Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'We houden heus geen theekransjes op het veld'

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
28 oktober 2018, 7:15

De meisjes zijn in de meerderheid bij Voorschoten'97 JO11-8. - Foto: Voorschoten'97

Steeds meer meisjes voetballen. Het is dan ook al lang geen bezienswaardigheid meer wanneer een meisje meedoet bij de jongens. Bij Voorschoten’97 is sinds dit seizoen zelfs een gemengd team actief waarbij de dames in de meerderheid zijn. In JO11-8 spelen zes meisjes en vier jongens.

Wanneer het team verzamelt in de kantine van Sportpark Adegeest klettert de regen tegen de ruiten. Toch is er niemand die zich druk maakt om het bijna niet te voorkomen natte pak dat hen te wachten staat. Het team staat te trappelen om te voetballen. Echte wedstrijden spelen doen ze het liefst. Dat beetje regen kan hen niet deren.

Trainen en invallen

Toen de spelers en speelsters aan het seizoen begonnen, leek het er namelijk op dat ze niet in een vast team zouden kunnen spelen. Trainen en invallen leek het maximaal haalbare. "Toen ik mijn dochters Meiske en Robin opgaf voor de voetbal, was er geen team beschikbaar. Er bleken echter nog meer meisjes over te zijn en aangevuld met een paar jongens zonder team, konden we toch wedstrijden gaan spelen", legt André van der Blom uit die zichzelf reservecoach en -trainer noemt. "De coördinator van de club heeft de ouders gebeld en er was niemand die er bezwaar tegen had. De kinderen hadden vooral heel veel zin om wedstrijden te gaan spelen."

Vandaag staat de wedstrijd tegen Forum Sport op het programma, een paar kilometer verderop in Leidschendam. Aan een overwinning denkt niemand. "De meesten hebben hiervoor nog nooit een wedstrijd gespeeld", vertelt Edwin Stavleu, de vader van Luca en de leider van het team. "We zijn vooral bezig met de basis van het voetballen zoals samenspelen. En dat gaat steeds beter. Elke wedstrijd proberen we de schade te beperken qua tegendoelpunten."

Grote cijfers

Meisjes spelen vaker de bal over, jongens proberen vooral zelf een doelpunt te maken

De uitslagen liegen er niet om. Tijdens de eerste drie wedstrijden werd er met 20-0, 14-0 en 13-1 verloren. De optimist ziet er een stijgende lijn in. En tot die categorie behoort ieder lid van het team. Vol trots vertelt Sil over zijn doelpunt van vorige week. Het was in de laatste minuut en de tegenstander was zo sportief om zonder keeper te gaan spelen. Maar wat maakt het uit? Hij telt toch gewoon?

Sil is één van de vier jongens in het team. "Ik schrok wel toen ik hoorde dat ik in een meisjesteam kwam te spelen. Maar gelukkig zitten er ook een paar jongens bij. En tijdens de circuittrainingen doordeweeks speel ik ook met jongens. Dus voor mij is het prima zo." Hij ziet ook wel voordelen van het spelen met meisjes. "Zij spelen veel vaker de bal over. Ik merk dat jongens vooral proberen om zelf een doelpunt te maken."

Meisjeszaken

Op de vraag of er niet allemaal ‘meisjeszaken’ in het team worden besproken, krijgt hij niet de kans om antwoord te geven. Isabella is hem voor. "We houden heus geen theekransjes op het veld hoor. Bij ons in het team gaat het gewoon over voetbal. Over de opstelling en overspelen en zo."

Van groepjesvorming is in het team nauwelijks sprake. André: "Natuurlijk zie je wel dat de jongens elkaar opzoeken. En dat is ook prima. Maar ik probeer vaak, ook op de training, dat ze allemaal met elkaar samenspelen. Uiteindelijk moeten we echt een team vormen. En hoe kort we ook pas samen zijn, dat gaat hartstikke goed."

Voorschoten '97 JO11-8 met van links naar rechts: Luca, Isabella, Rosa, Selina, Robin, Meiske, Patrick, Sil en Lennart. Op de foto ontbreekt kersverse aanwinst Yannick.

Gemengde teams

De tegenstanders kijken vaak wel even op wanneer ze het team van Voorschoten’97 het veld op zien komen. Tot nu toe waren het steeds gemengde teams. Het aantal jongens was echter altijd in het voordeel. Meiske ziet daar wel het voordeel van in. "Jongens duwen veel meer. En daar worden wij alleen maar sterker van. Maar als ze je op de grond gooien, steken ze altijd een hand uit om je weer omhoog te tillen. Zo sportief zijn ze wel. Tegen meisjes is dat wel eens anders hoor."

Robin is bijna 12 jaar en krijgt daarom dispensatie om in dit team te spelen. Volgend jaar moet ze overstappen. En dat geldt ook voor een aantal andere meiden. "We zien wel hoe we dat dan gaan doen. Ze heeft nu tenminste de kans om lekker te voetballen", zegt André.

Tegen Forum Sport wordt de stijgende lijn doorgezet. Na een 2-1 ruststand, stopt de teller bij 9-1 in het voordeel van de club uit Leidschendam. Selina: "Dat we elke week met grote cijfers verliezen, is niet erg. Dan zeggen we tegen elkaar: ‘kom op, we hebben toch lol gehad?’ Dat is het allerbelangrijkste."

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen