Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Mister Schoolvoetbal Velsen: 'Het is gewoon te leuk om te stoppen'

Ruud Scheper
KNVB Media
30 maart 2019, 8:00

Maar liefst vier weken lang binden op maandag- en dinsdagavond, woensdagmiddag en donderdagavond honderden basisschoolkinderen de voetbalschoenen onder. - Foto: KNVB Media

Het is ieder jaar weer een hele operatie. Gerhard Verwoort weet het als geen ander. En toch wil ‘Mister Schoolvoetbal’- de titel die hij twee jaar geleden kreeg van de gemeente Velsen voor zijn jarenlange betrokkenheid bij het evenement - van geen ophouden weten. De reden is simpel. “Het is gewoon te leuk om te stoppen.”

Ooit, in een grijs verleden, kwam Verwoort als scheidsrechter in aanraking met het schoolvoetbaltoernooi in zijn woonplaats. Of hij niet een middagje wilde fluiten, zo luidde de vraag. Inmiddels 42 jaar (!) verder is hij niet meer weg te denken uit de organisatie van wat hij het leukste evenement van het jaar vindt. En daar staat hij niet alleen in getuige de negenhonderd vaantjes die hij en zijn medeorganisatoren Hennie van Ombergen en Piet Bigler onlangs bij de gemeente en de KNVB bestelden voor de kinderen die aan het toernooi deelnemen.

Vier weken lang

Op één middagje kan het evenement in de gemeente Velsen dan ook al lang niet meer gehouden worden. Maar liefst vier weken lang binden op maandag- en dinsdagavond, woensdagmiddag en donderdagavond honderden en nog eens honderden basisschoolkinderen de voetbalschoenen onder om het tegen elkaar op te nemen op sportpark Schoonenberg van v.v. IJmuiden.

Op één middagje kan het evenement in de gemeente Velsen dan ook al lang niet meer gehouden worden.

Het heeft wel wat voeten in de aarde om dat allemaal in goede banen te leiden, bekent Verwoort. Iedere school moet zich daarom persoonlijk komen inschrijven op een daarvoor aangewezen woensdagmiddag, zodat er direct een aanspreekpunt bekend is voor de organisatie. “En we zijn tijdens het toernooi met een vaste club vrijwilligers van een mannetje of twintig die er zo’n beetje elke dag bij zijn. Dat scheelt een hoop, want zoiets kun je niet alleen.”

Onbetaalbaar

Wat die vrijwilligers drijft om vier weken achter elkaar in hun vrije tijd af te reizen naar het sportpark? Verwoort heeft wel een idee. “Je doet het voor die kinderen. Hun plezier is onbetaalbaar. Een jaar of twee terug heb ik er door persoonlijke omstandigheden over nagedacht om te stoppen. Maar toch ging ik door. Waarom? Het is gewoon te leuk om ermee te stoppen.”

De vaste club vrijwilligers van het schoolvoetbaltoernooi in Velsen, met rechts staand Gerhard Verwoort.  

De onderlinge betrokkenheid van de vrijwilligers is een belangrijke oorzaak achter het succes in Velsen. “We hebben het reuze gezellig met elkaar en na afloop organiseren we altijd een barbecue waarop iedereen welkom is die heeft meegeholpen. Die waardering naar de vrijwilligers toe is heel belangrijk.” Het zorgt er mede voor dat de organisatie al jaren een beroep kan doen op dezelfde mensen. “Die groep helpt ieder jaar weer mee. Ja, daar zijn we best trots op.”

Persoonlijk vragen

Verwoort kreeg een speciaal beeldje voor zijn verdiensten bij het schoolvoetbal in Velsen.

Maar helaas heeft niet elke gemeente of vereniging die luxe, weet ook Verwoort. “Mensen hebben het steeds drukker waardoor het lastig is om vrijwilligers te regelen voor een evenement. Dat zie je overal. Onze ervaring leert echter wel dat als je het ze vraagt, ze best bereid zijn om mee te helpen.” Je moet ze alleen wel persoonlijk vragen, tipt hij. “Dus niet alleen een bericht op een website plaatsen of een algemene e-mail rondsturen.”

Dit seizoen wordt in Velsen voor het eerst gespeeld volgens de nieuwe wedstrijdvormen bij de pupillen. Dat houdt in dat er wedstrijden worden gespeeld in zes-, acht- en elftallen. De scholen zijn er blij mee, merken de organisatoren. “We horen dat ze zo beter uitkomen met de aantallen. Verschillende scholen komen nu met meerdere teams. Dat is alleen maar mooi, want schoolvoetbal is voor iedereen.”

Nieuwe pionnen

Het betekent wel dat de velden opnieuw moeten worden uitgezet, want ook de afmetingen van de velden zijn aangepast. In Velsen raken ze er niet van in paniek. “We hebben nog maar snel even zeventig nieuwe pionnen besteld”, lacht Verwoort. “En ja, dat levert ook weer wat extra werk op voor de vrijwilligers. Maar we doen het graag. En als je het samen oppakt, is het ook zo weer gebeurd.”

Schoolvoetbal Schoolvoetbal Meer weten over schoolvoetbal? Bezoek dan de speciale pagina daarover op onze website.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen