Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lineth Beerensteyn, trots van DHC

Steven van der Gaag
KNVB Media
25 juni 2019, 10:08

Lineth Beerensteyn juicht nadat ze de winnende goal tegen Canada heeft gescoord. - Foto: KNVB Media

Alle profvoetballers zijn schatplichtig aan het amateurvoetbal. Zo ook Lineth Beerensteyn. De aanvaller van Oranje en Bayern München zette haar eerste stappen op het voetbalveld bij DHC in Delft. En dat is ze niet vergeten. 

Alle vier stonden ze te juichen toen Lineth Beerensteyn de winnende goal binnen prikte tegen Canada. Natuurlijk. Hun Lineth scoort op het allerhoogste podium. Dik Schreuders (secretaris van DHC); Youri Kooymans (oud-teamgenoot in DHC-jeugd); Norbert de Leeuw (een van haar eerste jeugdtrainers) en Joren Tromp (haar laatste jeugdtrainer bij DHC), stuk voor stuk zijn ze trots op de voetballer die zij al in haar jongste jaren zagen schitteren in het groen en zwart van DHC. De herinneringen branden op ieders lippen en vechten om voorrang om te worden verteld. 

Lineth Beerensteyn, 'one of the guys' in de jeugd bij DHC.  Links naast haar staat Youri Kooymans. Uiterst rechts trainer Joren Tromp. — Foto: Aad van de Knaap (DHC)

Bij de jongens

"Ik zie haar nog komen, zegt Dik Schreuders. Op zijn jasje draagt hij een speldje dat verraadt dat Schreuders al meer dan vijftig jaar bij de Delfia Holland Combinatie rondloopt. Lineth was met haar vader en broertje meegekomen. Ik zei: 'Wil jij soms ook lid worden?' Ze stond een beetje achter haar vader verscholen. 'Doe maar', zei ze. Heel schuchter, een bescheiden meisje."

Lineth was heel leergierig. — Foto: Aad van de Knaap (DHC)

DHC heeft geen meisjesteams. "Maar dat betekent niet dat meisjes bij ons niet welkom zijn", zegt Schreuders. "Ze doen bij DHC mee met de jongens. Voor de talentvolle meisjes is dat ook beter voor hun ontwikkeling. Sarina Wiegman benadrukte dat laatst nog op een symposium en noemde DHC als voorbeeld."

Tien jaar was Lineth Beerensteyn toen ze voor het eerst de poorten van Sportpark Brasserskade passeerde. Maar haar naam zong al rond van de pleintjes. "'Die is goed hoor trainer', zeiden de jongetjes al tegen me", zegt Norbert de Leeuw. Hij trainde Lineth in de E-jeugd. "Ze kon makkelijk mee met het niveau van de jongens. Er was alleen een verschil. Lineth luisterde goed. Ze was heel leergierig." 

Aanvoerder

Een van die jongens was Youri Kooymans. Op een oude elftalfoto staat hij naast Lineth. "We speelden vaak een tegen een op de training. En ik weet nog dat niemand dan tegen Lineth wilde spelen." Omdat ze een meisje was? "Nee, omdat ze zo ontzettend goed was." Joren Tromp is een van de trainers op de foto. Hij kan zich het verhaal van Youri goed herinneren. Samen spelen ze nu in DHC 1. Tromp centraal achterin. Youri als linkeraanvaller. 

Lineth Beerensteyn schittert na haar debuut bij ADO Den Haag in de Wall of Fame van DHC.

Tromp wijst ook op de aanvoerdersband om de arm van Beerensteyn. "Aan het begin van het seizoen heb ik het team laten kiezen. Het ging tussen Lineth en Robin Zwartjes, die nu bij Jong FC Utrecht speelt. Lineth kreeg verreweg de meeste stemmen. Robin had volgens mij zelf ook op haar gestemd. Van nature heeft ze overwicht. Niet dat ze veel praat. Non-verbaal is ze heel sterk." 

Waar Beerensteyn nu schittert in de aanval, was ze bij DHC de rots in de branding achterin. Tromp: "We speelden een keer tegen Spartaan'20, een grote club uit Rotterdam die veel goede spelers heeft voortgebracht. Hun spits had dat seizoen al tachtig keer gescoord, dus ik zet Lineth op hem. Die jongen heeft de hele wedstrijd geen bal geraakt. Zwaar gefrustreerd stapte hij van het veld." 

Dennis Bergkamp

DHC is een prestatieclub. Jeugdspelers vinden regelmatig hun weg naar BVO's of topamateurclubs. "Maar we leiden ook op voor ons eigen eerste", zegt Schreuders. DHC miste dit seizoen net de promotie naar de hoofdklasse. De club is ook een graag geziene gast op jeugdtoernooien. "Ik heb nog een foto op mijn telefoon dat Lineth werd gekozen tot beste speler bij het ARC-toernooi", zegt Youri. "Dat was prachtig", zegt Tromp. "Dennis Bergkamp reikte de prijs uit. 'We hebben hier te maken met een unicum', zei de omroeper. 'Jij bent het', zei ik tegen Lineth. 'Nee joh', zei ze. 'Er was nog een meisje, die was ook heel goed.' Weer die bescheidenheid. Maar ze was de beste." 

Lineth Beerensteyn ontvangt de prijs voor beste speler van het ARC-jeugdtoernooi uit handen van Dennis Bergkamp. — Foto: Archief DHC

Dat ontging de scouts ook niet. Zowel die van Ajax als Feyenoord noteerden Lineth in hun boekjes. "Tot ze zagen dat Lineth een meisje was", zegt Schreuders. "Toen ging er een streep door haar naam." Maar haar generatie kan gelukkig ook dromen van een profcarrière. Op haar zestiende stapte ze over naar ADO Den Haag vrouwen. Daar transformeerde Beerensteyn tot aanvaller. Na haar debuut werd ze opgenomen in de eregalerij van profvoetballers bij DHC. "Bij de onthulling nam ze de hele familie mee", zegt Schreuders. "Zo trots was ze. En wij ook."

Brief 

ADO Den Haag is een tussenstation op weg naar de Europese top. In de zomer van 2018 maakt ze een transfer naar Bayern München. En ze is belangrijk voor Oranje. Tijdens de kwalificatie en op het WK Vrouwenvoetbal zelf. Telkens als ze invalt trekt Nederland de wedstrijd naar zich toe. Toch zal ze nooit vergeten waar ze is begonnen. "Donderdag reageerde ze meteen op een felicitatie-appje", zegt Youri. Jeugdtrainer De Leeuw vond vorige zomer na de vakantie een pakketje op de deurmat. "Toen ik het openmaakte, kwam er een Oranjeshirt tevoorschijn. Van Lineth. Er zat ook een lange brief bij. Ze bedankte me voor alle trainingen en adviezen."

Lineth Beerensteyn stuurde een van haar eerste jeugdtrainers een Oranjeshirt als dank voor alle trainingen en adviezen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen