Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Landskampioen van 1926 maakt nieuwe start op zaterdag

KNVB Media
KNVB Media
8 september 2018, 14:51

Sportclub Enschede, de landskampioen van 1926, maakt een nieuwe start in het zaterdagvoetbal. - Foto: KNVB Media

Het is een schril contrast. Sportclub Enschede speelde ooit betaald voetbal en was later een vaste waarde in de hoofdklasse zondag. Maar de landskampioen van 1926 maakt noodgedwongen een stap naar de zaterdag. Daar begint het in de kelder van het amateurvoetbal.

Sportclub Enschede. Het is een club met een roemrijk verleden. Het kroonde zich in 1926 tot landskampioen en stond in 1965 samen met Enschedese Boys aan de wieg van FC Twente. Grote namen als Abe Lenstra, Piet Lagarde, Willem de Vries en Henk ‘Charly’ Bosveld droegen het zwarte shirt met de witte V. Later, als amateurvoetbalclub speelden de Enschedeërs jarenlang in de hoofdklasse. Maar sinds de degradatie van het hoogste profniveau in 2008 ging het in rap tempo bergafwaarts met de club in het zondagvoetbal. Met de overstap naar de zaterdag als gevolg.

Met zo’n groep konden we de competitie niet in. Toen hebben we het besluit genomen de stekker uit het zondagvoetbal te trekken

Het besluit om van speeldag te wisselen kwam afgelopen zomer tot stand, een dag voor het sluiten van de overschrijvingstermijn in het amateurvoetbal. Secretaris Wim ter Riet blikt terug op dat moment. “De stap naar de zaterdag was voor ons pure noodzaak. We zaten die donderdag 14 juli bij elkaar. De selectie voor het komende seizoen bestond slechts uit twaalf jongens: negen veldspelers en drie keepers. Twee van die jongens wilden nog overschrijving aanvragen, een ander was tot januari uit de roulatie vanwege een meniscusblessure. Met zo’n groep konden we de competitie niet in. Toen hebben we het weloverwogen besluit genomen de stekker uit het zondagvoetbal te trekken. Een pijnlijke beslissing, maar het is overmacht.”

Overschrijving

Met een aantal jongens uit de eigen jeugd kon nog wel een team op de been worden gebracht dat op zaterdag wilde voetballen. En dus werd overschrijving van speeldag aangevraagd. Maar wel met het gevolg dat Sportclub Enschede moet starten in de vierde klasse, waar het stadgenoten als PW, Drienerlo en Achilles Enschede tegenkomt. Leuke derby’s, maar toch andere koek dan de wedstrijden tegen HSC’21 en De Treffers die in het verleden op het programma stonden.

Het besluit van speeldag te wisselen werd een dag voor het sluiten van de overschrijvingstermijn gemaakt.

Het doet pijn op Het Diekman, sinds de jaren vijftig de thuishaven van Sportclub Enschede. “We hebben altijd een vrij grote supportersschare gehad. Velen van hen gingen ook mee naar uitwedstrijden. Maar nu zeggen ze: ‘Mij zie je niet meer’, die haken af omdat ze niks met dit niveau hebben”, zegt Ter Riet. “Natuurlijk is dit anders dan wanneer je tegen De Treffers speelt, maar dat moeten we loslaten, dat is niet meer. We moeten proberen de weg omhoog te vinden op de zaterdag.”

Enthousiaste groep

Misschien is het ook wel goed dat we deze stap hebben gezet

Het komende seizoen wordt het voor Sportclub vooral aftasten, verwacht Ter Riet. De club hoopt de komende jaren echter stappen te zetten, om uiteindelijk een stabiele tweede- of derdeklasser te worden op de zaterdag. “We willen graag omhoog”, zegt de secretaris. “Dat verdient deze club ook. Er staat nu een heel enthousiaste groep, waar best leuk voetbal in zit. Dit jaar moeten we zien te overbruggen. Als dat lukt willen we proberen toch weer de prestatieve kant op te gaan.”

De kenmerkende entree van Sportpark Het Diekman, sinds de jaren vijftig de thuishaven van Sportclub Enschede.

Als Sportclub Enschede daarin slaagt, is de overstap van de zondag naar de zaterdag geslaagd. Hoe pijnlijk die stap ook is geweest. “Misschien is het ook wel goed dat we deze stap hebben gezet. Ik merk dat het zondagvoetbal tanende is, het loopt terug. Men wil op de zaterdag voetballen. Als ons eerste team overeind blijft en we kunnen de stap omhoog maken, dan is dat uiteindelijk misschien wel de redding van de club.”

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen