Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ongelofelijke verhaal RKZVC krijgt vervolg in hoofdklasse

Coen Willemsen
KNVB Media
30 juni 2018, 10:47

Feest bij RKZVC na promotie naar de hoofdklasse. - Foto: Lotte Bekkenutte Fotografie

Het ongelofelijke verhaal van amateurclub RKZVC uit Zieuwent gaat maar door. Voor de eerste keer in de historie promoveert de Achterhoekse club naar de hoofdklasse en voegt hiermee een nieuw hoofdstuk toe aan het jongensboek. Vijf jaar geleden begon de club, met slechts 350 leden, aan de opmars die hen van de vierde klasse naar de hoofdklasse bracht.

Jarenlang doolde het eerste van RKZVC rond in de vierde klasse van het amateurvoetbal. De derde helft duurde vaak langer dan de wedstrijd en kampioenschappen waren een schaars goed in Zieuwent. Nooit was er eens een promotie of degradatie te beleven. Het was weleens spannend, maar het eindresultaat was altijd dat er in het nieuwe seizoen opnieuw in de vierde klasse gespeeld werd.

Totdat er een lichting kwam die kampioen werd van de E’tjes en vervolgens ook van de D’tjes. Voorzitter Johnny Cuppers kan het zich nog goed herinneren. “We zijn toen met het bestuur bij elkaar gekomen en hebben met elkaar afgesproken dat we ervoor moesten zorgen dat deze lichting samen zou blijven. Ook hebben we er toen voor gezorgd dat de jeugd door gediplomeerde trainers getraind werd.”

Trainer Laurens Knippenborg, middenvelder Waldo Rhebergen en voorzitter Johnny Cuppers.

Hoofdtrainer

Het lukte om het team bij elkaar te houden en jarenlang speelden de vrienden samen. Langzamerhand groeide het gevoel dat er meer in zat. “Zieuwent is een club waar verschillende generaties rondlopen. Toen de jongens van de A naar het eerste elftal gingen hoorde ik ze voor het eerst zeggen: ‘Wij gaan het beter doen dan onze vaders’. Rond die tijd zijn we ook op zoek gegaan naar een nieuwe hoofdtrainer voor het eerste. Nadat een eerdere toenaderingspoging mislukt was, kwamen we opnieuw uit bij Zieuwenaar Laurens Knippenborg.”

Knippenborg woont op steenworp afstand van sportpark ‘De Greune Weide’ maar hij was niet direct te porren voor een avontuur bij de club uit zijn dorp. “Ik kwam eigenlijk maar zelden bij RKZVC, ik kende de feestcultuur die er hing en dat trok mij niet. Toen heb ik gezegd dat de jongens mij maar moesten overtuigen in een gesprek, en zo geschiedde.”

Ontwikkelingsplan

Knippenborg maakte afspraken met de jongens over het nemen van verantwoordelijkheid, aanwezigheid op training en uitgaan voor de wedstrijden. “Ik had jarenlange ervaring in de hoofdklasse en ik zag wel wat in deze groep, het ontbrak ze alleen aan winnaarsmentaliteit. Hier zijn we meteen mee aan de slag gegaan, maar dat het zo snel zou gaan had ik niet durven dromen.”

Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. ‘Ja maar’ is niet langer een optie, de beelden liegen niet

Om de promotieplannen kracht bij te zetten werd er een gedegen plan gemaakt voor de langere termijn. Samen met de spelers stelde Knippenborg het plan op. Een belangrijke pijler in het plan is intensiever trainen. “Je kunt beter twee keer maximaal trainen dan drie keer half.” Naast fysieke trainingen zijn ze ook tactisch gaan trainen. Elke speler heeft een app op zijn telefoon waarmee beelden van zichzelf bekeken kunnen worden. “Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat iedereen het trainingsprogramma ontvangt voor de training en feedback krijgt na de wedstrijd. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. ‘Ja maar’ is niet langer een optie, de beelden liegen niet.”

Derde klasse

Met het kampioenschap in de vierde klasse in 2013 werd de weg naar boven ingeslagen. Volgens Knippenborg heeft de komst van het kunstgrasveld ook een belangrijke rol gespeeld. “Op de trainingen lukt altijd alles, maar tijdens de wedstrijd op een knollenveld is het lastig. Dankzij het kunstgras konden we met onze technisch begaafde voetballers veel makkelijker voetballen. Er waren geen excuses meer dat het aan de mat lag.”

Ze moeten het gevoel hebben dat er geen andere optie is dan de wedstrijd winnend af te sluiten

Knippenborg werkt graag aan de hand van thema’s. Zo is er gewerkt aan de prestatiecultuur, aan de maakbaarheid van succes en aan de winnaarsmentaliteit. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van visuals en filmpjes. “Ik probeer de jongens te prikkelen en uit te dagen, ze moeten het gevoel hebben dat er geen andere optie is dan de wedstrijd winnend af te sluiten. Hier helpen beelden met opzwepende muziek bij.”

Malaga

Een ander groot geheim achter het succes is het trainingskamp naar Malaga. Afgelopen seizoen was alweer het derde jaar dat de ploeg in de winterstop neerstreek in de Spaanse badplaats. Middenvelder Waldo Rhebergen kan zich de trip van twee jaar geleden nog goed herinneren. “We kwamen met vier punten achterstand op de koploper van de tweede klasse aan in Malaga. Ik weet nog dat er goede gesprekken zijn gevoerd en dat we het recht hebben gezet in de tweede seizoenshelft. Uiteindelijk werden we alsnog kampioen en promoveerden we opnieuw.”

Ook het afgelopen jaar kwam de ommekeer in Malaga. Ondanks een vliegende start met 15 punten in 5 wedstrijden in de eerste klasse stond RKZVC vijf punten achter bij de winterstop. “We hebben toen veel aandacht besteed aan hoe om te gaan met tegenslagen en het verbeteren van onze mindset. Ook dit keer kwamen we ijzersterk uit de winterstop en werden we opnieuw kampioen met promotie naar de hoofdklasse tot gevolg.”

Na een trainingskamp in Malaga werd RKZVC kampioen in de eerste klasse. - Foto: Lotte Bekkenutte Fotografie

Nieuw hoofdstuk

Als we nu zeggen: ‘dit was het en meer zit er niet in’, dan stop ik er meteen mee

Voor het nieuwe seizoen ziet Knippenborg ook weer kansen. “We zullen nog scherper moeten zijn, want foutjes worden sneller afgestraft in de hoofdklasse. De doelstellingen liggen wederom hoog want de groep moet uitgedaagd worden. Als we nu zeggen: ‘dit was het en meer zit er niet in’, dan stop ik er meteen mee.”

Rhebergen heeft samen met een aantal andere jongens al ervaring in de hoofdklasse. “Ik kijk enorm uit naar dit seizoen. Het is lekker dat we wat ervaren jongens erbij hebben. Als team blijven we in elk geval bij elkaar met een aantal nieuwe spelers erbij. Je merkt dat iedereen benieuwd is waar dit verhaal zal eindigen.”

Volgend seizoen

Cuppers ziet dat de aandacht voor RKZVC toeneemt. “Spelers die voorheen vertrokken om op een hoger niveau te voetballen vinden het ineens interessant om deel uit te maken van ons proces. Zieuwentse jeugdspelers die in het verleden werden gescout door Heracles, De Graafschap of FC Twente zien we nu terugkomen om bij ons in de hoofdklasse te spelen.”

Als het aan Knippenborg ligt wordt het opnieuw een succesvol seizoen. “Wij zullen er volgend jaar weer staan. De doelstellingen zijn helder en de jongens weten wat ze te doen staat.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen