Keepers vieren doelpunten alleen, behalve Kampong-goalie Rik Schrurs

Francis Grondhuis
KNVB Media
16 februari, 11:10

Alweer een treffer van Kampong. Rik Schrurs is al onderweg naar zijn teamgenoten. - Foto: KNVB Media

Altijd alleen. Zelfs op de mooiste momenten. Wordt er gescoord, dan vliegt iedereen op de doelpuntenmaker af. Behalve de keeper. Misschien stapt hij even een paar passen buiten zijn strafschopgebied, maar het feestje viert hij solo. Behalve Rik Schrurs, goalie van de Utrechtse tweedeklasser sv Kampong.

Al 53 keer scoorde Kampong dit seizoen, in 15 duels.

De toeschouwers langs de lijn kijken even vreemd op als Kampong deze zonnige middag de score opent. "Kijk die keeper gaan..." Rik Schurs, rugnummer 1, trekt een fel sprintje en steekt driekwart veld over om zich bij zijn feestende teamgenoten te voegen. Even snel de doelpuntenmaker feliciteren, vuistje in de lucht en dan in sneltreinvaart terug naar zijn hok. Zodat hij weer op tijd op zijn post staat als de wedstrijd wordt hervat.

Je ziet het bijna nooit en eigenlijk is dat best eigenaardig. Als de linksback naar voren rent om de socrende rechtsbuiten te knuffelen, waarom zou de keeper dat niet kunnen doen? Ze zijn al buitenbeentjes, Einzelgängers en een beetje gek, om alle clichés maar even uit de kast te trekken. Maar nee, als er aan de andere kant van het veld gescoord wordt, vieren ze het in hun uppie. Springen wat onhandig in het luchtledige of ballen even stevig de vuisten. Niemand ziet het. Het is eenzame euforie. Zoals Oranje-keeper Sari van Veenendaal al treffend tweette tijdens het gewonnen EK.

Niemand in de buurt

Rik Schrurs, keeper van Kampong 1.

Schrurs besloot het anders te doen. Hoewel, het was vooral een spontane ingeving. "Een jaar of drie geleden deed ik het wel eens bij heel belangrijke momenten. Nu bij elk doelpunt. En we scoren nogal vaak dit seizoen", lacht de 29-jarige Utrechter.

Zoals een paar maanden geleden in de thuiswedstrijd tegen Elinkwijk, de stadsderby die door Kampong met liefst 8-1 werd gewonnen. "Een geweldige middag. Zo'n wedstrijd leeft hier natuurlijk enorm. Ik was zo blij en enthousiast met elk doelpunt. Dan kijk je om je heen, maar is er niemand om het mee te delen. Dus ben ik het maar met de jongens gaan vieren."

Nee, hij is geen gefrustreerde keeper die eigenlijk liever veldspeler wil zijn. Schrurs keept al zijn hele leven. Eerst in de vroege jeugd bij DSO/Ultrajectum, daarna stapte hij op 8-jarige leeftijd over naar omnivereniging Kampong, de grootste sportclub van Nederland. Daar verdedigt hij inmiddels ruim tien seizoenen het doel van het vlaggenschip. "Op trainingen doe ik wel eens mee met positiespelletjes en tijdens de zomeravondcompetitie sta ik in de spits. Voetballen is leuk, maar niet leuker dan keepen."

'Hij zal het wel koud hebben'

Het is inmiddels 'een beetje een dingetje' geworden, dat meevieren van hem. Zijn teamgenoten kijken er niet meer van op, maar langs de lijn klinken vaak wat opmerkingen. 'Die heeft zeker niks te doen' of 'hij zal het wel koud hebben'. "En de keeper van ons tweede elftal ging na een goal ook een keer die kant op. Zo van: ik heb je wel gezien, Rik. Ach, ik vind het gewoon leuk zo. Verder moet iedere keeper zelf weten hoe hij de goals wel of niet viert."

Hij kan zich één collega voor de geest halen die recent ook naar voren sprintte om een doelpunt te vieren: Kasper Schmeichel, sluitpost van Leicester City. Het was begin november, in de uitwedstrijd tegen Cardiff City. Een zeer emotioneel duel voor de The Foxes, ruim een week nadat de Thaise voorzitter Vichai Srivaddhanaprabha om het leven kwam bij een helicoptercrash nabij het stadion. Leicester won met 1-0 en de goal van Demarai Gray werd gezamenlijk gevierd en ook Schmeichel sprintte honderd meter naar voren om het mee te vieren.

Ook tegen AFC Quick 1890 was het weer vier keer raak voor Kampong. Schrurs is alweer onderweg.

Vriendenteam

Het gaat niet om 90 minuten voetballen en een premie pakken. Je moet het echt leuk vinden om hier te voetballen.

Dat was eenmalig, maar op zondag bij sv Kampong worden de goals dus altijd met z'n elven gevierd. Dit seizoen in 15 duels al 53 keer, meer dan wie dan ook in 2e klasse B. Binnen het vriendenteam past het uitstekend. De equipe van voormalig FC Utrecht-verdediger Mark Verkuyl combineert prestaties met gezelligheid. Op dinsdag en donderdag wordt er getraind, maar ook daarbuiten trekken de spelers met elkaar op. Met een tweede plek, slechts drie punten achter koploper SDZ, beleven de blauwwitten een topseizoen.

"Een groot deel van het team zie ik ook buiten het voetbal", vertelt Schrurs die op sportpark Maarschalkerweerd ook voetbal- en tennistrainingen verzorgt en via zijn bedrijf Ubuntu Sport tijdens schoolvakanties de Voetbaldagen voor de jeugd organiseert. "Op vrijdagavond komen we elkaar altijd wel ergens in de stad tegen en op zondag hangen we hier tot in de late uurtjes in de kantine. Dat is wel het Kampong-gevoel. Betalen doen ze hier niet. Het gaat niet om 90 minuten voetballen en een premie pakken. Je moet het echt leuk vinden om hier te voetballen."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven