Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SV Nevelo beleeft emotionele laatste maanden voor fusie

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
7 april 2019, 9:00

Nog een paar maanden en dan gaat SV Nevelo op in de nieuwe fusieclub VV Trinitas Oisterwijk. - Foto: SV Nevelo

Nog een paar maanden en dan komt er een einde aan bijna 90 jaar voetbalgeschiedenis bij SV Nevelo. De Brabantse club, die ooit begon als het team van de lederfabriek, gaat samen verder met buurman RKSV Oisterwijk en RKSV Taxandria. Secretaris Johan Frederiks, zo’n 50 jaar lid, kijkt met weemoed terug op bijzondere jaren maar ook met net zoveel zin vooruit op de nieuwe fusieclub VV Trinitas Oisterwijk.

Bijna 90 jaar stond SV Nevelo fier overeind. De club stamt af van de ‘Tilburgsche Jongens der N.V. Lederfabrieken Oisterwijk’ die in 1928 hun eerste wedstrijd speelden. Twee jaar later werd de club officieel opgericht met de benaming van de NV Lederfabriek Oisterwijk (afgekort Nevelo). Omdat de voetbalbond het niet toestond dat de club de naam van de fabriek droeg, vonden de toenmalige beleidsvoerders een goede oplossing. De club stond voortaan voor ‘Noeste Eenheid Voert Elkeen Langzaam Opwaarts’.

Nederlands-Indië

Tot 1977 hoorde de club bij de lederfabriek. Daarna ging SV Nevelo op eigen houtje verder met de verhuizing naar een nieuwe accommodatie. Sportief schommelde de club vaak tussen de derde en de vierde klasse, met soms een uitstapje naar de Brabantse bond. Ooit speelde de club zelfs tweede klasse, maar omdat veel spelers naar het toenmalige Nederlands-Indië moesten, kreeg de club een grote terugslag. Eén van de meest recente hoogtepunten is de laatste derby tussen RKSV Oisterwijk en SV Nevelo vorige maand. Het werd een wedstrijd met alles erop en eraan. De uitslag was 4-5 in het voordeel van SV Nevelo.

SV Nevelo zou zich voorlopig nog zelf kunnen redden, maar de verwachting is dat dit in de toekomst moeilijker wordt.

Frederiks heeft er moeite mee dat de club zijn laatste maanden beleeft, maar beseft dat een fusie het beste is voor iedereen. "Met de drie clubs in Oisterwijk vis je op alle fronten uit dezelfde vijver, denk bijvoorbeeld aan leden, sponsoren en vrijwilligers. Op dit moment kunnen we ons alle drie nog redden, maar de kans is groot dat het in de toekomst anders is. Daarom zijn we met elkaar het gesprek aangegaan. Ik zeg heel eerlijk, ik had liever zelfstandig gebleven. Maar dit is echt de beste oplossing. Met elkaar kunnen we veel meer bereiken, ook op het sportieve vlak."

Doorpakken

Eerst had emotie de overhand, nu overheerst de realiteit

De clubs kwamen er met elkaar snel uit. De accommodaties van RKSV Oisterwijk en SV Nevelo vormen, met financiële steun van de gemeente voor vernieuwing en uitbreiding, de basis van de nieuwe club VV Trinitas Oisterwijk (wat staat voor drie-eenheid). Ook stelden de clubs met hulp van enkele jeugdleden een bijzonder nieuw tenue samen, dat nog het beste te vergelijken is met dat van Paris Saint-Germain met daarin verwerkt alle kleuren van de drie clubs. "Op beleidsniveau zaten we al heel snel op één lijn en konden we direct doorpakken. We moesten daarna nog de leden overtuigen."

En dat viel niet mee, erkent Frederiks. "De jonge generatie stond er wel voor open, maar de ouderen hadden er meer moeite mee. Zij hebben de club opgebouwd en hebben moeite om dat op te geven. Dat is ook waarom een fusie in het verleden niet lukte. Toen had emotie vaak de overhand, nu overheerst de realiteit. Dat zie je ook aan de laatste derby met RKSV Oisterwijk. Vroeger was er veel rivaliteit en sprak iedereen over zo’n duel. Nu is dat gevoel anders. De spelers kennen elkaar onderling erg goed en drinken na afloop met elkaar een biertje. Dat maakt de fusie een stuk gemakkelijker."

Meerdere bijeenkomsten met de leden, en soms zelfs persoonlijke gesprekken, zorgden ervoor dat het merendeel van de club nu achter de fusie staat. Wat rest is een goede afsluiting in de laatste maanden. "Je merkt dat veel mensen al bezig zijn met de fusie. We moeten echter ook de huidige club laten draaien en dat vraagt veel extra tijd van ons als bestuur, maar ook van de vrijwilligers. Het is dan ook een pittige periode."

Het tenue is nog het beste te vergelijken met dat van Paris Saint-Germain.

Afsluitingsfeest

Op 22 juni staat er een afsluitingsfeest op het programma. "Alle leden en oud-leden zijn uitgenodigd. Dat wordt voor veel mensen een emotionele avond. Daarna gaat het vizier volledig op de toekomst. Hoe dat er precies uit gaat zien, daar zijn we nog druk mee bezig. We hebben er in elk geval veel zin in. Alle drie de besturen gaan over naar het tijdelijke nieuwe bestuur. Daarna vormen we het vaste bestuur van de nieuwe fusieclub. We zullen zien of ik daar nog een functie in krijg."

Voor Frederiks is het in elk geval belangrijk dat de historie van Nevelo niet verloren gaat. "De geschiedenis van onze club, en die van de anderen, moet een plek krijgen op de nieuwe website. Zo houden we ons bijzondere verhaal in leven."

Fusie Fusie Speelt dit onderwerp ook bij jouw vereniging? Bekijk dan de informatie over een fusie of andere vormen van samenwerking op KNVB Assist.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen