Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van de derde klasse naar het nationale elftal van Burundi

Willem Korenromp
KNVB Media
3 november 2018, 16:06

Mousa Nahimana in actie voor Be Quick Zutphen. - Foto: Be Quick Zutphen

Het verhaal leest als een jongensboek. Een speler van een derdeklasser die wordt opgeroepen voor het nationale elftal van Burundi. Het overkwam Mousa Nahimana.

De 20-jarige linkspoot van Be Quick Zutphen reisde onlangs af naar Afrika, waar hij zichzelf ineens terugvond op een veld met onder meer Stoke City-aanvaller Saido Berahino. “Het klinkt onwerkelijk”, beseft Nahimana. “Eerlijk gezegd hield ik er geen rekening meer mee. Ik heb in de jeugd van Go Ahead Eagles gespeeld, maar nadat ik daar vertrok leek de hoop vervlogen. Ik ging bij eersteklasser FC Zutphen spelen, maar daar had ik niet echt plezier. Daarom speel ik sinds dit seizoen bij Be Quick Zutphen. Samen met een aantal vrienden in het eerste elftal. Dan hou je geen rekening met een oproep voor het nationale elftal.”

Mousa Nahimana.

Toch viel Nahimana op bij de scouts van Burundi. Niet eens zozeer tijdens wedstrijden van Be Quick Zutphen, maar tijdens oefenwedstrijden van de Global Football Academy in Deventer. “Ik werd door Menno Beukema gevraagd bij de Academy te komen voetballen. Hij kende mij nog van Go Ahead. Bij de Academy krijg je de kans je te laten zien. Bij bijna iedere wedstrijd staan er scouts langs de lijn. Bij een van de eerste duels waarin ik meedeed stond kwam er een scout van Burundi kijken. Na de wedstrijd kwam hij op me af. Of het me leuk leek om voor het nationale elftal te spelen. Ja, natuurlijk leek me dat leuk! Al kon ik maar moeilijk geloven dat ze echt interesse hadden.”

Uitnodiging

Enkele dagen na de kennismaking maakt het ongeloof plaats voor blijdschap als er een brief van de voetbalbond van Burundi bij Nahimana op de deurmat ploft. Er zit een uitnodiging in van bondscoach Olivier Niyungeko voor de kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup tegen Mali. Een droom wordt werkelijkheid voor de in Burundi geboren linkspoot, die op tienjarige leeftijd naar Nederland kwam.

Na de wedstrijd kwam er een scout op me af. Of het me leuk leek om voor het nationale elftal te spelen. Ja, natuurlijk!

Het nieuws maakt indruk, ook bij Be Quick Zutphen. Want hoe vaak komt het nou voor dat een derdeklasser een speler aan een nationaal elftal levert?  “Iedereen was ontzettend blij voor me”, aldus Nahimana. “We gunnen het Mousa ook van harte”, zegt trainer Björn Rutten. “Het enige nadeel voor ons is dat hij erg veel op pad zal zijn met Burundi. Dat is jammer voor ons, maar voor die jongen is het natuurlijk hartstikke leuk.”

Niet veel later reist Nahimana af naar Burundi. Hij traint er samen met onder meer Stoke City-aanvaller Saido Berahino. “Dat voelde wel even gek. In het begin had ik even kriebels. Een aantal van die jongens kende ik alleen uit stadions, nu liep ik tussen ze in. Maar toen ik eenmaal op het veld stond en de bal voor het eerst aanraakte, waren de zenuwen snel weg. Het niveau was hoog, vooral voetbaltechnisch was het een groot verschil met Be Quick. Maar ik had het gevoel dat ik aardig mee kon komen.”

Paspoort

Nahimana in het trainingstenue van Burundi.

Nahimana laat een goede indruk achter op bondscoach Niyungeko, die hem wil laten debuteren in de tweede wedstrijd tegen Mali. Het loopt echter anders. “Vijf jaar na mijn komst naar Nederland hebben mijn familie en ik een Nederlands paspoort gekregen”, legt Nahimana uit. “We hebben ons Burundees paspoort toen laten vallen. De bond verwachtte in eerste instantie niet dat dat een probleem zou opleveren. In mijn Nederlandse paspoort stond immers dat ik in Burundi geboren ben. Maar om te spelen voor het land heb ik kennelijk ook een Burundees paspoort nodig. Dat kreeg ik pas een paar uur voor de wedstrijd te horen.”

Tot een debuut is het daardoor nog niet gekomen. Maar Nahimana heeft goede hoop dat hij over een paar weken wel zijn eerste cap mag bijschrijven. “De dag na de interland tegen Mali heb ik een goed gesprek gehad met de trainer. Daarin gaf hij aan dat ik indruk had gemaakt tijdens de trainingen. Hij vertelde me dat ik zeker nog een keer opgeroepen zal worden. Een week later lag er inderdaad een nieuwe uitnodiging op de deurmat.”

Zuid-Soedan

Op 16 november hoopt Nahimana met Burundi te spelen tegen Zuid-Soedan. “Ik verwacht dat ik in de tweede helft mee mag spelen”, klinkt het hoopvol. “Of dat ik de laatste paar minuten mag invallen. Dat zou een jongensdroom zijn. Als we winnen van Zuid-Soedan en Mali en Gabon spelen gelijk, dan houden we kans om ons te plaatsen voor de Afrika Cup. Meedoen aan dat toernooi zou een erg mooie ervaring zijn.”

Tot die tijd speelt Nahimana echter voor Be Quick Zutphen. Tenminste, zolang zich geen andere club aandient. Want een interlandcarrière voor Burundi kan zijn cv als voetballer een flinke boost geven. “Waar mijn toekomst ligt, weet ik niet. Vorig jaar kon ik ook naar de hoofdklasse, maar ik koos bewust voor een derdeklasser. Maar ik heb wel het gevoel dat ik veel meer kan dat wat ik nu doe. Als er iets op mijn pad komt zou dat mooi zijn, maar ik heb het bij Be Quick ook goed naar mijn zin. Ik heb geen carrièreplanning. Ik kijk er vooral naar uit mijn best te doen voor mijn land, de rest komt daarna vanzelf.”

Nahimana: 'Als er iets op mijn pad komt zou dat mooi zijn, maar ik heb het bij Be Quick ook goed naar mijn zin'

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen