Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gezelligheid én kwaliteit bij 7x7-voetbal: 'Dit had ik veel eerder moeten doen'

Ruud Scheper
KNVB Media
12 mei 2019, 9:04

Het is vrijdagavond 10 mei wanneer de teams van Jonathan, De Rivierwijkers, FC Driebergen en FZO te gast zijn op de KNVB Campus. - Foto: KNVB Media

De reden om 7x7-voetbal te gaan spelen? De deelnemers aan de 35+-competitie hoeven er niet lang over na te denken. "De kameraadschap, het lekker actief een balletje blijven trappen en weinig rivaliteit onderling." En – niet onbelangrijk – omdat de speelrondes op de vrijdagavond worden afgewerkt, blijft het weekend volledig vrij voor andere (belangrijkere) zaken. De voetballers zijn overtuigd: “Dit had ik veel eerder moeten doen.”

Wij mogen blij zijn als het veld er ongeveer zo bij ligt aan het begin van de voorbereiding

Het is vrijdagavond 10 mei wanneer de teams van Jonathan, De Rivierwijkers, FC Driebergen en FZO te gast zijn op de KNVB Campus. Bas Goedsch, keeper van De Rivierwijkers, kijkt bewonderend om zich heen. “Ik heb toch mijn hele leven gevoetbald, maar op zo’n plek ben ik nog nooit geweest.” Zijn blik gaat naar de perfect gemaaide grasmat waarop hij zo actief zal zijn. “Mooi man. Wij mogen blij zijn als het veld er ongeveer zo bij ligt aan het begin van de voorbereiding.”

Om de beurt gastheer

Bij de 7x7-competitie zijn de teams om de beurt een avond gastheer. Dit keer is het de beurt aan het CP-team van Max Raeven, dat dit seizoen voor het eerst meedoet aan de competitie. Tot groot genoegen van de andere teams, zo vertellen Dennis van de Berg (FC Driebergen) en Erik van Erve (Jonathan). “Geweldig toch”, vertelt laatstgenoemde. “Zij spelen echt ergens voor, dat merk je. En buiten het veld zijn het super sympathieke jongens.”

Bij de 7x7-competitie zijn de teams om de beurt een avond gastheer. Dit keer is het de beurt aan het CP-team van Max Raeven, dat dit seizoen voor het eerst meedoet aan de competitie.

Een paar maanden terug kregen de verenigingen een mailtje van teammanager Guy Steenweg. Of het CP-team mocht meedraaien in hun competitie? “Hij had een linkje meegestuurd”, vertelt Van den Berg. Wel zo handig, want van CP-voetbal hadden hij en zijn teamgenoten nog nooit gehoord. “Je weet niet goed wat je moet verwachten”, is hij eerlijk. “Prima, hebben we toen gezegd. Als het niveau maar een beetje gelijk is. Niet dat je met 10-0 wint, of met 10-0 eraf gaat. Daar heeft niemand wat aan.”

Minimaal krachtsverschil

Dat bleek geen probleem. Sterker nog, het krachtsverschil tussen het Oranje van Raeven en de ploeg van Van den Berg was zo minimaal dat de bondscoach vroeg of ze in aanloop naar het WK deze zomer, nog een keer wilden komen oefenen. FC Driebergen zei direct ja. “Leuk toch. Als je die jongens kunt helpen, dan doe je dat. En ze hebben een leuk niveau hoor.”

Het CP-team was afgelopen zomer gastheer van het EK, dat eveneens gespeeld werd op de KNVB Campus. Deze zomer speelt het team van Max Raeven op het WK in het Spaanse Valencia.

Ook voor zijn eigen ploeg gaat die vlieger op. Prachtige crosspasses, snelle combinaties en prima aannames volgen elkaar in rap tempo op. “Het zijn allemaal spelers die vroeger in het eerste elftal hebben gespeeld en de verplichting van het trainen zat waren”, verklaart Van den Berg, die zelf na zijn profcarrière bij TOP Oss actief was in de top van het amateurvoetbal bij Kozakken Boys en GVVV en uiteindelijk belandde bij FC Driebergen. "We willen wel winnen hoor, maar de gezelligheid staat centraal.” Hij wijst naar zijn teamgenoten. “Er zijn jongens bij uit Arnhem en Utrecht. Zo vaak kom je niet meer bij elkaar. Dit is een mooie gelegenheid om elkaar te blijven zien.”

Slidings zijn verboden

Bij het 35+-team van Jonathan is dat al niet anders. “Dit zijn veelal spelers die in de afgelopen jaren met elkaar in de het derde hebben gespeeld”, vertelt Van Erve. “Sommigen zijn morgen ook nog actief, maar de meeste jongens zijn wel blij met een vrije zaterdag.” Zelf heeft de 44-jarige fysiotherapeut de behoefte om op zaterdag actief te zijn al lang niet meer. “Hier gaat het er lekker gemoedelijk aan toe, op de zaterdag zijn de duels veel pittiger. Slidings zijn hier bijvoorbeeld verboden.”

"We zitten gewoon bij elkaar in de kleedkamer en drinken na afloop samen een biertje met een bitterballetje erbij."

Hij heeft de woorden nog niet uitgesproken of een teamgenoot glijdt met een perfecte tackle de bal bij een tegenstander van de voeten. “O, sorry”, roept hij zelf verschrikt uit, terwijl de scheidsrechter een vrije trap toekent aan zijn opponent. Van Erve lacht. “Een automatisme. Die actie heeft hij waarschijnlijk al tienduizend keer gemaakt. Dan gebeurt dat nog wel eens zonder dat je daar bij nadenkt.”

Duwtje in de rug

De fout is overigens wel te verklaren. Tien minuten eerder was in het treffen met het CP-team tackelen nog wel gewoon toegestaan. Daar gelden sowieso wat andere regels. Het veld is bijvoorbeeld ook wat langer. Ook Van Werve is uitermate enthousiast over het meespelen van het CP-team in de competitie. “Zij spelen echt om te winnen. Ik kreeg net van eentje precies op het juiste moment een duwtje in de rug. Mooi toch. Wij doel mee voor de lol, zij om zich voor te bereiden op het WK. Dat verschil moet er zijn.”

De derde helft. Niet onbelangrijk in het 35+ 7x7-voetbal.

Op een tackle en een duwtje in de rug na is het gemoedelijkheid troef op de KNVB Campus deze vrijdagavond. "Dat maakt het zo mooi. We zitten gewoon bij elkaar in de kleedkamer en drinken na afloop samen een biertje met een bitterballetje erbij”, stelt Van den Berg. “Ik kan het echt iedereen aanraden die niet meer de behoefte heeft om vast te zitten aan trainingen en om hele zaterdagen van huis te zijn.” Van Werve knikt. “Een heel leuk principe dat 7x7-voetbal. Eigenlijk ben ik verbaasd dat er nog niet veel meer teams zijn die aan zo’n competitie meedoen. Ik denk dat het nog flink gaat groeien de komende jaren.”

7x7-voetbal 7x7-voetbal Lees hier meer over het 7x7-voetbal

CP-team CP-team Lees hier meer over het CP-team van bondscoach Max Raeven.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen