Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Het bekersprookje van Vroomshoopse Boys spat uiteen

Willem Korenromp
KNVB Media
4 mei 2019, 20:30

Vroomshoopse Boys sticht gevaar voor het doel van Rohda, maar doelman Ruben Tepperik grijpt op tijd in. - Foto: KNVB Media

Willem II en Ajax strijden zondag om de KNVB Beker, maar ook voor Vroomshoopse Boys bereikte de cupkoorts dit weekeinde zijn kookpunt. De tweedeklasser uit het zaterdagvoetbal stond in de halve finale van de districtsbeker Oost, maar greep net naast een ticket voor de eindstrijd. Op sportpark Tijenraan in Raalte was Rohda met 2-1 te sterk.

Vroomshoopse Boys ontpopte zich het afgelopen seizoen als reuzendoder in de districtsbeker. De ploeg van trainer Karlo Meppelink schakelde onder meer de hoofdklassers Silvolde en AWV uit. Oude tijden herleefden daardoor op sportpark De Bosrand in Vroomshoop. Het elftal van nu, bestaand uit allemaal eigen jongens, deed herinneringen oproepen aan het team dat in de jaren zeventig doordrong tot de laatste acht van het bekertoernooi, waarin IJmuiden in het stadion van Telstar uiteindelijk te sterk bleek.

Vroomshoopse Boys had een prima start in Raalte.

Net als in de jaren zeventig greep de ploeg uit het veendorp ook nu naast de beker. En dat terwijl alles tegen Rohda Raalte aanvankelijk nog mee leek te zitten. Een bus vol supporters was Vroomshoopse Boys achterna gereisd, terwijl verschillende andere fans met eigen vervoer kwamen. Ze waren klaar voor een feestje en leken op hun wenken bediend te worden. De Boys hadden een prima start. Doelman René Kok stopte een strafschop, waarna de bezoekers via Jordy Harms zelfs op een 1-0 voorsprong kwamen. Meer dan dat ene doelpunt zat er niet in. Rohda kwam op gelijke hoogte, waarna Mart Lugtenberg in de 78ste minuut het vonnis velde over de Boys.

Pijnlijk

Na het laatste fluitsignaal stortten verschillende spelers van de Twentse ploeg op de grond. Leeggespeeld. Teleurgesteld dat het geweldige bekerseizoen niet werd bekroond met een finale. “Pijnlijk dit”, zegt aanvoerder Andjin van Veen. “Maar over de hele wedstrijd gezien heeft Rohda terecht gewonnen. Wij hebben er alles aan gedaan, maar zij waren beter”, klinkt het nuchter.

Natuurlijk. Ook Van Veen baalde van de nederlaag. Maar tegelijkertijd besefte de 29-jarige captain dat Vroomshoopse Boys een gedenkwaardig bekerseizoen achter de rug heeft. “Normaal zien we de bekerwedstrijden als oefenduels, maar hoe verder we kwamen, hoe meer het toernooi bij ons begon te leven. We hebben een paar keer kunnen stunten door hoofdklassers uit te schakelen en zijn uiteindelijk doorgedrongen tot de laatste vier. Voor een klein clubje als Vroomshoopse Boys is dat beslist iets om trots op te zijn.”

Rohda Raalte - Vroomshoopse Boys op sportpark Tijenraan.

Pleister

Een pleister op de wonde voor de blauwgele formatie is dat ze door het bereiken van de laatste vier zeker zijn van deelname aan het ‘grote’ toernooi om de KNVB Beker. Een unicum voor de club uit het veendorp. Wie weet wat voor heroïsche wedstrijden dat de Vroomshoopse Boys brengt. Het voelt voor Van Veen als een soort Europees voetbal. “Daar kan je het misschien wel mee vergelijken. Ik ben benieuwd wat het ons brengt. Daar kom je alleen maar goede tegenstanders tegen, maar misschien dat we gunstig loten en opnieuw kunnen stunten. Spelen tegen een club uit het betaald voetbal zou mooi zijn. Ajax op bezoek bij ons op De Bosrand. Ja, dat zou prachtig zijn.”

Zwartwittelevisie

Dirk-Jan Klijn Velderman aan de bal namens Rohda.

Waar de teleurstelling groot was bij Vroomshoopse Boys, vierde Rohda Raalte een klein feestje. Het zorgde voor een glimlach op het gezicht van Dirk-Jan Klijn Velderman. De 36-jarige middenvelder gaat al heel wat jaren mee in de hoofdmacht van Rohda, maar kan zich niet herinneren dat hij ooit zover is gekomen in de beker. De laatste keer dat de Raaltenaren de districtsbeker wonnen was zelfs in 1977. “Man, dat was nog in de tijd van de zwartwittelevisie”, zegt Klijn Velderman als hij met het verleden wordt geconfronteerd. “Mooi dat we er in zijn geslaagd om nu weer zover te komen.”

Nu het kampioenschap in de eerste klasse uit zicht is voor de Raaltenaren, is de districtsbeker een mooie prijs om voor te strijden. “We hebben eerst nog de nacompetitie, maar daarna is dit een mooi toetje. We gingen er vandaag vol voor. En nu we zover zijn gekomen willen we die beker natuurlijk winnen ook.”

Rohda speelt in de finale tegen DUNO uit Doorwerth. De zaterdag-hoofdklasser versloeg in de andere halve finale Sparta Nijkerk met 3-1.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen