Heel Texel in actie voor ernstig zieke voetbaltrainer

Ruud Scheper
KNVB Media
23 december, 15:00

Rob Daalder te midden van zijn team, Texel '94 JO17-1. - Foto: Eigen foto.

Hij is een bekend gezicht binnen de voetballerij op Texel. En dat is geen wonder, Rob Daalder is namelijk al jaren trainer van het team waar zijn zoon in speelt. Van de mini’s tot de JO17-1; altijd was hij er als trainer en leider bij. Nu hij ernstig ziek is, zamelt heel Texel geld voor hem in. En dat gebeurt niet alleen zijn eigen club Texel ’94, maar ook bij de andere verenigingen op het eiland.

Jeugdleden die huis-aan-huis flessen of kerstbomen gaan ophalen, een benefietwedstrijd tussen oud-spelers, een bingoavond op de club of een benefietconcert; Texel ’94-bestuurslid en -trainer Martijn de Veij heeft de initiatieven om geld in te zamelen voor Daalder allemaal voorbij zien komen deze weken. “Heel mooi om te zien hoe heel Texel hier mee bezig is”, vindt hij. “Van Noord tot Zuid en van West tot Oost. Iedereen draagt zijn steentje bij.”

Verenigde Staten

Ook de andere verenigingen doen mee. Dat vind ik geweldig om te zien. Je bent elkaars concurrenten, maar zoiets als dit overstijgt dat

Daalder overwon in zijn leven al meerdere ziektes en zware tegenslagen, maar nu ziet het er niet goed uit voor de vijftigjarige Texelaar. Anderhalf jaar geleden werd bij hem de diagnose liquorhypotensiesyndroom vastgesteld: door een beschadiging in zijn hersenvlies lekt er hersenvocht weg. Hierdoor ontstaat er een onderdruk in de hersenen, met hevige hoofdpijnen, misselijkheid en evenwichtsproblemen tot gevolg. Zijn enige hoop is een Nederlandse neurochirurg die werkt in de Verenigde Staten en die gespecialiseerd is in deze ingreep.

Geld voor de ingreep heeft de ernstig zieke voetbaltrainer echter niet, waarop zijn jeugdvriend De Veij een crowdfundingsactie begon om het geld toch bij elkaar te krijgen. “We willen het breder trekken dan alleen de voetbalvereniging Texel ’94”, vertelt het bestuurslid. Dat was een bewuste keuze, legt hij uit. “Als je dat zou doen, voelen misschien alleen de mensen van onze club zich aangesproken en dat zou jammer zijn. Nu doet heel Texel mee. Ook de andere verenigingen. Dat vind ik geweldig om te zien. Je bent elkaars concurrenten, maar zoiets als dit overstijgt dat.”

Bijzondere plek

Voetbalclub Texel ’94 neemt een bijzondere plek in bij Daalder. Sinds jaar en dag is hij een vertrouwd gezicht op sportpark Zuid, waar hij al tien jaar als trainer en leider optreedt van het team waarin zijn zoon speelt, de huidige JO17-1 van de club. “Wanneer Rob zijn huis nog verlaat, is het eigenlijk altijd om naar de voetbal te gaan. Hij spaart zijn krachten zoveel mogelijk om er toch bij te kunnen zijn. Eens in de veertien dagen op vrijdagavond als ons zaalvoetbalteam een thuiswedstrijd speelt of op de zaterdag bij de JO17-1.”

Het is prachtig om te zien hoe eensgezind Texel is om Rob te helpen

Dit seizoen miste hij de meeste van de wedstrijden van ‘zijn’ JO17-1. Wekenlang was hij afwezig. “Hij vond het lastig om in zijn scootmobiel naar de voetbal te gaan”, weet De Veij. “Maar toen hij dat wel een keer deed en zag hoe blij de jongens waren dat hij er weer bij was, was de drempel wel genomen. Sindsdien parkeert hij zijn scootmobiel gewoon weer in de dug-out.”

Verstek laten gaan

Niet altijd lukt hem dat trouwens. Uitgerekend toen het team onlangs kampioen werd in de najaarscompetitie, moest hij verstek laten gaan. “Ik heb via zijn vrouw wel gehoord dat hij dat misschien wel het meest pijnlijke vond”, aldus De Veij. “Maar wanneer hij zich goed genoeg voelt, probeert hij zeker te komen.”

Om de kostbare operatie te kunnen financieren, is er veel geld nodig. Binnen zijn eigen vereniging leven naast de kleinere initiatieven meerdere grote ideeën om geld op te halen in de komende weken, weet De Veij. “Daar zijn we volop mee bezig, maar misschien betrekken we daarin ook wel weer de andere clubs. Een benefietconcert leverde gisteren bijvoorbeeld nog ruim 35 duizend euro op. Het is prachtig om te zien hoe eensgezind Texel is om Rob te helpen. Ik hoop dat het voldoende zal zijn om hem naar de Verenigde Staten te kunnen helpen.”

Support RobZelf ook doneren? Kijk hier voor meer informatie over de Stichting Support Rob.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven