'Eresupporter' Jonny krijgt eigen dug-out bij SVVN

Willem Korenromp
KNVB Media
14 januari, 16:21

SVVN uit Nijverdal heeft geld ingezameld om een dug-out aan te schaffen voor 'eresupporter' Jonny van de Maat. - Foto: Cynthia Beldman

Iedere wedstrijd zit hij langs de lijn bij SVVN. Weer of geen weer. Jonny van de Maat (61) is op sportpark Groot Lochter aan de Rossinistraat in Nijverdal een bekende verschijning. Jonny zit door een spierziekte in een rolstoel, maar hij volgt de verrichtingen van SVVN overal. Binnenkort krijgt Jonny een eigen dug-out, zodat hij de thuiswedstrijden droog en uit de wind kan volgen.

Ik besefte dat het eigenlijk erg verdrietig was dat hij er zo bij zat, onze eresupporter

Het idee om Jonny een eigen dug-out te geven, komt van Bert Maris. “We speelden op 30 september tegen ASV’57 uit Aadorp. De regen kwam met bakken uit de lucht. Ik was al vroeg in de kantine en hoorde Jonny roepen: ‘Buiten, buiten’. Hij had de spelers naar buiten zien gaan en wilde ondanks het slechte weer ook het veld op. Daar stond al een parasol klaar om hem onder te zetten, maar zijn benen werden nog kletsnat. Ik heb hem daarom ook nog een paraplu gegeven. Jonny grijnsde van oor tot oor, maar ik besefte dat het eigenlijk erg verdrietig was dat hij er zo bij zat, onze eresupporter. Toen kwam het idee bij me op om een dug-out voor hem te regelen.”

‘Jonny is er altijd’

Jonny van de Maat, misschien wel de grootste supporter van SVVN. — Foto: Cynthia Beldman

Jonny lijdt aan een spierziekte en zit daardoor al jaren in een rolstoel. Dat weerhoudt hem echter niet om wekelijks naar de wedstrijden van SVVN te komen. “Jonny is er altijd”, zegt Maris. “Niet alleen bij thuiswedstrijden, maar ook iedere uitwedstrijd gaat hij mee. Alleen als hij ziek is, moet hij verstek laten gaan. Iedereen binnen de club kent Jonny ook. Na afloop van de wedstrijd mag hij geregeld bij het eerste aanschuiven. Dan krijgt hij een frikadelletje of een bamischijf. Dan zie je hem volop genieten.”

Maris liet het plan voor een dug-out voor de trouwe supporter even op zich inwerken. Daarna besloot hij door te pakken. Hij legde het voor aan de gemeente en de vereniging en sprak er in de kantine over met clubgenoten. “Tijdens de derde helft op een zaterdagmiddag. Ik gaf aan dat ik een dug-out voor Jonny wilde aanschaffen. De anderen waren enthousiast. Er werd besloten een actie op te zetten. We hebben sponsors benaderd, terwijl een ander aanbood om tijdens de nieuwjaarsreceptie een verloting te houden, waarvan de opbrengst naar Jonny zou gaan. Iedereen wilde een steentje bijdragen.”

3000 euro

Dit toont de betrokkenheid van de vereniging en hoe gek iedereen met Jonny is

De actie voor de Jonnny leverde uiteindelijk een kleine drieduizend euro op. "Een mooi bedrag", vindt Maris. Bovendien voldoende om de dug-out aan te schaffen. “De verloting leverde 1200 euro op. De rest hebben we bij elkaar gekregen via sponsoren, maar ook door schenkingen. Een familie had bijvoorbeeld 500 euro ingezameld voor Jonny tijdens een verjaardagsfeestje. Dat is toch prachtig? Dit toont de betrokkenheid van de vereniging en hoe gek iedereen met Jonny is. Van dit geld kunnen we wel een dug-out voor hem kopen. We houden zelfs geld over. Dat willen we gebruiken voor andere supporters met een handicap die komen kijken bij SVVN.”

De dug-out voor Jonny is inmiddels besteld bij ERMA Sport in Almelo. Maris is er trots op dat het is gelukt. “De dug-out is geheel overeenkomstig de eisen van de KNVB”, zegt de Nijverdaller. Maar belangrijker nog: Jonny is blij met zijn nieuwe plekje langs het hoofdveld. “Hij zat toch te grijnzen toen het bedrag bekend werd gemaakt”, zegt Maris. “Zo’n grote glimlach, je had ‘m moeten zien!”

De dug-out voor Jonny komt eruit te zien zoals hierboven. Alleen dan zonder bank en geen 3, maar 2 meter breed. — Foto: ERMA Sport

Als alles volgens plan verloopt kan Jonny op 3 februari voor het eerst gebruik maken van zijn nieuwe plekje langs de lijn. Dan speelt SVVN op eigen veld tegen Mariënberg.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven