ZBVH en SHO zijn trots op hun EK-finalist Wouter Burger (Oranje onder 17)

Steven van der Gaag
KNVB Media
20 mei 2018, 14:15

Wouter Burger wint het kopduel van twee Duitse leeftijdsgenoten. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 speelt zondagavond in de EK-finale tegen Italië. De Oranjetalenten zetten stuk voor stuk hun eerste stapjes op het voetbalveld bij een amateurclub. Zo ook vaste waarde op het middenveld en Zuid-Beijerlander Wouter Burger (2001) die bij ZBVH en later SHO meteen opviel. Toch duurde het even voordat de profclubs in de regio Rijnmond zijn talent herkenden.

'Profvoetballer', was het antwoord van Wouter Burger op de vraag wat hij later wilde worden. Zoals zoveel kinderen. Maar profvoetballer worden is niet voor iedereen weggelegd. Dus kwam er een tweede vraag. Of hij nog een andere droom had voor het geval profvoetballer niet zou lukken. Daar had Wouter geen boodschap aan. 'Dat gaat lukken', antwoordde hij kort maar krachtig.

Gedreven  

"Typisch Wouter", zegt Radboud de Pender, een van zijn eerste trainers bij de Zuid-Beijerlandse Voetbalvereniging Hercules (ZBVH), buurman en bevriend met vader Rien Burger. "Hij is enorm gedreven en leergierig." Dat merkte De Pender al in de F-jes. "Bij elke oefening vroeg hij wat het doel ervan was en hoe die oefening hem beter kon maken." 

Wouter Burger - staand tweede van rechts - in de jeugd van ZBVH. Radboud de Pender zit rechts gehurkt. Links zit vader Rien Burger.

Bij ZBVH was Wouter snel uitgeleerd. Hij had behoefte aan meer weerstand en stapte in 2010 over naar een grotere club in de buurt: Steeds Hooger Oud-Beijerland (SHO). Daar kwam hij onder de hoede van de befaamde jeugdtrainer Arie Nugteren, die ook aan een blik genoeg had en de E-pupil direct doorschoof naar de D-tjes. 

Pezig lijf

Ondertussen was Wouter op de radar verschenen van diverse scouts. "Maar vreemd genoeg werd hij er niet uitgepikt bij trainingen van zowel Sparta als Feyenoord", zegt SHO-voorzitter Serge Knook. "Dankzij de contacten van Arie kon hij uiteindelijk toch bij Excelsior terecht." Na een jaar maakte Wouter alsnog de overstap naar zijn grote liefde Feyenoord, waar zijn vader hem al van kinds af aan al mee naar toe nam. Daar ontwikkelt Wouter zich als een komeet. Als speler van Onder-17 doet hij al mee met Onder 19.

 
 

Wouter Burger scoort voor SHO in De Kuip tegen Feyenoord. Toch zag Feyenoord hem eerst over het hoofd.

En ook op het EK onder 17 in Engeland valt hij op. Feyenoords senior-scout Maup Martens omschreef hem na de wedstrijd tegen Spanje als volgt in het AD. 'De compleetste middenvelder loopt bij Oranje: Wouter Burger. Een jongen die het pezige lijf en de lengte van Thomas Muller combineert met het gif van Gennaro Gattuso. Toen de Spanjaarden gaandeweg gingen provoceren, deed Burger het nog net iets leper.'

Van Bommel

De Pender heeft nog een andere vergelijking in petto. 'Wouter is een type Van Bommel. Het is een slimme jongen, die weet hoe de hazen lopen. Hij kan ook heel slecht tegen zijn verlies. Dat is een goede eigenschap om te slagen in het profvoetbal."

Ook Feyenoord beseft dat het met Burger een groot talent op Varkenoord heeft rondlopen. In november 2017 heeft hij - zestien jaar nog maar - zijn eerste contract getekend. Zowel ZBVH als SHO kregen een opleidingsvergoeding. "Ik heb hem daarom uitgenodigd op de club", zegt Knook. 'Ik wilde hem namens SHO bedanken. Niet alleen voor het geld. Hij is ook een voorbeeld voor de andere kinderen van de club."

SHO-voorzitter Serge Knook feliciteert Wouter Burger met zijn eerste contract bij Feyenoord. — Foto: vvsho.nl

EK-finale

Ook bij ZBVH is Burger nog kind aan huis. "Zijn broer speelt in het eerste", zegt De Pender. "En een aantal vrienden speelt hier in de jeugd." Hij kijk uit naar de finale. "De halve finale tegen Engeland heb ik bij de familie Burger gevolgd via de livestream van de UEFA. Tijdens de strafschoppenserie zit je met het zweet in je handen te hopen dat Wouter niet mist." 

Zowel tegen Ierland als tegen Engeland schoot Burger de eerste penalty onberispelijk binnen. Mede daardoor kan Oranje onder 17 een prachtig toernooi bekronen met de Europese titel. In Groot-Beijerland zullen vele mensen achter het scherm kruipen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven