Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nu nog rivalen, straks samen verder als s.v. Rijssen

Willem Korenromp
KNVB Media
16 maart 2019, 12:44

Het sportpark van Rijssen Vooruit moet plaatsmaken voor woningbouw. Met de nieuwe fusieclub s.v. Rijssen wordt een nieuw complex gerealiseerd. - Foto: KNVB Media

Dit seizoen spelen ze nog tegen elkaar in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal. Maar als alles volgens plan verloopt, slaan RKSV en Rijssen Vooruit vanaf volgend seizoen de handen ineen. Als s.v. Rijssen gloort een nieuwe toekomst.

Samen zijn ze goed voor bijna tweehonderd jaar voetbalgeschiedenis in de Twentse Hanzestad: RKSV van 1 februari 1944 en Rijssen Vooruit van 1 juli 1909. Het zijn clubs met een roemrijke geschiedenis die in het verleden menig keer tegenover elkaar stonden. Het waren wedstrijden op het scherpst van de snede, waarin gestreden werd voor iedere meter. De derby tussen beide clubs staat zaterdag  4 mei voor het laatst op het programma, maar behoort daarna voorgoed tot het verleden. 

Afzonderlijk van elkaar hadden we het waarschijnlijk niet meer lang uitgehouden. Dit is daarom een unieke kans

De rivalen hebben elkaar gevonden. Ze willen samen verder. Als één club. Donderdagavond kwamen leden van RKSV en Rijssen Vooruit bij elkaar om te stemmen voor de fusie. Het merendeel van de bezoekers aan de informatieavond stemde voor. “Gezien de grootte en de levensvatbaarheid van beide verenigingen is het beter om samen verder te gaan, om samen tot een grotere stabiele vereniging te komen”, legt Wouter Beumer, voorzitter van de fusiewerkgroep, uit. “Afzonderlijk van elkaar hadden we het waarschijnlijk niet meer lang uitgehouden. Dit is daarom een unieke kans.”

Sentiment

De eerste gesprekken over een fusie tussen RKSV en Rijssen Vooruit dateren van twee jaar terug. In eerste instantie was ook SC Rijssen bij de gesprekken betrokken, maar vanwege een gebrek aan draagvlak onder de leden trok die partij zich terug. “Uiteraard is dat sentiment er ook onder een aantal leden van RKSV en Rijssen Vooruit”, zegt Beumer. “Maar we proeven ook dat veel leden het voordeel van de fusie inzien. Dat we een mooi nieuw complex krijgen, een stabiele vereniging worden. Wel is de aanloop naar de fusie hectisch geweest. Maar sinds oktober vorig jaar zijn de plannen in een versnelling geraakt.”

Na een periode van onderzoeken, werden donderdagavond de plannen van de fusieclub gepresenteerd aan de leden. De clubnaam s.v. Rijssen werd onthuld, evenals het logo en de kleding van de nieuwe vereniging.  Daarnaast kregen de leden ook schetsontwerpen van het nieuwe sportcomplex te zien. 

Zo moet het nieuwe complex van de fusievereniging eruit komen te zien.

Jeugd

Met de nieuwe uitstraling van het sportpark en de nieuwbouwwijk die bij de vereniging wordt gebouwd, verwachten we ook veel aanwas van nieuwe jeugdleden

Hoewel de fusie nog niet officieel is beklonken, zijn de eerste tekenen van het samengaan van RKSV en Rijssen Vooruit al wel zichtbaar. Zo spelen de JO8 en JO9 van beide verenigingen sinds kort als één team samen in de competitie. De jeugd vormt ook een belangrijke pijler voor de toekomst van de fusieclub. “We richten ons in eerste instantie met name op de jeugd”, zegt Beumer. “Door samen te gaan kunnen we een fatsoenlijke jeugdopleiding opzetten. In elke leeftijdscategorie zullen we met minimaal één team vertegenwoordigd zijn. Met de nieuwe uitstraling van het sportpark en de nieuwbouwwijk die bij de vereniging wordt gebouwd, verwachten we ook veel aanwas van nieuwe jeugdleden. Richting de toekomst moet dat een mooie selectie voor het eerste elftal opleveren, met zelf opgeleide spelers en een eigen gezicht.”

Eind april verwacht Beumer dat het licht definitief op groen gezet kan worden voor s.v. Rijssen. Tijdens het eerste seizoen zal er nog wel op twee locaties gevoetbald worden, omdat de nieuwe accommodatie niet op tijd klaar zal zijn. Met ingang van het seizoen 2020/2021 is het de bedoeling dat de teams van s.v. Rijssen definitief hun intrek nemen in de nieuwe accommodatie.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen