Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

In de voetsporen van Kuipers, Nijhuis...en vooral opa

Francis Grondhuis
KNVB Media
17 november 2018, 18:56

Het aantal geslaagde verenigingsscheidsrechters is vorig seizoen is gestegen van 1361 naar 1626, staat in het KNVB Jaarverslag 2017/'18 dat donderdag is verschenen. - Foto: KNVB Media

Balend stapte de 13-jarige Thom Paulissen vanmiddag van het veld. Zojuist verloren van Robur et Velocitas JO15-6. Uitgerekend clubgenoten én vrienden. "Dat zullen we dus nog wel een tijdje te horen krijgen." Maar erger was het feit dat twee goals van hem werden afgekeurd. "Onterecht, het was absoluut geen buitenspel."

Thom Paulissen: vorig seizoen als jongste verenigingsscheidsrechter van Nederland geslaagd voor de opleiding.

Dat argument horen we vaker van voetballers, maar in het geval van Thom kan het wel eens kloppen. De Apeldoornse tiener is namelijk de jongste scheidsrechter die in het seizoen 2017/'18 slaagde voor de opleiding verenigingsscheidsrechter. Als 12-jarige rondde hij deze praktijkgerichte cursus met succes af. "Het fluiten spreekt me aan. Ik vind het leuk om beslissingen te nemen."

Geïnspireerd door zijn opa die jarenlang wedstrijden floot op de amateurvelden en mooie verhalen en anekdotes vertelde aan zijn kleinzoon. En door Nederlandse toparbiters die actief zijn op de grote toernooien en in de Champions League. "Als ik Björn Kuipers op het WK zie fluiten, dan zou ik dat zelf ook wel willen. Een goede scheids, net als Bas Nijhuis. Daar let ik speciaal op als ik voetbal op tv kijk."

Stijging verenigingsscheidsrechters

Uit het KNVB Jaarverslag 2017/'18, dat donderdag is verschenen, blijkt dat het aantal geslaagde verenigingsscheidsrechters vorig seizoen is gestegen van 1361 naar 1626. En Thom Paulissen was één van hen. De groei is met name te verklaren doordat de KNVB Academie in krimpregio’s opleidingen heeft opengezet voor individuele aanmelding en verenigingen actief heeft geholpen om gezamenlijk voldoende deelnemers bijeen te brengen voor een opleiding. De bond zal hier de komende jaren verder op inzetten.

Dat is nodig, aangezien het aantal 'Officials’ (KNVB-scheidsrechters) met 7,07 procent is gedaald. Dit komt vooral door de uitstroom van relatief oudere scheidsrechters en de hogere toelatingseisen voor de benodigde opleiding hiervoor.

Jaarverslag 2017/'18 Jaarverslag 2017/'18 Bekijk hier het jaarverslag over 2017/'18.

Internationaal toernooi

Thom Paulissen in actie bij FC Emmen - FC Groningen.

De opa (70) van Thom is inmiddels gestopt, maar heeft de passie voor het fluiten op zijn kleinzoon overdragen. Een paar weken geleden stond hij langs de lijn toen Thom actief was op een groot internationaal jeugdtoernooi op de velden van Robur et Velocitas.

Op Sportpark Kerschoten verschenen de Onder 12-teams van onder meer Vitesse, FC Groningen, FC Emmen, N.E.C., FC Mydjylland en KV Mechelen voor een eendaags toernooi bij de Apeldoornse traditieclub. "Erg leuk om te doen. En ik kon het hogere niveau makkelijk aan", blikt Thom terug. "Af en toe zetten ze een grote mond op, maar tegen mij mag je best praten als je maar niet te ver gaat. Als ik zelf speel, floept er soms ook wel eens iets uit."

Andere opleidingen volgen

Ik fluit met plezier om 09.30 uur een wedstrijdje. Ook al was het vanochtend stervenskoud.

De Apeldoornse scholier zei meteen ja toen hij door clubmensen werd gepolst om de opleiding verenigingsscheidsrechter te gaan volgen. Hij floot al langer wedstrijden, met name in de Onder 11-categorie, als enige van zijn team JO15-7. "Ik vind het gewoon leuk om te doen. Dat is eigenlijk de belangrijkste reden. Teamgenoten blijven zaterdagochtend misschien liever langer in bed liggen, maar ik fluit met plezier om 09.30 uur een wedstrijdje. Ook al was het echt stervenskoud vanochtend... Ik wil hier ook verder mee. Als verenigingsscheidsrechter kan ik in de toekomst ook andere opleidingen gaan volgen."

De eerstvolgende stap voor Thom is het fluiten van oudere teams en hogere niveaus. Komende zaterdag wacht al een mooie vuurproef. Dan is hij aangesteld voor het duel van O11-1 dat in de hoofdklasse uitkomt. "Zij zijn lekker fanatiek. Echt een goed niveau. Dat is voor mij leuker, omdat ik daar echt actief moet fluiten. Een uitdaging."

Tips van opa

En wellicht voer voor zijn opa om nog wat met tips te strooien. De beste tot dusver? "Dat ik harder en directer moet fluiten. Dat klopt misschien wel, maar ik vind dat je jochies van elf jaar ook gewoon moeten laten spelen en niet elke overtreding moet affluiten."   

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen