DHSC in Qatar (dag 5, slot): 'De wedstrijd tegen Al Gharafa'

KNVB Media
KNVB Media
14 januari, 13:54

Trainer John Vink en keeperstrainer Ronald Evers (rechts) poseren met de Nederlandse ambassadrice in Qatar, mevrouw Bahia Tahzib-Lie. - Foto: DHSC

Het zouden een paar dagen Maastricht worden, het werd een retourtje Doha. Op uitnodiging van Wesley Sneijder (afkomstig uit dezelfde Utrechtse wijk Ondiep) belegt de selectie van DHSC van 9 tot 14 januari een trainingskamp in de hoofdstad van Qatar. Voor KNVB.nl houdt keeperstrainer Ronald Evers een dagboek bij.

Zondag 13 januari

Na een aantal drukke dagen hebben we vandaag de hele ochtend vrij. Iedereen vult dit dagdeel in op een andere manier: woestijn, strand, zwembad of het bezichtigen van een Souq. Dit is een Arabische markt met vele diverse kleine winkeltjes en kruip-door-sluip-door-straatjes waar je allerlei prullaria kunt kopen. Souq Waqif is de Souq aller Souqs. De bekende toeristische trekpleister wordt jaarlijks door honderdduizenden toeristen bezocht.

Miljarden zandkorrels

Quadrijden in de woestijn is ook een enerverende en mooie ervaring. Door woestijnzand scheuren en vertrouwen op je instinct, omdat je niet kunt zien wat er over de top van de aankomende heuvel is maakt dit een bijzondere gebeurtenis. Evenals de opkomende zon zien tussen de miljarden zandkorrels.

Souq Waqif is één van de toeristische trekpleisters van Doha.

Om 13.00 uur lunchen we. Het eten in het Intercontinental Hotel is elke keer weer een feestje. Etenswaar uit alle windstreken van de wereld zorgen ervoor dat het ons aan niets ontbreekt. Tijdens de lunch hebben de spelers een mooie verrassing in petto voor onze gastheer Wesley Sneijder. Een aantal mooie cadeaus wordt als blijk van waardering aan hem gegeven. Uit de speech die Wesley daarna geeft, spreekt veel waardering en liefde voor de groep. De openheid, benaderbaarheid en vooral de mooie anekdotes uit zijn rijke voetbalcarrière zullen de spelers bij blijven tot in de lengte der dagen.

Wedstrijd

Na de lunch volgt het hoogtepunt van deze reis: de wedstrijd tegen Al Gharafa. Voor amateurs is het heel bijzonder om in een stadion te spelen, zo ook voor ons. Er zijn toch heel wat mensen op de wedstrijd afgekomen, terwijl deze ook op de Qatarese sportkanalen live wordt uitgezonden.

Bij Al Gharafa is niet iedereen op de hoogte dat DHSC op bezoek komt.

Ook wij hebben supporters. Eén vak wordt bevolkt door enthousiaste medewerkers van een Nederlandse bouwonderneming. Ze juichen en klappen bij elk balcontact van de DHSC-spelers. Dat zij na de wedstrijd allemaal schor en uitbundig zijn door het vele balbezit en de kansen voor DHSC maakt het nog mooier.

Ambassadrice

Uit de speech die Wesley geeft, spreekt veel waardering en liefde voor de groep

Ook de Nederlandse ambassadrice van Qatar, mevrouw Bahia Tahzib-Lie, is op deze wedstrijd afgekomen om de mannen van Ondiep te zien voetballen tegen de profclub waar Wesley voetbalt. Nigel de Jong, het één-persoons sloopbedrijf tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika, komt vandaag zijn voetbalvriend ook opzoeken. Ook zijn er tal van hoogwaardigheidsbekleders van Al Gharafa.

Wel grappig. Bij Al Gharafa denken ze in eerste instantie dat ze tegen FC Utrecht moeten spelen. In de catacombe van het mooie stadion van Al Gharafa staan diverse borden met het logo van FC Utrecht en zelfs het immense scorebord toont het logo en naam van de FC. Na een telefoontje van Wesley wordt dit allemaal vervangen door het oranje met gele kanarielogo van de Dos, Holland en Stichtse boys Combinatie.

Werelddoelpunt

Om 16.00 uur plaatselijke tijd wordt er afgetrapt. Nog geen anderhalve minuut later ligt de bal al achter de verbouwereerde keeper van Al Gharafa. Maker van dit werelddoelpunt is Rodney Sneijder; broertje van en gezegend met een magisch linkerbeen.

Een ruststand om trots op te zijn: 0-1 voor DHSC!

Helaas hebben wij het scheidsrechterstrio niet op onze hand. Althans, zo lijkt het. Doelpunten van spits Mitch van der Vlist worden niet geteld vanwege vermeend buitenspel. Omdat wij ook vele kansen creëeren, is het raar dat we uiteindelijk niet verder komen dan 1-1. Twintig minuten voor tijd valt de gelijkmaker, net op het moment dat er binnen de ploeg wat verwarring is ontstaan na een aantal wissels van onze landelijke bekendheid en hoofdcoach John Vink. 

Smetje

Een smetje op deze wedstrijd is het ontbreken van Wesley Sneijder aan de aftrap. Een spierblessure, opgelopen in de wedstrijd tegen Al Arabia, weerhoudt hem ervan om voor het eerst tegen zijn broertje te spelen. Na de wedstrijd volgt er een 'meet and greet' tussen de spelers van DHSC en de supporters in het oranje.

De ambassadrice spreekt ook haar waardering uit en wenst ons nog een prettig verblijf in Qatar. Dat prettige verblijf vieren we daarna nog één keer. Een korte nacht volgt, want om 4 uur moeten we al wakker zijn voor de terugreis. Op maandag 14 januari om 13.30 uur landen we op Schiphol. Het is het einde van een bizar mooie trip!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven