'Kramer was een gedreven mannetje met een enorme wil om te winnen'

KNVB Media
KNVB Media
11 maart, 9:55
1:54

Sven Kramer, staand uiterst links in de C1, zijn laatste elftal bij vv Mildam. Jeugdtrainer Sjoerd Hoekstra staat uiterst rechts. - Foto: KNVB Media

Sven Kramer behoort tot grootste atleten uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Negen keer werd hij wereldkampioen allroundschaatsen. Bij de Spelen in Pyeongchang kreeg hij al weer de vierde gouden medaille om zijn nek gehangen. Dat hij het wel eens ver zou kunnen schoppen, hadden ze bij zijn oude voetbalclub vv Mildam al snel in de gaten. "De wil om te winnen was heel groot."

Sven Kramer stamt uit een echte schaatsfamilie. Vader Yep werd ooit tweede bij het EK Allround in 1983. Maar Yep voetbalde ook. Bij vv Mildam, net als zijn broers. "En dus kwam Sven ook deze kant op", zegt Sjoerd Hoekstra, de jeugdtrainer van Kramer in de jaren negentig.

Gedreven mannetje 

De karaktertrekken die van Kramer een groot schaatskampioen hebben gemaakt, zag Hoekstra ook al terug op het voetbalveld. "Het was een heel gedreven mannetje. En de wil om te winnen was heel groot, net zoals we nu bij het schaatsen zien."

Een piepjonge Sven Kramer, zittend in het midden achter de keeper.

Een medespeler heeft een plakboek bewaard, waarin die jaren zijn vastgelegd. Hoekstra laat zijn vingers langs de foto's en krantenknipsels glijden. "Kijk hier, kampioen geworden," zegt hij niet zonder trots. Sven had daar een groot aandeel in. "Ik weet niet of hij topscorer was, maar hij maakte wel veel doelpunten."

Spits

Sven in de spits. Wie naar de schaatser Kramer kijkt, verwacht misschien eerder een onvermoeibare stayer op het middenveld. Maar voor de goal kun je beslissend zijn en dus behoort hij op de velden van vv Mildam tot de snelle jongens in de voorhoede. En openbaart zich naast de teamspeler ook de individualist die graag de touwtjes in handen heeft, in dit geval de bal aan de voet. "Sven ging het liefst alleen het veld over", zegt Hoekstra. Met oog voor zijn medespelers, dat wel. "Mocht er iemand vrij staan, dan kreeg diegene de bal."

Jeugdtrainer Hoekstra: "Ik denk dat Sven wel de juiste keuze heeft gemaakt." — Foto: Chamid Fotografie

Sven Kramer voetbalde uiteindelijk tot de C-tjes bij vv Mildam. Het was niet meer te combineren met zijn andere liefde, schaatsen. "Hij moest kiezen", zegt Hoekstra. "De trainingsintensiteit bij het schaatsen ging omhoog. Daar ging hij vol voor." Lachend: "Ik denk dat Sven wel de goede keuze heeft gemaakt." 

De deur staat bij vv Mildam altijd voor hem open. De club zal hem met open armen ontvangen als Kramer na zijn carrière een potje wil voetballen in een van de lagere teams. Hoekstra: "Dat zou toch hartstikke mooi zijn." Weer in de spits? "Dat denk ik wel."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven