Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dick Koster over zoon Mauro: 'Laat hem gewoon lekker voetballen'

KNVB Media
KNVB Media
25 februari 2018, 13:07

De vader van Mauro Koster (met bal) kiest voor zijn zoon de weg der geleidelijkheid. - Foto: Dick Koster

Dick Koster was in de jaren ‘80 een talentvolle voetballer. Hij schopte het tot diverse jeugdteams van Oranje en stond vier jaar onder contract bij FC Groningen. Zijn zoon Mauro (net 8 jaar ) blijkt minstens zo talentvol. Voorlopig blijft hij echter voetballen bij zijn vriendjes van WVV in Winschoten.

Op het voetbalveld staan was voor Koster lang een gesloten boek. Hij brak als talent van FC Groningen nooit echt door en nadat hij een ernstige enkelblessure (vergelijkbaar met die van Marco van Basten) opliep, beëindigde hij in de anonimiteit zijn carrière. Na een lange revalidatie speelde hij nog acht jaar bij Hoogezand in de eerste klasse. Ook nu gooide een blessure roet in het eten. Dit keer was het zijn achterste kruisband die verder voetballen onmogelijk maakte. Koster ging wielrennen en was weinig meer op de voetbalvelden te zien.

Tot vier jaar geleden zoon Mauro op voetbal ging bij WVV en alles veranderde. "Je zag al snel dat hij wel een balletje kon trappen. Hij is erg handig met de bal, snel en gedreven. Het zijn belangrijke eigenschappen die ik zelf vroeger niet allemaal beheerste op die leeftijd. En dat wakkerde mijn interesse natuurlijk wel weer aan."

Mauro Koster in actie namens de voetbalschool van FC Groningen.

Meest talentvolle speler

Tijdens de zomervakantie vorig jaar nam Mauro deel aan een voetbalkamp van Valencia in Groningen. "Ik wist niet precies wat het inhield, maar zijn opa wilde hem graag meenemen. Ik vond het prima. Drie dagen is hij bij dat voetbalkamp geweest. Tot mijn verbazing werd Mauro op de laatste dag uitgeroepen tot meest talentvolle speler. We hadden op dat moment nog geen idee wat exact de prijs was."
 
Het was een trip van drie dagen naar Valencia. "We zijn daar geweest met twaalf andere Nederlandse talenten plus ouders. Een aantal speelde al bij grote clubs. De meesten waren een paar jaar ouder. Het was leuk voor Mauro dat Lorenz Bakker van HSC in Assen dezelfde prijs had gewonnen. Zij kennen elkaar van de voetbalschool van FC Groningen."

Mooie ervaring

Mauro Koster (rechts) samen met Lorenz Bakker in Valencia-tenue.

De reis was een mooie ervaring voor de jongens. "Ook ik keek mijn ogen uit. Volgens mij heb ik de halve fanshop leeggekocht", lacht Koster.  

Een mooie ervaring rijker speelt Mauro nu weer wekelijks zijn wedstrijdjes bij WVV. En dat is prima, vindt zijn trotse vader. "Op deze leeftijd moet je hem gewoon lekker veel laten voetballen. Met zijn voetbalvriendjes heeft hij het meeste plezier."

Uitgedaagd

Toch is het belangrijk dat jongens als Mauro ook worden uitgedaagd om beter te worden. “Daarin moeten we een juiste balans vinden. Hij traint één keer per week mee bij de voetbalschool van FC Groningen en speelt regelmatig wedstrijden en toernooitjes tegen sterke tegenstanders zoals Heerenveen/Cambuur en Zwolle. Dat zijn natuurlijk hele mooie ervaringen en erg goed voor de ontwikkeling als voetballer.”

Zelf kwam Koster als zestienjarig jongetje bij de selectie van FC Groningen met mannen als Jan van Dijk, René Eijkelkamp en John de Wolf. Hier leerde hij een belangrijke les. "Vrijuit voetballen met zelfvertrouwen tussen deze grote jongens was niet voor mij weggelegd. Achteraf is dat zonde. Het belangrijkste is daarom dat Mauro vooral veel plezier heeft. Wanneer hij goed in zijn vel zit en zelfvertrouwen heeft, dan komt hij uiteindelijk het verste."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen