Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

sv Orion enthousiast: ‘Er wordt meer gescoord en meer gejuicht’

Ruud Scheper
KNVB Media
7 januari 2018, 12:00

Bij sv Orion zijn ze er wel over uit: De nieuwe voetbalvormen bij de pupillen zijn voor hen een enorme vooruitgang. - Foto: KNVB Media

Meer balcontacten, meer doelpunten, meer plezier. Bij sv Orion zijn ze er wel over uit: De nieuwe voetbalvormen bij de pupillen zijn voor hen een enorme vooruitgang. “De handelingssnelheid en de betrokkenheid bij het spel zijn enorm omhoog gegaan. En er wordt aan de lopende band gescoord. Wat willen we nog meer?”

Maarten van Helvoirt, hoofd jeugdopleiding van de club uit Nijmegen, herinnert zich het moment nog goed dat hij voor het eerst hoorde van de plannen van de KNVB. Waar bij andere verenigingen kritisch een wenkbrauw omhoog werd getrokken, daar juichte sv Orion de plannen direct vol overtuiging toe.

Afstanden waren te groot

“Wij waren er eigenlijk al mee bezig in ons eigen opleidingsplan”, verklaart Van Helvoirt. “In trainingen probeerden we in kleinere vormen te spelen, omdat we merkten dat de afstanden te groot waren. Wij wilden de ruimtes afstemmen op de kinderen. Een kind van zeven, acht jaar kan een half veld nog niet overzien. Daar zijn ze cognitief gewoon niet toe in staat. Wij waren daarom op zoek naar passendere veldafmetingen.”

Toejuichen bij een doelpunt is prima, maar de inhoudelijke coaching is voor de trainers.

Een kind van zeven, acht jaar kan een half veld nog niet overzien

Geen wonder dus dat de Nijmegenaren direct enthousiast met de plannen aan de slag gingen. Een werkgroep werd in het leven geroepen om de veranderingen zo soepel mogelijk door te voeren, onder meer op facilitair gebied. “Wij hebben een speciaal veld waarop voorheen zeven tegen zeven werd gespeeld, maar waar nu twee wedstrijden tegelijkertijd gespeeld kunnen worden. Wel met minder spelers, maar het heeft ons dus eerder ruimte opgeleverd dan het ons heeft gekost.”

Informatieavond voor ouders

De werkgroep belegde daarnaast een speciale informatieavond waarop de ouders werden bijgepraat over de ontwikkelingen. Een goede zaak, denkt Van Helvoirt. “Tijdens die avond hebben we niet alleen uitgelegd wat de nieuwe spelvormen inhielden, maar ook afspraken gemaakt over de rol die zij als ouders hebben. Toejuichen bij een doelpunt is prima, maar de inhoudelijke coaching is voor de trainers. En negatief coachen heeft al helemaal geen zin.”

'Al met al zijn wij dus hartstikke tevreden over de nieuwe vormen. Het draagt echt bij aan de ontwikkeling en het spelplezier van de kinderen'.

Die gemaakte afspraken werpen hun vruchten af, merkt Van Helvoirt. En waar nodig worden ouders die zich er aan de lijn niet aan houden, daar op aangesproken door leden van de jeugdcommissie. “Wij merken wel dat er niet bij iedere club helemaal duidelijk is geworden wat die veranderde rol voor ouders, trainers en spelbegeleiders is. Dat is jammer, want daardoor merken we dat hetgene dat de KNVB met de nieuwe vormen beoogt, in het gedrang komt. Je spreekt wat met elkaar af, dan moet je je daar ook aan houden.”

Lekker laten voetballen

Spelbegeleiders moeten alleen ingrijpen als het echt niet loopt

Over de rol van de spelbegeleider is de club prima te spreken. ‘Laat ze lekker voetballen’, staat op het hesje dat de spelbegeleider tijdens de wedstrijd aan heeft en dat is precies wat Orion voor ogen heeft. “Ze moeten alleen ingrijpen als het echt niet loopt”, vertelt Van Helvoirt. “Het grappige is dat je echt ziet dat hoe minder de begeleider zich bemoeit met het spel, hoe beter de kinderen het zelf gaan oplossen. Die verantwoordelijkheid ligt nu echt bij de kinderen zelf en dat vinden wij een super positief punt.”

Niet alle clubs zijn het ermee eens dat de ranglijst is verdwenen, maar bij Orion staan ze ook volledig achter deze vernieuwing.

We merken dat de kinderen meer betrokken zijn doordat ze in een kleinere ruimte voetballen

Niet alle clubs zijn het ermee eens dat de ranglijst is verdwenen, maar bij Orion staan ze ook volledig achter deze vernieuwing. “We merken dat de kinderen meer betrokken zijn doordat ze in een kleinere ruimte voetballen. Dat leidt tot meer balcontacten, een hogere beleving, meer goals en meer gejuich. Het gebeurt regelmatig dat niemand achteraf meer precies weet wat de uitslag is geworden. Maar dat wel duidelijk is dat iedereen een leuke ochtend heeft gehad en lekker heeft gevoetbald.”

De druk is er af

Vooral voor de trainers en coaches is het prettig dat de ranglijst is verdwenen, merkt Van Helvoirt. “De trainers hebben meer lucht. Natuurlijk waren zij altijd vooral met de ontwikkeling van de spelertjes bezig, maar stiekem keken ze toch ook naar de ranglijst. Die druk is nu weggenomen. We merken wel dat niet alle ouders het daarmee eens zijn, maar wat ons betreft zouden ze de ranglijst ook in de Onder 10 en Onder 11 mogen afschaffen. Al met al zijn wij dus hartstikke tevreden over de nieuwe vormen. Het draagt echt bij aan de ontwikkeling en het spelplezier van de kinderen. En daar doen we het uiteindelijk toch allemaal voor, toch?”

DSS is overtuigd: ‘Het spel is leuker geworden’ DSS is overtuigd: ‘Het spel is leuker geworden’ Ook DSS is positief over de nieuwe spelvormen, met een kleine kritische kanttekening hier en daar. Lees hun verhaal hier.

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen