Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB en Talpa Network lanceren VoetbalTV

KNVB Media
KNVB Media
23 november 2017, 18:30

VoetbalTV gaat wedstrijden in het amateurvoetbal live online uitzenden. - Foto: KNVB Media

De KNVB en Talpa Network introduceren een nieuw initiatief: VoetbalTV, een platform waarop wedstrijden in het amateurvoetbal online uitgezonden gaan worden. Naast het live uitzenden van de wedstrijden wordt VoetbalTV hét sociale platform voor de amateurvoetballer, met als doel de betrokkenheid en het spelplezier van alle voetballiefhebbers te vergroten.

Met VoetbalTV worden via slimme camera’s wedstrijden in het amateurvoetbal volautomatisch geregistreerd en gedeeld. Tijdens en na de wedstrijd kunnen voetballers, trainers en supporters de mooie acties en doelpunten bekijken via VoetbalTV.

Spelers kunnen clips en hoogtepunten uit de wedstrijd selecteren, samenvattingen maken en deze delen op hun eigen voetbalprofiel. Supporters, vrienden en familieleden kunnen op deze manier waar ook ter wereld de voetbalbeelden en ontwikkelingen van hun favoriete teams en spelers volgen.

Video-analyse

Naast het sociale aspect gaat VoetbalTV het gebruik van video-analyse in het amateurvoetbal op brede schaal mogelijk maken en levert het platform zo een bijdrage aan de ontwikkeling van het voetbal. De videoregistraties van wedstrijden kunnen door trainers en coaches gebruikt worden voor analyse van het spel, het team of individuele spelers.

Voetbal TV kan worden gekoppeld aan televisieschermen in kantines.

Met behulp van een speciale app kunnen de beelden tijdens trainingen gebruikt worden om spelers meer inzicht te geven in hun spel. Ook kan VoetbalTV worden gekoppeld aan televisieschermen in de kantines, waardoor bijvoorbeeld wedstrijden van andere teams tijdens de derde helft kunnen worden gevolgd.

Na pilot gefaseerde uitrol

Met VoetbalTV willen wij onze leden een veilig, transparant en betrouwbaar platform bieden

VoetbalTV is een technisch complex project. Er wordt gebruik gemaakt van intelligente camera’s die het spel volautomatisch kunnen volgen en een geavanceerd contentsysteem. Om alles goed te kunnen testen en inregelen wordt VoetbalTV stapsgewijs uitgerold.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: "Naast de techniek kijken we ook goed naar tal van andere aspecten, waaronder privacy en beeldrecht. Ook nu worden langs de lijn van de amateurvelden doorlopend foto’s en video-opnames gemaakt en worden die beelden op grote schaal gedeeld via social media. Met VoetbalTV willen wij onze leden een veilig, transparant en betrouwbaar platform bieden, dat het voetbalplezier vergroot en waarde toevoegt voor alle verenigingen, voetballer en supporters."

Pilot

Na de winterstop wordt een pilot gestart. In een testopsteling worden de eerste clubs aangesloten op het nieuwe systeem en wordt het sociale platform in een beperkte groep uitgebreid getest.

In een testopsteling worden de eerste clubs aangesloten op het nieuwe systeem en wordt het sociale platform in een beperkte groep uitgebreid getest.

Na gebleken succes en goedkeuring door de leden van de KNVB, wordt VoetbalTV in het tweede kwartaal van 2018 verder uitgerold. De verwachting is dat in het voetbalseizoen 2018/’19 de eerste honderd amateurverenigingen aangesloten zijn. Het doel is om binnen drie jaar 750 velden te voorzien van het systeem.

Talpa Network en de KNVB

Talpa Network beschikt over kennis, ervaring en slagkracht

De KNVB en Talpa Network hebben donderdag een intentieverklaring getekend om VoetbalTV gezamenlijk te gaan ontwikkelen. Het initiatief komt van de KNVB die hiermee wil inspelen op de groeiende behoefte en nieuwe ontwikkelingen op dit gebied, zowel binnen als buiten het voetbal en zowel in Nederland als in het buitenland.

Dat is ook de reden dat de KNVB hierop richtinggevend en faciliterend voor haar leden wil zijn. "Een partnership met Talpa Network spreekt daarbij voor zich", vertelt Van der Zee. "Talpa Network beschikt over de benodigde kennis, ervaring en slagkracht om een complex project als dit zorgvuldig te kunnen uitrollen, zowel technisch als creatief."

Uniek project

John de Mol: "Voor Talpa Network is dit een uniek project dat prima past bij het eigentijdse mediabedrijf dat wij aan het bouwen zijn. Dankzij adembenemende technische ontwikkelingen kunnen wij de consument op ieder moment van de dag bieden wat hij of zij persoonlijk de moeite waard vindt. Natuurlijk hoort sport daarbij, met voetbal voorop. De charme van VoetbalTV zit bij de amateurstatus van de spelers die hun opa’s en oma’s en al hun vrienden kunnen laten meegenieten van live wedstrijden, samenvattingen en alles wat er bij hoort. De mogelijkheden zijn enorm. Ik verheug me er bijzonder op om dit samen met de KNVB voor Nederland te ontwikkelen."

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen