Ooit NAC-talenten, maar nu voor altijd Madese Boys

KNVB Media
KNVB Media
8 juli, 22:17

Björn de Bruijn, local hero van Madese Boys, snelt voorbij een verdediger van NAC Breda. - Foto: KNVB Media

Zomerstop? Niet voor sommige amateurclubs. Die fungeren in juli en augustus als sparringpartner - en soms als schietschijf - voor de betaald voetbalclubs die zich voorbereiden op het nieuwe seizoen. In de Zomertoer treffen we de mooie verhalen in voetballand. Met vandaag: de jaarlijkse rendez-vous tussen Madese Boys en NAC Breda.

Ruim 1.500 supporters vonden zaterdag hun weg naar Sportpark De Schietberg.

Wat als...? Wat als Björn de Bruijn na krap een minuut spelen de bal wél goed voor zijn linkervoet had gekregen toen hij in volle vaart richting het doel van NAC Breda stormde. "Tja, dan hadden we in ieder geval met 1-0 voor gestaan en voor het allereerst gescoord tegen NAC."

De boomlange linksbuiten van tweedeklasser Madese Boys loopt als eerste van het veld af. Achter hem staat het scorebord: 0 voor de thuisclub, 7 voor de bezoekers. Het is de amateurs van de dorpsclub weer niet gelukt. Voor het vijfde jaar op rij ontvangen zij in de zomermaanden grote buur NAC Breda en voor de vijfde keer op rij gaan ze onderuit. Ook al had Madese Boys ditmaal drie voormalige spelers uit de jeugdopleiding van NAC aan de aftrap staan. En had de ploeg zich voorgenomen niet meer zo tegen de huidige promovendus op te kijken.  

Op De Schietberg

De consumptiebonnen waren niet aan te slepen in het zomerse Made.

Drie uur eerder. Aan het eind van de zonnige zaterdagmiddag in West-Brabant stroomt Sportpark De Schietberg - een mooiere naam voor een sportcomplex kun je nauwelijks bedenken - langzaam vol. De vette walmen van de frituur geuren over het terrein en de trays met plastic bekers bier zijn niet aan te slepen. Handen worden geschud, oude vrienden begroet. "Hee Peer, bende gij er ook", schreeuwt een kale vijftiger naar zijn maat, krap vijf meter verderop. "Motte gij al bier? Wà...cola!?" Het is duidelijk, ook buiten Breda komt het Avondje NAC aardig op gang.

Op het veld is de uitgebreide selectie van Madese Boys met de warming-up bezig. Björn de Bruijn (24) knalt een paar ballen nonchalant de kruising in. Hij lijkt er zin in te hebben. In de ochtenduren stond hij nog met een paar vrijwilligers de doelen op te zetten. De lange linksbuiten is een kind van de club, maar speelde één seizoen in de jeugdopleiding van NAC Breda. In de A1, zijn laatste jeugdjaar. Hij kon doorstromen naar het beloftenteam, maar koos voor zijn studie en een terugkeer op het oude nest.

Het is altijd extra leuk om tegen een betaald voetbalclub te spelen

Als hij even om zich heen kijkt, ziet hij op de andere speelhelft geen bekenden meer uit zijn NAC-jaar. "Sowieso niet in het betaald voetbal. Alleen Jesse van Bezooijen heeft een paar jaar een contract gehad, maar moest deze zomer vertrekken. Dus voor mij is deze wedstrijd niet extra speciaal omdat het NAC is. Wel is het altijd extra leuk om tegen een betaald voetbalclub te spelen natuurlijk."

Jip van der Plas neemt de corner voor Madese Boys. De middenvelder kon vanwege een voetblessure slechts een kwartier meedoen tegen zijn oude club NAC Breda.

Bekende gezichten

Op het dak van de kantine wordt er hard gewerkt, op het terras fijn een biertje gedronken.

De jonge middenvelders Kevin de Bok en Jip van der Plas hebben een langer verleden bij de jeugdopleiding van de Bredase profclub achter de rug. Zij kwamen in de gehele D- en C-jeugd uit voor NAC. "Maar uiteindelijk vonden ze me te klein en fysiek niet goed genoeg", vertelt De Bok die deze wedstrijd wel een oud-teamgenoot herkent in het geel-zwart: Grad Damen. Ook Bart Meijers is van zijn lichting, maar die ontbreekt vandaag.

Feyenoord is - zoals voor de meeste Madenaren - zijn favoriete club, maar dat NAC weer terug in de Eredivisie doet De Bok eveneens goed. En ja, dat hij nu in zijn vertrouwde rood-witte kleuren van Madese Boys tegen NAC speelt, is best speciaal. "Zeker omdat er zo veel mensen komen kijken. Maar zenuwen heb ik niet, want je weet ook dat het een wedstrijd is die je gaat verliezen. We probeerden zo lang mogelijk de organisatie op orde te houden, maar aan het eind van de eerste helft kregen we het conditioneel al moeilijk."

Levensgrote kans

Ondanks de vier extra trainingen die speciaal voor deze partij waren ingelast. Begin juni stond Madese Boys nog in de finale van de Brabant Cup, daarna gingen de kicksen even de kast in. Op 15 augustus start de piepjonge selectie het nieuwe seizoen op, maar puur om blessures te voorkomen gingen de mannen de afgelopen twee weken toch nog het trainingsveld op. En dat resulteert al na krap één minuut spelen in een levensgrote kans als De Bruijn door Van der Plas richting doel wordt gelanceerd, maar hem niet weet te verzilveren.

De technische staf van NAC Breda, met op de voorgrond coach Stijn Vreven.

Na tien minuten benutten de Bredase profs een penalty en even later gaan ze rusten met een 3-0 voorsprong. Na rust wordt de strijd nog ongelijker en mag Madese Boys blij zijn dat het bij 7-0 blijft. De gemoederen raken even verhit als De Bok halverwege de tweede helft vol onderuit wordt geschoffeld. "Het is dat ik opsprong, anders had ik zo mijn enkel kunnen breken."

Het lijkt de omgekeerde wereld. Meestal halen de amateurs in dit soort partijtjes hun scheermessen tevoorschijn, nu gooit een prof er een smerige tackle uit. De strijd laait extra op als De Bok verhaal gaat halen en de betreffende NAC-speler met een ernstige ziekte gaat schelden. Met flink wat duw- en trekwerk tot gevolg. "Dat ligt bij ons heel gevoelig en accepteren we niet", verduidelijkt De Bruijn.

Gras maaien, doel opzetten

De local hero komt na de wedstrijd als eerste de kleedkamer uit. Op weg naar het terras voor de kantine, waar vrienden en familie met een biertje nagenieten van een fijne voetbalavond. Er gaan heel wat vrijwillige manuren zitten in de organisatie van deze ene wedstrijd, maar voor een club als Madese Boys is het een van de hoogtepunten van het seizoen.

Er wordt voor ons een hoop geregeld door de club, dus ik vind het belangrijk dat wij ook ons steentje bijdragen

Dat beseft De Bruijn dondersgoed. Donderdag stond hij nog met de hand het gras aan de zijkanten van het hoofdveld te maaien, daar waar de grote maaimachine niet bij kan. En vanochtend zette hij samen met ploeggenoot Maikel Walravens de doelen op. "Ik ben een echte Madese Boys-man. Als ik de tijd en mogelijkheid heb, help ik graag een handje mee. Er wordt voor ons - spelers van het eerste - een hoop geregeld door de club, dus ik vind het belangrijk dat wij ook ons steentje bijdragen. Het moet ook voor de jonge gasten duidelijk zijn dat niet alles komt aanwaaien. Nee, je moet je zelf ook van je goede kant laten zien. Want zonder vrijwilligers kom je als amateurclub nergens."

Statistieken

Wedstrijd
Madese Boys - NAC Breda 0-7 (0-3).

Scoreverloop
10. Paolo Fernandes (pen) 0-1; 36. Mounir el Allouchi 2-0; 40. Diego Snepvangers 0-3; 49. Thomas Marijnissen 0-4; 50. Olivier Rommens 0-5; 55. Rai Vloet 0-6; 73. Rai Vloet 0-7.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven