Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen Haarlem-Kennemerland laaiend enthousiast over 7x7-voetbal

Ruud Scheper
KNVB Media
2 juni 2019, 9:00

Het team van Haarlem Kennemerland VR 30+ 1. - Foto: Serge Piepenbrink

Tijdens een voetbalwedstrijdje tussen de ouders en hun kinderen aan het einde van het seizoen ontdekte Ilse Miedema hoe leuk het eigenlijk was om zelf een balletje te trappen. Of er niet meer vrouwen waren die samen in een team wilden spelen, vroeg ze zich af. Nou die waren er wel, zo bleek. Inmiddels speelt het team in een 7x7-competitie. “We vinden het allemaal helemaal geweldig.”

Vijfhuizen had laatst zelfs een DJ geregeld. Hebben we na afloop lekker staan swingen met z’n allen

Nee, ze had zelf nooit gevoetbald. Ilse Miedema (46) schudt haar hoofd. “Wel op het schoolplein na schooltijd hoor, maar nooit bij een club. Dat deed je vroeger gewoon niet als meisje.” En dus kwam het er nooit van om zelf de voetbalschoenen onder te binden. Ook later niet, toen voetballende vrouwen een heel normaal verschijnsel waren geworden op de voetbalvelden. “Op zaterdag ben je ook gewoon veel te druk. Zeker met sportende kinderen.”

Animo genoeg

Nu twee jaar geleden kwam daar verandering in. Als afsluiting van het seizoen namen de kinderen uit het team van haar zoon het op tegen hun eigen vaders en moeders. Miedema genoot met volle teugen en zag om zich heen dat ze niet de enige vrouw was die daar zo over dacht. Zou dat niet wat voor ons zijn, informeerde ze bij de andere moeders op het veld en later op het schoolplein. Animo bleek er genoeg, maar de club van hun kinderen bood het niet aan.

Het team van Miedema maakte in de twee jaar dat het nu bezig is een enorme progressie door en kroonde zich in de afgelopen voorjaarsreeks zelfs tot kampioen van de competitie. Foto: Jan Vonk.

“Regelen jullie het veld, dan regel ik de rest”, meldde ze aan het bestuur van Haarlem Kennemerland. En zo geschiedde. Twee jaar later is de club vrouwen uitgegroeid tot een team van achttien tot twintig dames die samen als Haarlem Kennemerland VR 30+ 1 aan een 7x7-competitie deelneemt. “Vier vrijdagavonden in het najaar en vier in het voorjaar”, weet Miedema. “Maar wat ons betreft zou dat aantal best verdubbeld mogen worden.”

Bier en bitterballen

Je wint én verliest samen. En na afloop is er natuurlijk tijd voor een borrel; bier en bitterballen

Want aan enthousiasme geen gebrek bij het team. En dat is geen wonder, zo betoogt Miedema. “Je bent lekker buiten actief bezig en door het competitie-element krijg je nog meer binding met je teamgenoten. Je wint én verliest samen. En na afloop is er natuurlijk tijd voor een borrel; bier en bitterballen.”

Het sociale aspect is heel belangrijk in het 7x7-voetbal, weet ze. “We hebben superveel lol met elkaar en zijn in de afgelopen twee jaar echt een vriendinnenclub geworden.” En ook met de speelsters van de andere clubs in de competitie (DSS, DSOV en DZS) kreeg het team in de loop van de tijd steeds meer contact. “In het veld wil je natuurlijk winnen, maar daarbuiten is het heel gemoedelijk. We hebben afgesproken dat we altijd een borrel doen bij het thuisspelende team. Dat is supergezellig. Vijfhuizen had laatst zelfs een DJ geregeld. Hebben we na afloop lekker staan swingen met z’n allen.”

Trainer Nithin

Het team van Miedema maakte in de twee jaar dat het nu bezig is een enorme progressie door en kroonde zich in de afgelopen voorjaarsreeks zelfs tot kampioen van de competitie. En dat is geen wonder, want het team heeft zelfs een eigen trainer, Nithin Thomas, onder wiens bezielende leiding er iedere dinsdag wordt getraind. “Hij is zeker een onderdeel van het succes van dit team. Je bouwt samen echt iets op en wij zijn dan ook superblij met hem.”

Miedema: 'De vrijdagavond is ideaal, ook om nog een borrel te drinken na afloop'. 

Dat de wedstrijden op vrijdagavond worden gespeeld speelt eveneens een grote rol in het succes. “Een groot deel van de speelsters hebben sportende kinderen, dan lukt het niet om op zaterdag te voetballen. Maar de vrijdagavond is ideaal, ook om nog een borrel te drinken na afloop. Je ziet nu hele gezinnen die lid zijn van de club; de kinderen, vader én moeder.”

‘Kom op Haarlem!’

Ik zou zeggen;  ‘Kom op Haarlem! Dat aantal kan best omhoog

De laatste categorie, de voetballende moeders, kan overigens nog wel een impuls gebruiken, vindt Miedema. “We spelen maar in een competitie met vier tegenstanders, omdat het niet bij iedere club wordt aangeboden. Sterker nog; voor het vierde team moesten we best een eindje rijden. Dat is jammer, want alleen al in Haarlem heb je ontzettend veel voetbalclubs. En maar twee van die verenigingen doen mee aan deze competitie. Ik zou zeggen;  ‘Kom op Haarlem! Dat aantal kan best omhoog’. Ik kan het aan iedereen aanraden, absoluut. Je bent actief bezig, je bent buiten en het is supergezellig; wat wil je nog meer.”

7x7-voetbal 7x7-voetbal Lees hier meer over het 7x7-voetbal

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen