Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Toon staat dag én nacht klaar voor onze spelers'

KNVB Media
KNVB Media
2 april 2017, 9:00

Toon Marwa met zijn G-team van Colmschate ’33. - Foto: KNVB Media

Het G-team van trainer Toon Marwa ging een paar jaar geleden ging op trainingskamp. De spelers hadden er het hele seizoen naar uitgekeken. Het werd een prachtig voetbalweekend met veel lol, voetbalspelletjes en slapeloze nachten.

“Het begon gelijk al de eerste nacht. Een van de spelers vond het allemaal zo spannend dat hij niet kon slapen. Toen is Toon midden in de nacht met hem een rondje gaan rijden zodat de anderen nog wel wat nachtrust hadden. Dat is Toon ten voeten uit: dag én nacht klaarstaan voor zijn spelers”, vertelt Ina Zweers, coördinator van het G-voetbal binnen Colmschate ’33.

Vier trainers

Het kost geld, maar je krijgt er veel energie voor terug

Toon is een van de vele vrijwilligers binnen de G-voetbalafdeling van de club. Alleen al het team van Toon bestaat uit vier trainers en een elftalbegeleider. “Wij zeggen hier altijd: het kost geld, maar je krijgt er veel energie voor terug”, vervolgt Ina met een glimlach. “Tijdens de wedstrijd staan de vier trainers rondom het veld. Toon doet de wissels. Een andere coach begeleidt een speler die slechtziend is. En ik probeer nu te regelen dat een speler zaterdag voor het eerst meegaat naar een uitwedstrijd. Thuiswedstrijden zijn nooit een probleem, maar de uitwedstrijden vindt hij heel spannend.”

“Toon is binnen de club echt een voorbeeld voor andere trainers. Een rustige man, niet gauw boos en hij staat altijd voor iedereen klaar.” En goed voorbeeld doet volgen. Want ook speler Bas van Haaren wilde trainer worden. Hij ging daarom de cursus G-voetbaltrainer van de KNVB volgen. En nu is Bas trainer van het jeugd G-team van Colmschate. “Ze zeggen toch wel eens dat het vrijwilligerswerk in Nederland terugloopt? Niet binnen de G-voetbalafdeling van Colmschate in ieder geval”, eindigt Ina.

Poster

Colmschate ’33 is een van de bijna 350 voetbalclubs waar kinderen en volwassenen met een beperking kunnen voetballen. De club en Toon werden door de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING verrast met een poster van Toon. De drie organisaties werken samen om het G-voetbal de aandacht te geven die het verdient. Toon was onder de indruk van zijn poster. Eén poster hangt inmiddels bij hem thuis en één poster krijgt een mooi plekje in de kantine van Colmschate ‘33.

G-voetbal G-voetbal Lees hier meer over het aanbod van clubs met G-voetbal.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen