Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

vv Voorwaarts: sportquiz als bindmiddel tussen jong en oud

Francis Grondhuis
KNVB Media
25 november 2018, 13:46

Gezellige drukte in de kantine van vv Voorwaarts in Utrecht. - Foto: KNVB Media

We zien ze steeds vaker in de kantines van amateurverenigingen: de quizavonden. Een goed werkend recept voor een gezellige avond in het onderkomen van de club. Zoals het aloude klaverjassen. Wij schoven zaterdagavond aan bij de Sportquiz van vv Voorwaarts in Utrecht.

De eerste quizvraag:

  • De drie Rotterdamse stadions in het Nederlandse betaald voetbal: De Kuip, Het Kasteel en Van Donge & De Roo Stadion (beter bekend als Woudestein). Zet in de juiste volgorde, de oudste eerst. Renovaties laten we buiten beschouwing, het gaat om de oorspronkelijke stadions.

Bakken bami en NAC-Ajax

Even na de klok van 20.00 uur buigen de teams zich over deze allereerste vraag. De kantine zit bomvol. Veel leden zijn blijven hangen na hun zaterdagse wedstrijd en hebben de tijd overbrugd met bier, bakken bami van de afhaal-Chinees en de live beelden van NAC Breda-Ajax op de flatscreen aan de muur. Precies de gezelligheid die bij een voetbalkantine past.

Voor de vijfde keer organiseert vv Voorwaarts deze avond de grote Sportquiz. Samengesteld en gepresenteerd door Manolito Buth, speler van het zevende zaterdagelftal en zelf fervent pubquizzer. "Vanavond hebben we veertien teams. Weer een paar teams meer dan vorig jaar. Dat wordt een gezellige avond." Zo'n honderd mannen en vrouwen zijn van de partij, behoorlijk veel voor een kleine vereniging als Voorwaarts die zo'n 600 leden telt.

vv Voorwaarts: sinds 1990 gehuisvest bij de Berenkuil in Utrecht.

Rauwe volksclub

Eén van hen is secretaris Marnix Quee (40). Met zijn team verdedigt hij de titel van vorig jaar, 'dus de druk ligt hoog'. Quee is speler en bestuurslid van een kleine, maar prima functiorende vereniging. Waar vv Voorwaarts in vervlogen tijden door het leven ging als een rauwe volksclub waar de vliegende tackles over het gras scheerden, is de zaterdagvierdeklasser anno 2018 een prima mix tussen de oude garde en nieuwe aanwas in de personen van voormalige studenten. 

Eén speelveld, één trainingsveld en vier kleedkamers telt het complex in Utrecht-Oost. "De laatste jaren hebben we een enorme toeloop van nieuwe leden gekregen", vertelt Quee. "We zijn nu maximaal bezet met negen zaterdag- en acht zondagteams. Er kan geen muisje meer bij. De meeste nieuwe leden hebben zich aangemeld omdat de gezellige sfeer in de kantine hen aansprak. Dat zijn met name oud-studenten die voorheen bij studentenclub Odysseus '91 speelden."

  • Wie scoorde in het jaar 2013 in de Jupiler League, Eredivisie én Champions League? Hij is nu actief in de MLS.  

Diverser ledenbestand

We proberen wel onze roots als volksclub te bewaken. En koesteren de oude cultuurbewakers.

Het heeft het karakter van Voorwaarts veranderd. Net als de komst van drie vrouwenteams. "Ten goede hoor. Het volkse en studitentikoze mixt hier met elkaar. Het is hier diverser en dat is een pré", aldus bestuurslid Quee. Toch waakt het bestuur ervoor dat het pure voetbalkarakter van de groen-zwarten wel behouden blijft.

"We proberen wel onze roots als volksclub te bewaken. Ook al verandert de populatie van een stad als Utrecht, die studentikoze sfeer moet niet te dominant worden. Dus koesteren we die oude cultuurbewakers van vroeger. Niet door heel concreet beleid, maar het is meer een gevoelskwestie. We kijken hier niemand weg."

Bovendien vervult de 'oude garde' ook nog een voortrekkersrol op het gebied van de arbitrage: het scheidsrechtersbestand bestaat overwegend uit oudere leden. "Die hebben niet het eeuwige leven, dus de jongeren moeten dat in de toekomst wel op zich gaan nemen", aldus Quee. "Maar ik ben ervan overtuigd dat zij zullen opstaan."

  • Vlak voor de pauze de schattingsvraag voor een gratis rondje bruine fruitschaal, ofwel een portie bitterballen: hoeveel goals maakte Género Zeefuik voor buitenlandse clubs?

Wie herkent deze zes sporthelden op basis van hun jeugdfoto's?

Aan de max

Om de mix te bevorderen, organiseren de leden van Voorwaarts regelmatig een event. De Hollandse avond, darttoernooien, een rockfeest en vanavond de sportquiz. Belangrijk als sociaal bindmiddel. Even wat anders dan een potje voetbal en een biertje. De bardiensten vullen alle leden zelf in. 

Een jeugdafdeling heeft vv Voorwaarts, dat in 1990 na vele omzwervingen in de stad Utrecht neerstreek op het huidige terrein bij de Berekuil, niet meer. Al decennia lang niet. Aan de overkant van de weg huizen Hercules en Sporting'70, giganten met enorme aantallen jeugdleden. "Daar zouden we door vermalen worden", denkt secretaris Quee. "Die keus is bewust gemaakt. Het is ook geen wens van ons. We zitten aan onze max, dit kleine complex is al overvol."

Het clublied van vv Voorwaarts dat in 1907 werd opgericht.

Niet in de war

Uitbreiding dan? Zo goed als onmogelijk. Er is geen ruimte voor een tweede veld. "Bovendien is het is de vraag of we dat wel zouden willen. Ik denk dat het antwoord 'nee' is. Voorwaarts is een echte recreatieve vereniging. Van een promotie of degradatie raken we niet in de war. Hier geldt het ons-kent-ons gevoel en we blijven liever een echte familie."

Aan het eind van de avond, na ruim 3,5 uur met uitdagende vragen uit allerlei takken van sport én talloze lege pitchers, wordt duidelijk dat het team van Quee de titel moet inleveren. Slechts 1 punt komen ze tekort op de nieuwe quizkoningen. Zat dat minieme verschil hem wellicht in onderstaande vraag?

  • Justin Kluivert debuteerde dit jaar in Oranje, 24 jaar na het debuut van zijn vader Patrick. Noem de drie laatst gedebuteerde internationals van het Nederlands elftal wiens vaders ook in Oranje hebben gespeeld? 

Beker en bier voor de winnaars!

Antwoorden:

  1. Woudestein (1902), Kasteel (1916), De Kuip (1937)
  2. Danny Hoesen
  3. Género Zeefuik: 24 goals (voor Hearts of Midlothian en Balikesirspor
  4. Daley Blind, Nigel de Jong en Steven Berghuis

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen