Alleen maar winnaars op het Heitingatoernooi van ARC

Willem Korenromp
KNVB Media
12 mei, 16:02

Iedereen is een winnaar bij het Heitingatoernooi van ARC. - Foto: Esther Kapteijns

Het is een begrip in Alphen aan de Rijn en omstreken: het Heitingatoernooi bij ARC. Meer dan duizend voetballertjes komen ieder jaar tijdens het Hemelvaartsweekend naar sportpark Zegersloot. “Iedereen is een winnaar, dat is de slogan die wij hanteren. En dus gaat iedereen met een prijs naar huis”, aldus toernooivoorzitter Stephan Swerissen.

Het is een drukte van jewelste deze zaterdag bij ARC. Waar donderdag en vrijdag de Onder 13 en Onder 11-teams in actie kwamen, is het nu de beurt aan de Onder 9 om te schitteren op het toernooi dat vernoemd is naar ex-international John Heitinga. Ze rennen over het veld. De doelpunten vliegen de bezoekers langs de kant bij tijd en wijle om de oren, maar het belangrijkste: iedereen heeft plezier. “Als organisatie vinden we deze dag met de Onder 9-teams stiekem het leukste”, trapt toernooivoorzitter Swerissen af. “Bij deze teams zie je nog het pure van het voetbal. Helemaal in de lagere teams, daar huppelen spelers over het veld in plaats van dat ze rennen. Het plezier spat eraf. Dat is een genot om naar te kijken.”

Bij deze teams zie je nog het pure van het voetbal. Het plezier spat eraf. Dat is een genot om naar te kijken

Het toernooi is strak georganiseerd. Er lopen 250 vrijwilligers rond om alles in goede banen te leiden. Maar wat opvalt, is dat er nergens een bord met uitslagen en standen te vinden is. Het is een bewuste keuze van de organisatie. Swerissen: “Het moet vooral om het voetbal draaien. Of je nou in het achtste elftal of in het eerste team speelt, het gaat om plezier hebben in het spelletje. Je ziet die gastjes ook niet zeuren bij een overtreding. Het enige wat ze willen is voetballen, de bal rolt en daar willen ze tegenaan trappen.”

Het was drie dagen lang een drukte van jewelste op de velden van ARC. — Foto: Esther Kapteijns

Nieuwe opzet

Omdat er tijdens het toernooi ook kruisfinales worden gespeeld, worden de standen op de achtergrond wel degelijk bijgehouden. Naar de teams toe worden deze echter niet gecommuniceerd. Daarmee sluit het toernooi naadloos aan op de nieuwe opzet van het pupillenvoetbal van de KNVB, waar voor Onder 9-teams geen ranglijsten worden gepubliceerd.

Je ziet die gastjes ook niet zeuren bij een overtreding. Het enige wat ze willen is voetballen, de bal rolt en daar willen ze tegenaan trappen

“Vanuit de competitie zijn de spelers gewend aan deze opzet”, zegt Swerissen. “Bij de Onder 13 en Onder 11 hebben we wel ranglijsten bijgehouden, maar bij de Onder 9 doen we dat bewust niet. Als ze het hele jaar alleen maar voor hun plezier voetballen, waarom zou het tijdens een toernooi dan ineens om de eerste, tweede of derde plek moeten gaan? We proberen de lijn te volgen waarin deze jongens worden opgeleid.”

Desondanks staat er flink wat zilverwerk klaar op sportpark Zegersloot. In totaal worden deze zaterdag vijftig bekers uitgereikt. Ieder team dat meedoet gaat vandaag met de cup naar huis. Precies zoals de slogan van het toernooi doet vermoeden. “Dat was nog wel een hele uitdaging, want voor iedere beker hebben we een categorie bedacht. Er is een prijs voor de meeste doelpunten en een voor de minste tegengoals. Maar er zijn ook prijzen voor het mooiste kapsel, de mooiste sliding of de snelste wissels. Er loopt een jurylid over het park, die achter iedere prijs een naam zet. Zo gaat iedereen met een beker naar huis.”

Meer dan duizend voetballertjes kwamen tijdens het Hemelvaartsweekend in actie op het Heitingatoernooi van ARC. — Foto: Esther Kapteijns

Hele happening

Het Heitingatoernooi wordt dit jaar voor de dertiende keer gehouden. Het is drie dagen lang een hele happening op het sportpark van ARC. In totaal komen er 130 teams in actie, wat neerkomt op zo’n 1.500 voetballers. Ex-international John Heitinga is zelf nauw betrokken bij de organisatie van het toernooi dat zijn naam draagt.

“Hij doet veel voor ons”, zegt Swerissen. “John opent deuren die anders gesloten blijven voor ons. Hij heeft bijvoorbeeld bvo’s en de voetbalscholen van Nordin Wooter en Wiel Coerver benaderd om hier te komen spelen. Tegen de naam John Heitinga zeggen die toch minder snel ‘nee’ dan tegen Stephan Swerissen. John is trots op het toernooi dat hier wordt gehouden. Via zijn eigen socialmediakanalen geeft hij ook veel ruchtbaarheid aan het toernooi.”

Klassieker

John Heitinga ontbrak zaterdag, maar was donderdag en vrijdag wel van de partij. — Foto: Esther Kapteijns

De 87-voudig international was donderdag en vrijdag ook aanwezig op het toernooi, maar moet deze zaterdag verstek laten gaan. Heitinga is trainer van Ajax onder 19 en speelt ’s middags in Rotterdam de Klassieker tegen Feyenoord. Het mag de pret echter niet drukken. Op de velden van ARC werken de jeugdspelertjes allemaal hun eigen Klassiekers af, om uiteindelijk met een beker, medaille én een tevreden gevoel naar huis te gaan.

Als dat laatste lukt, dan is het doel van de organisatie geslaagd. Swerissen: “We willen de kinderen echt iets meegeven, voor hun willen we een toffe dag organiseren.” Als de toernooivoorzitter de bezoekers mag geloven, dan is ARC daar ook dit jaar in geslaagd. “We krijgen zoveel lovende kritieken, daar word je soms verlegen van. Maar we doen het uit liefde voor het voetbal, de club en omdat we het toernooi verder willen helpen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven