Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Voorzitterscongres: poten in de klei

KNVB Media
KNVB Media
5 oktober 2015, 10:41

Foto:

Stuk voor stuk werden ze begroet door bondsvoorzitter Michael van Praag: de aanwezige voorzitters bij het KNVB Voorzitterscongres. Het warme welkom zorgde direct voor een fijne sfeer onder de bijna vijfhonderd bezoekers. Ieder met een eigen verhaal, maar allemaal met dezelfde binding: het complexe, maar uiterst eervolle bestaan als voorzitter van een amateurvoetbalclub.

Carpoolend, met het openbaar vervoer of zelfs met de officiële spelersbus van De Graafschap. Op allerlei manieren kwamen voorzitters uit het hele land op 25 september naar de Central Studio’s in Utrecht. De een om kennis en ideeën op te doen, de ander juist om ervaringen te delen. 

Met voorzitters uit alle windstreken van het land was de aanwezige kennis enorm. Het voorzitterschap van een amateurvoetbalvereniging is gecompliceerder als ooit te voren en met het Voorzitterscongres tracht de KNVB dat voorzitters met elkaar in gesprek gaan om kennis over te brengen. De organisatie koos er dan ook bewust voor om enkel en alleen voorzitters uit te nodigen.

Behalve de mogelijkheid om informeel met elkaar in gesprek te gaan, werden de aanwezige voorzitters voorzien van inspirerende bijdragen van de gastsprekers Michael van Praag, Steven Pont (psycholoog), Toon Gerbrands (algemeen directeur PSV) en Jan Dirk van der Zee (directeur-bestuurder amateurvoetbal). Het geheel werd aan elkaar gepraat door presentator Jan Joost van Gangelen.

Bondsvoorzitter Michael van Praag begroette alle 500 voorzitters persoonlijk — Foto: KNVB.nl

"Ons ledenaantal staat onder druk door de demografische krimp in plattelandsdorpen", belichtte Jos Johannink van het Twentse DTC ’07 één van de issues die spelen bij zijn vereniging. "Het is een probleem dat speelt bij veel plattelandclubs. Het is niet zo dat ik hier kom om een antwoord te vinden op dit probleem, maar het is altijd goed om te praten met voorzitters die met hun vereniging in hetzelfde schuitje zitten. Ik hoop dat de KNVB in de toekomst clubs nog beter kan begeleiden met dit soort vraagstukken. Dat Michael van Praag ons bij de entree verwelkomde was trouwens uniek. Ik voelde me daardoor direct op m’n gemak."

Van de bijna vijfhonderd aanwezige voorzitters waren er (slechts) elf vrouw. Miranda de Beer van FC Deltasports ’95 uit Houten bestuurt haar club echter niet anders dan een man dat zou doen. "Ik ben manager van beroep, dus ik heb er geen moeite mee om voorzitter te zijn van een voetbalclub. Het is dan ook niet zo dat ik met een heel andere insteek naar dit congres kom dan de mannelijke voorzitters. Ik heb in de dagelijkse leiding als uitgangspunt: neem beslissingen waar mensen blij van worden. Persoonlijke benadering is heel belangrijk. In het verhaal van gastspreker Steven Pont over de persoonlijke aanpak kon ik me goed vinden."

'Kont naar Zeist, gezicht richting clubs'

Directeur-bestuurder amateurvoetbal Van der Zee keek uiteindelijk terug op een geslaagd evenement. "Ik heb veel mooie verhalen kunnen opvangen. Het was in deze functie mijn eerste officiële dag voor zo’n groot publiek. Op een dag als deze spreek je mensen die met de poten in de klei staan. Ik heb veel spontane reacties gehoord over dit evenement en het vraagt daarom om een vervolg. Om dichterbij de amateurclubs te staan is er een doorslaggevende rol weggelegd voor de verenigingsadviseurs. Deze mensen moeten niet in Zeist zitten, maar aan de bestuurstafel van de vereniging. Dus met de kont naar Zeist en het gezicht richting de clubs."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen