Rijssen Vooruit 3: volleyballers op het voetbalveld

Willem Korenromp
KNVB Media
14 oktober 2017, 17:02

Rijssen Vooruit 3 of, zoals het zichzelf op Facebook noemt, Rivo Vooruit 3. - Foto: KNVB Media

Een paar jaar geleden is het nog maar dat ze voor goed gevulde tribunes speelden. Tegenwoordig moeten ze het doen met een handjevol toeschouwers langs de rand van het veld. Het is het verhaal van Rijssen Vooruit 3. Een team dat voor een groot deel bestaat uit oud-volleyballers.

Voetballen tegen volleyballers... Het zorgt geregeld voor hilariteit op het veld. Bijvoorbeeld bij hoekschoppen, waar de Rijssense mannen steevast in het voordeel zijn. Dennis Groenewegen legt uit waarom: "Als oud-volleyballers hebben we veel lange mannen. Je hoort tegenstanders geregeld tegen elkaar zeggen: 'Pak jij die lange!' en daarna 'Welke lange? Het zijn allemaal van die grote gasten'. Dat zijn wel grappige dingen."

Thuis op het gras

Je hoort tegenstanders bij hoekschoppen geregeld tegen elkaar zeggen: 'Pak jij die lange!' en daarna 'Welke lange?'

Groenewegen en zijn ploeggenoten zijn inmiddels bezig aan hun derde seizoen bij Rijssen Vooruit. "Het voetbal heeft me altijd getrokken", legt Maarten Dommerholt de overstap uit. Zelf voetbalde hij van zijn vijfde tot zijn vijftiende in de jeugd van Excelsior'31. Daarna switchte hij naar het volleybal. Inmiddels voelt hij zich weer thuis op het gras. "Ik miste in het volleybal het contact met tegenstanders, het uitvechten van één tegen één duels."

Terug naar het seizoen 2014/2015. Het is het laatste jaar dat de Rijssenaren de kleuren oranje en blauw van Rivo dragen. Een gezellige volleybalclub. De Twentse mannen die nu Rijssen Vooruit 3 vormen, zijn bij de vereniging in het Twentse stadje het heren 2-team. Een jaar eerder winnen ze nog de regiobeker, maar de liefde voor het volleybal ebt steeds verder weg. "Het fanatisme ontbrak", zegt Groenewegen. "De wedstrijden wilden nog wel, maar de trainingen... Daar moest ik me echt naartoe slepen."

Als volleyballers werd in het seizoen 2013-2014 nog beslag gelegd op de regiobeker.  Foto: Jan van den Noort

Afscheid als volleyballer

Het seizoen 2014-2015 gaat daarom voor een groot deel van Rivo heren 2 de boeken in als het laatste seizoen als volleyballer. Negen spelers besluiten het jaar daarop verder te gaan als voetballer. "Na afloop van het volleybalseizoen gingen we vaak al met een groot deel van het team voetballen", legt Dommerholt uit. "Dat ging er altijd fanatiek aan toe. We stonden zo twee uur op het veld. Dat is nu, tijdens trainingen, nog steeds zo. Veel van ons hebben op een redelijk niveau fanatiek gevolleybald. Dat fanatisme hebben we ook in het voetbal."

De karakteristieke tribune van Rijssen Vooruit.

In de zomer wordt bovendien steevast meegedaan aan het jaarlijkse vier-tegen-vier toernooi bij Rijssen Vooruit. Toen de mannen op zoek gingen naar een voetbalclub om zich bij aan te sluiten, viel de keuze daarom al snel op de volksclub met de karakteristieke in 1928 gebouwde tribune. "John Brinks, een jongen die hier al jaren in het eerste speelt, heeft ons gezegd dat we hier altijd welkom waren als we zouden stoppen met volleyballen. We zijn hier met open armen ontvangen", zegt Groenewegen.

Tante Klaasje

De jongens vinden al snel hun draai binnen de club. Tante Klaasje, een tachtigjarige verstokte Rijssen Vooruit-vrijwilligster, wordt geadopteerd als de beschermvrouwe van het team. Binnen de lijnen loopt het in eerste instantie een stuk moeizamer. Vijf maanden moeten ze wachten op de eerste overwinning. "We waren zoekende in het begin", blikt Groenewegen terug. "We hadden geen idee wie op welke positie moest staan. Jongens die groot en sterk waren, hebben we maar achterin gezet. De snelle jongens moesten op de vleugels. We hadden het eerste seizoen maar één doel: zorgen dat we niet laatste zouden worden." Daar slaagt het team wonderwel in door op de laatste speeldag de Blauwwitters te verslaan.

René Stevens namens Rijssen Vooruit 3  op weg naar het doel van Excelsior'31 14.

Inmiddels zijn de mannen begonnen aan hun derde seizoen als voetballer. Het team noemt zichzelf op Facebook Rivo Vooruit, met een knipoog verwijzend naar de plaatselijke volleybalclub. Voetballend gaat het steeds beter. Het tweede seizoen wordt afgesloten op de negende plaats, maar van het imago van oud-volleyballers zijn de Rijssenaren nog niet af. "We krijgen van tegenstanders geregeld de vraag of wij nou dat team met die volleyballers zijn", zegt Dommerholt. Groenewegen: "We vragen wel eens aan tegenstanders hoe het nu voelt om voorbij gespeeld te zijn door een volleyballer. Maar dat doen we alleen als de stand het toelaat natuurlijk."

Geen spijt

Heimwee naar het volleybal hebben Dommerholt en Groenewegen niet. Ze voelen zich thuis op het gras. Het voetbal neemt daarbij minder verplichtingen met zich mee dan het drukke verenigingsleven bij Rivo. "Als team krijgen we hier bovendien alle vrijheid", zegt Dommerholt. "We krijgen het gevoel dat we hier welkom zijn. Daar ben ik de club dankbaar voor. Ik heb dan ook geen moment spijt gehad van deze overstap."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven