Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Online assistent-trainer ‘Rinus’ populair onder amateurtrainers

KNVB Media
KNVB Media
22 december 2017, 9:55

Sinds de lancering van de online trainerstool op 8 september is de Rinus-app al 18.000 keer gedownload en hebben 7500 trainers ook een eigen account aangemaakt binnen het platform. - Foto: KNVB Media

‘Rinus: de online-assistent trainer’, blijkt aan te slaan bij amateurtrainers in Nederland. Sinds de lancering van de online trainerstool op 8 september is de Rinus-app al 18.000 keer gedownload en hebben 7500 trainers ook een eigen account aangemaakt binnen het platform.

De Rinus-webpagina behoort met 132.000 unieke pageviews per maand tot de populairste pagina’s binnen het KNVB-domein

Met een eigen account hebben trainers volledige toegang tot alle functionaliteiten binnen Rinus en kan er bijvoorbeeld een volledige seizoensplanning samengesteld worden voor een team. Daarnaast behoort de bijbehorende Rinus-webpagina met 132.000 unieke pageviews per maand tot de populairste pagina’s binnen het KNVB-domein.

Honderden oefeningen

Rinus biedt trainers gratis toegang tot honderden oefeningen, kant-en-klare trainingsschema’s en helpt trainers om eigen trainingsprogramma’s op te stellen voor hun team. Met de lancering van dit platform wil de KNVB een antwoord bieden op een veel voorkomende vraag van zowel clubs als trainers die op zoek zijn naar toegankelijke trainingsvormen. 

Rinus biedt trainers gratis toegang tot honderden oefeningen, kant-en-klare trainingsschema’s en helpt trainers om eigen trainingsprogramma’s op te stellen voor hun team.

Jeroen Bastiaansen, voorzitter van de Technische Jeugdcommissie van UVV’40, is een van de gebruikers. “Vorig jaar gebruikten wij nog een ander platform, maar dit jaar zijn we overgestapt naar Rinus”, vertelt hij. “Dat had vooral met de financiële kant van het verhaal te maken. Rinus is vrij toegankelijk, terwijl andere platformen veel geld kosten. Geld dat wij als kleinere club ook heel goed aan andere dingen kunnen besteden.”

Gebruiksvriendelijk

Bij UVV zijn ze over het algemeen erg tevreden met de app. “Het is heel gebruiksvriendelijk”, vindt Bastiaansen, naast voorzitter van de Technische Jeugdcommissie, ook trainer van een Onder 9-team van de club. “En het werkt uitstekend op verschillende devices; wanneer je vanaf de computer de training aanmaakt en je er op het veld met je smartphone mee wilt werken. Er is bovendien een enorm aanbod aan oefeningen waaruit je kunt kiezen.”

Het is heel gebruiksvriendelijk en het werkt uitstekend op verschillende devices

Het grote aanbod zorgt tegelijk ook voor een uitdaging. “Het aantal oefeningen is namelijk zo groot dat het voor trainers lastig kan zijn om de juiste oefeningen te vinden. Ze zijn er bovendien vrij in of ze de oefeningen gebruiken of niet. Controle daarop is vooralsnog niet mogelijk.” Bij UVV hebben ze wel een idee hoe dit probleem in de toekomst opgelost zou kunnen worden. “Door naast het vrij toegankelijke en publieke gedeelte ook een besloten gedeelte te maken, waar de club de trainers bepaalde oefeningen kan aandragen. En dat trainers daar ook kunnen afvinken welke oefeningen ze hebben gedaan."

 Eenvoudige oefeningen

Zelf ziet hij de getrainde oefeningen al zo nu en dan terugkomen in de wedstrijd. “En dat is toch waarvoor je het allemaal doet”, lacht Bastiaansen. Een van de oefeningen is de vier tegen vier partijspel, waarbij gescoord kan worden door een pion om te schieten. “Daardoor leren ze de ruimte beter te gebruiken. Staat er vier man voor een pion dan betekent dat dat er een of twee andere pionnen vrij zijn. Ze kunnen proberen om vier man uit te spelen, maar het loont om de bal dan over te spelen naar iemand die bij een andere pion vrij staat.”

Met een eigen account hebben trainers volledige toegang tot alle functionaliteiten binnen Rinus en kan er bijvoorbeeld een volledige seizoensplanning samengesteld worden voor een team.

Kinderen hebben het meeste profijt van eenvoudige oefeningen zoals deze, weet hij als trainer uit ervaring. “Teveel pionnen neerzetten kost én teveel voorbereidingstijd én maakt het nodeloos ingewikkeld voor een kind. Kinderen zijn gebaat bij eenvoudige oefeningen en veel herhalingen. De oefeningen van Rinus zijn op die manier opgezet. Wat dat betreft is deze app absoluut een mooie stap vooruit.” 

Ontwikkeling Rinus

Rinus is een platform dat constant in ontwikkeling is. Daarom zijn we blij met alle feedback die we krijgen van gebruikers

Samuel Owusu Ansah, ontwikkelaar Rinus: “Rinus is een platform dat constant in ontwikkeling is. Daarom zijn we blij met alle feedback die we krijgen van gebruikers. Met deze input zijn we inmiddels al aan de slag gegaan om er zo voor te zorgen dat de content binnen Rinus zo optimaal mogelijk aansluit op de behoefte van de gebruiker."

"Zo zijn we op dit moment bezig om Rinus interactiever te maken door gebruikers de mogelijkheid te bieden seizoensplanningen met elkaar te laten delen", vervolgt hij. "Ook hebben we nieuwe trainingsvormen ontwikkeld voor alle leeftijdscategorieën die we binnenkort toevoegen aan het aanbod. Aan het begin van volgend jaar worden deze nieuwe functionaliteiten en content toegevoegd aan Rinus zodat we hopelijk nog meer trainers kunnen bedienen."

Stel jouw training samen met Rinus

Je trainingen en seizoensplanning bij de hand. Thuis en op het veld.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen