Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nationale Vrijwilligersdag; hoe bedank jij de vrijwilligers van jouw club?

KNVB Media
KNVB Media
7 december 2018, 13:18

Dit weekend worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet. - Foto: KNVB Media

Elke voetbalvereniging heeft ze: anonieme helden die al hun tijd geven voor hun voetbalclub. Vandaag is het Nationale Vrijwilligersdag. De dag waarop het bedanken van deze vrijwilligers centraal staat. Wat zonder vrijwilligers geen voetbal. Reden genoeg om hen dit weekend in het zonnetje te zetten!

Onder de noemer ‘Word jij de volgende clubheld?’ heeft de KNVB de afgelopen tijd online campagne gevoerd om de kennis en bewustwording over vrijwilligerswerk bij jongeren tussen de 16 en 25 jaar te vergroten. Want hoewel velen inzien dat een vereniging niet kan bestaan zonder vrijwilligers, blijft met name het aantal jonge vrijwilligers binnen een vereniging vaak achter.

Achterban

Door deze scheefgroei dreigen verenigingen de aansluiting met hun achterban te verliezen. Via een eenvoudige test konden jongeren de afgelopen tijd ontdekken wat voor type vrijwilliger ze zijn (‘het gezelligheidsdier’, ‘de enthousiasteling’, ‘de plichtsgetrouwe’ of ‘de sportieve leider’) en welke vrijwilligersrol het beste bij hen zou passen.

Want voor iedereen is er eigenlijk wel iets te doen binnen een club. Of het nou gaat om het fluiten van een wedstrijd, het beheren van de kantine of het bemannen van het wedstrijdsecretariaat.

Kaj Gorgels

Presentator en YouTuber Kaj Gorgels nam de proef op de som. Hij ging op bezoek bij de Rotterdamse voetbalvereniging sv DRL. Daar sprak hij met verschillende (jonge) leden over hun werk als vrijwilliger en hun motivatie om vrijwilligerswerk te doen. Ook kwam hij er achter wat voor type vrijwilliger hij zelf is.

Word jij de volgende clubheld?

Wil jij ook weten wat voor type vrijwilliger jij bent? Doe de test via onderstaande infographic en vergeet niet om dit weekend de vrijwilligers van jouw vereniging extra in het zonnetje te zetten!

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen