwogen of we zelf zo'n beregeningsinstallatie kunnen kopen, maar de aanschaf en het onderhoud is veel te duur voor ons. Zo groot is onze kantineomzet nou ook weer niet... De gemeente zal zorg moeten dragen voor goede velden. Uiteindelijk zijn wij niet meer of minder dan huurders."

En om te eindigen met een stuk Fries-Overijsselse nuchterheid -  de provinciegrens loopt dwars door enkele landerijen. Bert Demmen werkt beroepsmatig veel met melkveehouders in de regio. "Zij kampen pas met echte problemen. Het eten voor de dieren is vrijwel op en moet ingekocht worden. Dat kost een hoop geld en heeft effect op het leven van die mensen. Laten we de verhoudingen dus goed in het oog houden. Wij zijn 'maar' een voetbalclub."

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen