Carnaval of voetbal? De gewetensvraag in het zuiden

Francis Grondhuis
KNVB Media
10 februari, 17:15

Carnaval vieren deed VCA-verdediger Stijn Verdijk (rechts) zaterdag in Gennep. "Het gaat om de gezelligheid, sfeer en gemoedelijkheid." - Foto: KNVB Media

Dit weekend is voetballend Nederland van elkaar gescheiden. Met de grote rivieren grofweg als scheidslijn. Daarboven wordt er volop gevoetbald, maar in de twee zuidelijke districten ligt het competitieprogramma voor het overgrote deel stil. Het is carnaval.

Maar wat als je als vereniging uit een carnavalvierend dorp toch aan de bak moet? Zoals bij VCA uit het Brabantse gehucht Sint Agatha - dat onderdeel is van de gemeente Cuijk - het geval was. Dan haal je alles uit de kast om de wedstrijd te verzetten. "Ik speel nu ruim tien seizoenen in het eerste, maar nooit eerder waren we met carnaval ingeroosterd", vertelt VCA-aanvoerder Stijn Verdijk.

Toen afgelopen zomer het competitieprogramma bekend werd, gingen in Sint Agatha meteen alle alarmbellen rinkelen. En in het Gelderse Beek eveneens. VCA en BVC'12 zouden het tegen elkaar moeten opnemen op zaterdag 10 februari. Op carnavalszaterdag dus en daar zaten beide teams niet op te wachten. Een ruil was rap geregeld.

Het eerste team van vierdeklasser VCA uit Sint Agatha, met zittend vierde van rechts aanvoerder Stijn Verdijk.

Brabantse club in district Oost

Als we een rondvraag hadden moeten doen wie er allemaal op carnavalszaterdag aanwezig zouden zijn, waren er heel weinig handjes de lucht in gegaan.

Totdat later de planning werd omgegooid en VCA opeens in het inhaalweekend Excelsior Zetten als tegenstander trof. En laat men daar het carnavalsfeest nou niet uitbundig vieren. Verdijk: "We hebben het nadeel dat we als Brabantse club in district Oost zijn ingedeeld en dus niet automatisch vrijgeroosterd zijn. Gelukkig wilde Zetten wel met ons meedenken en de wedstrijd verplaatsen."

Tot grote vreugde van spelers en begeleiding. "Ja, daar waren we echt heel blij mee, want als we een rondvraag hadden moeten doen wie er allemaal op carnavalszaterdag aanwezig zouden zijn, waren er heel weinig handjes de lucht in gegaan", vermoedt de 27-jarige projectleider van een ingenieursbureau.

Grote nederlaag

In plaats van vandaag kwamen beide vierdeklassers donderdag al in actie. Zelf zat Verdijk thuis op de bank toen zijn teamgenoten in de vrieskou aan de bak moesten. Net terug van een zware knieblessure wilde hij op het kunstgras van Zetten geen risico lopen op een nieuwe kwetsuur. Berichten over het verloop van de wedstrijd kwamen al snel door. Na een 1-0 ruststand, liep VCA in de tweede helft tegen een grote nederlaag op: 5-0.

En dat terwijl de hekkensluiter in de 4e klasse A vorig weekend de allereerste overwinning van het seizoen had geboekt. Eindelijk drie punten voor het vriendenteam. Die werden gevierd alsof carnaval al een week eerder begonnen was.

Verdijk: "We hebben echt een pechseizoen. Veel blessures, jongens die voor werk of stage in het buitenland zijn. Met een kleine selectie waarin de kwaliteitsverschillen soms groot zijn, is het lastig. Maar onze doelstelling is het winnen van de tweede periodetitel en dat is echt wel mogelijk. Gelukkig kunnen we niet degraderen...we spelen al op het allerlaagste niveau."

Op de kar met De Ulewappers

Eerst hoog tijd om alle sores even te vergeten. Dat kan de komende dagen in het Brabantse en Limburgse land. "Alle spelers van ons team gaan het feestgedruis in", zegt de laatste man en lid van de Raad van Elf van carnavalsvereniging De Ulewappers. "Carnaval is gewoon prachtig. Natuurlijk is het feestje altijd leuk, maar het gaat ook om de gezelligheid, sfeer en gemoedelijkheid die er heerst."

Toch spelen met carnaval? Oké, maar dan wel verkleed als elf Messi's.

Zaterdag is Verdijk met vrienden in Gennep te vinden, zondag staat hij op de kar van De Ulewappers tijdens de optocht in het nabije Cuijk, de plannen voor maandag liggen nog open en dinsdag volgt de kroegentocht in Cuijk en de optocht in het kloosterdorp Sint Agatha zelf. "En vergeet woensdag niet hè, dat is traditioneel haring happen."

Dan tot slot dé gewetensvraag. Liever carnaval vieren en degraderen, of carnaval een keertje missen maar wél kampioen worden? Verdijk, die als peuter van 3,5 al lid van VCA werd, hoeft niet lang na te denken. "Kampioen worden is een unicum. Dat overkomt je maar één keer in je leven. En als die wedstrijd dan op zaterdag is, dan mis je maar één dag van carnaval hè. Dat overleef ik wel. Maar dan stappen we wel verkleed het veld op. Als elf Messi's of zo. Heel geloofwaardig in ons geval, haha."  

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven