Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

7x7 competitie ideale voorbereiding voor CP-team op WK in Sevilla

Ruud Scheper
KNVB Media
3 maart 2019, 12:17

Rik Rodenburg juicht na een doelpunt tijdens het EK CP-voetbal, dat afgelopen zomer in Nederland gehouden werd. - Foto: KNVB Media

​​​​​​​De lente klopt op de deur en dat betekent dat ook de 7x7 competities weer van start gaan. Dit keer met wel een heel bijzondere deelnemer: het nationale CP-team van bondscoach Max Raeven, dat zich voorbereid op het WK in Spanje deze zomer.

Het was een enorme deceptie. Bondscoach Max Raeven draait er niet om heen. Een paar weken terug werd bekend dat het CP-voetbal na de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020 ook in 2024 zal ontbreken op de Paralympics in Parijs. “Een donderslag bij heldere hemel”, baalt hij. “Dat zagen we totaal niet aankomen. We hebben wel een paar dagen nodig gehad om dat te verwerken.”

Cerebrale Parese (CP)

Het CP-team bestaat uit spelers met Cerebrale Parese (CP) of Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Voor degene die zijn wenkbrauwen optrekt en denkt; ‘CP-voetbal? Pardon?’ Het CP-team bestaat uit spelers met Cerebrale Parese (CP) of Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Als gevolg van hun aandoening is er bij deze spelers sprake van een (lichte tot matige) motorische beperking. In tegenstelling tot hetgeen je veel ziet binnen het G-voetbal, gaat het hier om spelers zonder verstandelijke beperking die allen bij hun eigen club in een regulier team spelen. Ze mogen gezien hun motorische beperking uitkomen voor het nationale CP-voetbalteam van de KNVB. 

Het CP-team tijdens het EK in eigen land.

Inmiddels een paar weken na het desastreuze besluit zijn de scherpste randjes er wel van af. De focus is alweer verlegd, zoals dat sporters betaamd, naar het WK voor CP-teams, dat in juli in het Spaanse Sevilla wordt gehouden. “Daar willen we in ieder geval de poulefase doorkomen”, vertelt de bondscoach. En dat wordt geen gemakkelijke opgave, want Oranje is ingedeeld bij Europees kampioen Rusland. “Wij moeten ons focussen op plek twee”, is Raeven realistisch. “Maar dan moeten we wel zien af te rekenen met Canada en Thailand.”

7x7 competitie

Om goed aan de start van het toernooi te verschijnen, keek de staf van het CP-team naar mogelijkheden om vaker bij elkaar te komen. De 7x7 competitie bood uitkomst. Raeven, naast bondscoach van het CP-team ook trainer van het eerste elftal van tweedeklasser vv Rijen, is er blij mee. “Onze spelers spelen normaal gesproken gewoon in een regulier team, elf tegen elf dus, en te weinig in de formatie zoals wij die hanteren. Door aan deze competitie mee te doen, kunnen we meer van het trainingsveld vertalen naar de wedstrijden. En meer spelen betekent natuurlijk ook dat je beter wordt. Een win-winsituatie.”

Onze spelers spelen normaal gesproken gewoon in een regulier team, elf tegen elf dus, en te weinig in de formatie zoals wij die hanteren

En dat niet alleen, door aan de 7x7 competitie mee te doen, hoopt het CP-voetbal ook meer bekendheid te genereren. Raeven knikt. Uit eigen ervaring weet hij dat er nog een wereld te winnen is op dat vlak. “We speelden vorige week tegen het sterrenteam met oud-profs als Glenn Helder en Pascal Bosschaart en bekende tv-persoonlijkheden als Bas Muis, Baas B en Yes-R. Vroeg een van hun of we niet op grote goals konden spelen, want dat waren ze zo gewend. Toen hebben we maar even uitgelegd dat dat niet mogelijk was omdat onze keepers ook lichamelijke beperkingen hebben.”

Bekendheid genereren

Dat specifieke probleem zal geen rol spelen in de 7x7 competitie, daar wordt immers sowieso op een klein veld met klein doel gespeeld en net als in het CP-voetbal zónder buitenspel, maar om eventuele misverstanden voor te zijn stuurde teammanager Guy Steenweg al even een bericht naar FC Driebergen, FZO, Jonathan en Rivierwijkers; de andere vier verenigingen die bij het CP-team zijn ingedeeld. Die reageerden direct enthousiast. “Heel erg leuk om te horen”, vindt Raeven. “Door bij die verenigingen in de regio op bezoek te gaan, wordt onze bekendheid alleen maar groter. We gebruiken de wedstrijden ook om te komen tot een definitieve selectie voor het WK en misschien vinden we zelfs nog wel een speler binnen of langs de lijnen van de 7x7 competitie.”

Het CP-team voorafgaand aan het duel met Denemarken.

Voor nu zijn we heel blij met deze kans om ons te kunnen meten in deze competitie

Of de 7x7 competitie - waar naast prestatie ook gezelligheid een centrale rol inneemt - het juiste podium is voor het CP-team, moet blijken, weet ook de bondscoach. “Voor ons staat het voetbal en het beter worden daarin voorop. Er wordt gesproken over een 7x7 competitie voor spelers onder 23 jaar, dat zou voor ons misschien nog meer geschikt zijn. Of een nationale CP-competitie, zoals in Rusland het geval is. Maar ja, die drukken op een knop en alle spelers rollen er zo uit. Zover zijn we (nog) niet. Voor nu zijn we heel blij met deze kans om ons te kunnen meten in deze competitie.”

7x7 voetbal 7x7 voetbal Meer weten over 7x7 voetbal? Kijk hier!

CP-voetbal CP-voetbal Meer nieuws over het CP-team vind je op OnsOranje.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen