Veensche Boys krijgt een Donny van de Beek-tribune, met hulp van Donny

Steven van der Gaag
KNVB Media
22 april 2018, 9:08

Donny van de Beek legt de eerste steen voor 'zijn' tribune bij Veensche Boys. - Foto: Kees van den Heuvel

Het gaat hard met Donny van de Beek. De 21-jarige middenvelder is niet meer weg te denken uit de basis van Ajax en maakte in november zijn debuut in het Nederlands elftal. Maar Van de Beek is niet vergeten waar zijn wortels liggen. Vrijdag legde hij bij zijn jeugdclub Veensche Boys de eerste steen voor een nieuwe tribune, die hij financierde en zijn naam zal dragen. Voor de stoeltjes hoefde Van de Beek niet ver te zoeken.

Soms traint hij hier op de velden nog wel eens voor zichzelf

Lang heeft Donny van de Beek niet gespeeld bij Veensche Boys in zijn geboorteplaats Nijkerkerveen. Hij was nog geen negen jaar toen Ajax al genoeg had gezien en het talent naar De Toekomst haalde. "Maar hij woont nog op het dorp en als hij even kan, komt hij langs", zegt voorzitter Dick Schouten. "Veel van zijn vrienden spelen hier",  

Familieclub

Donny van de Beek - derde van rechts - in de F4 van Veensche Boys — Foto: Archief Veensche Boys

De familie Van de Beek kent een rijke historie bij Veensche Boys. Opa Cor kon je beter niet tegenkomen als spits. Vader André leek weer meer op ome Eep. Beiden sierden de topscorerslijsten van de club uit 1936. Broertje Rody zet de traditie voort. De jongste telg speelt nog in JO19-1, maar klopt al op de deur van het eerste.

Donny is de beste van allemaal. "Soms traint hij hier wel eens voor zichzelf met Harm Greving (Ajax-trainer en zijn ontdekker)," zegt Schouten die dan vol bewondering langs de kant staat te kijken. De klasse druipt er vanaf. Dan zie je wat een gedreven sportman Donny is."

Clinics voor de jeugd

Donny van de Beek debuteerde in november 2017 voor Oranje tegen Roemenië. 

Van de Beek doet veel terug voor de club waar hij de eerste stapjes op het voetbalveld zette. "Hij geeft clinics voor de jeugd", zegt Schouten. "Een andere keer komt hij weer met een net vol ballen aan zetten. En laatst was er een sponsoravond voor ons nieuwe clubhuis. Dan neemt hij Sjaak Swart mee en verkopen ze Ajax-shirts en foto's."

Toen Van de Beek hoorde van de plannen voor een nieuw onderkomen bij Veensche Boys wilde hij daar graag een bijdrage aan leveren. "Dankzij Donny kunnen we nu ook een tribune in de plannen opnemen", zegt Schouten. "Dat wordt de Donny van de Beek-tribune." 

Stoeltjes

De 600 blauwe stoeltjes komen uit de Johan Cruijff ArenA

De Ajax-middenvelder regelde overigens zelf de stoeltjes voor 'zijn' tribune. Afgelopen zomer werden de kuipjes in de Johan Cruijff ArenA vervangen. Van de Beek moest meteen aan de nieuwbouw denken en legde beslag op 600 blauwe stoeltjes, niet geheel toevalling de kleur van Veensche Boys. 

Zo zijn de twee voetballiefdes van Donny van de Beek straks voor altijd verbonden. Schouten hoopt dat hij Donny vanaf de tribune ooit nog een keer kan bewonderen in het blauwe shirt van Veensche Boys. In het spoor van opa Cor, ome Eep en vader André. En misschien wel samen met broertje Rody. "Donny blijft een Veender."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven