Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Spirit zet meidenvoetbal op de kaart in Krimpenerwaard

KNVB Media
KNVB Media
24 februari 2019, 16:00

Spirit MO17 speelde onlangs een voorwedstrijd bij Excelsior Rotterdam. - Foto: vv Spirit

vv Spirit uit Ouderkerk aan den IJssel won onlangs een gemeentelijke prijs voor het beste sportidee voor de Krimpenerwaard. De club wil het meidenvoetbal versterken. Niet alleen bij vv Spirit zelf, maar vooral ook bij omliggende clubs in de regio. 'Je speelt liever een derby in Lekkerkerk dan een verre uitwedstrijd in Leiden.'

"Het was niet even een kwestie van een idee op een A4-tje zetten, dat insturen en afwachten of we misschien gewonnen zouden hebben", zegt Bas Jonker (48) over de prijsvraag die door Team Sportservice Krimpenerwaard was uitgeschreven. "We hebben een filmpje gemaakt en moesten ons idee later nog in een minuut voor de jury pitchen." 

Onder meer dankzij dit filmpje won vv Spirit de prijs voor het beste sportidee voor de Krimpenerwaard.

Jonker - van jongsaf aan lid van de club -  is sinds een aantal jaren intensief betrokken bij het meidenvoetbal bij vv Spirit. Daarin merkte hij dat de drempel voor meiden om te gaan voetballen nog best hoog is. "Met ons idee - Jonker benadrukt dat hij hier met een enthousiaste groep vrijwilligers aan heeft gewerkt - willen we het meidenvoetbal in de Krimpenerwaard op de kaart zetten. Met de hulp van de KNVB en Excelsior Rotterdam gaan we clinics geven op basisscholen in de hele regio om nog meer meiden enthousiast te maken voor voetbal en lid te worden van een club." 

Liever een derby

Dat hoeft niet perse Spirit te zijn. "We zouden het heel leuk vinden als bij andere clubs in de regio ook meer meisjes gaan voetballen. Graag zelfs. Onze meidenteams moeten nu regelmatig naar Leiden of Den Haag, maar we spelen liever een derby in Lekkerkerk of Bergambacht." 

Maar moet meidenvoetbal dan nog op de kaart worden gezet? Steeds meer meisjes zijn de afgelopen jaren gaan voetballen. De Oranjevrouwen trekken volle stadions en hoge kijkcijfers op televisie. "Dat is natuurlijk zo", zegt Jonker. "Op die golf van enthousiasme zijn er ook meisjes lid geworden bij Spirit. Daar moet je als club alleen wel goed op inspelen en dat gebeurt vaak niet. Ook bij Spirit niet in eerste instantie. Het gaat niet vanzelf."

Extra kleedkamers

Jonker stapte daarom twee jaar geleden binnen de jeugdafdeling van de club over naar het meisjesvoetbal om deze tak met een aantal anderen serieus op te zetten. "En met de steun van het bestuur, want daar begint het", zegt Jonker. "Spirit heeft duizend leden en wil er voor iedereen zijn in de samenleving.  Dan kan het niet zo zijn dat het vrouwenvoetbal er maar een beetje bijhangt. Een voorbeeld: We hadden te weinig kleedkamers. Dat knelde met de indeling. En dus speelden de meiden en vrouwen vaak laat in de middag. Daarom heeft de club geld vrijgemaakt om extra kleedkamers te bouwen." 

vv Spirit maakte geld vrij om extra kleedkamers te bouwen. — Foto: vv Spirit.

Het zit hem soms in kleine dingen. Zo krijgen de spelers van het eerste altijd een maaltijd aangeboden na de training op donderdag. Jonker: "Het eerste vrouwenelftal krijgt dat nu ook. De beide selecties eten samen in kantine. Zo komen ze met elkaar in contact. Dat versterkt de eenheid binnen de club." 

Excelsior

Verder is het met een groep vrijwilligers vooral hard werken. Ideeën uitwisselen, dingen uitproberen, trainers opleiden, ouders enthousiast krijgen om vrijwilligerstaken op zich te nemen. Jonker: "We hebben daarbij veel steun gehad van de KNVB en ook met Excelsior Rotterdam werken we goed samen. Ze komen langs om lezingen te geven en onze trainers kunnen daar stage lopen. Excelsior is een laagdrempelige club die graag de band met het achterland wil versterken. " 

"Ook bij de vrouwen, want ze hebben natuurlijk een vrouwenteam in de Eredivisie Vrouwen. Meiden Onder 17 heeft onlangs in Rotterdam een voorwedstrijd gespeeld. Verder helpt Excelsior bijvoorbeeld ook bij onze zomerclinic. Daar is iedereen welkom. Of je nu al jaren op voetbal zit of nog nooit tegen een bal hebt getrapt. Afgelopen zomer kwamen daar vijftig meiden op af." 

Op de zomerclinic  van vv Spirit kwamen vijftig meiden af — Foto: vv Spirit

Trots

De nieuwe koers bij Spirit betaalt zich uit. "Van 25 zijn we in twee jaar tijd gegroeid 125 vrouwelijke leden. Oudere meiden gaan we nu opleiden om de pupillen te trainen. Het zorgt ook voor een andere dynamiek op de club. Meisjesvoetbal is toch wat sportiever, vrolijker." De prijs geeft Jonker een trots gevoel. "Niet alleen omdat ons idee heeft gewonnen. Het is ook een beloning voor iedereen die de afgelopen jaren heeft meegeholpen het vrouwenvoetbal bij Spirit op te zetten. Zonder die inzet hadden we het idee om zelf clinics te gaan geven nooit kunnen bedenken, laat staan uitvoeren." 

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen