Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Clubs in krimpregio Achterhoek slaan handen ineen

KNVB Media
KNVB Media
5 november 2016, 14:29

In de Achterhoek slaan clubs en overheid de handen ineen. - Foto: KNVB Media

Hoe kan het verenigingsleven een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de wijken en kernen in de Achterhoek? Die vraag stond vrijdag centraal tijdens de thema-avond genaamd 'Kom d’r bi-j' van het samenwerkingsverband Scholder an Scholder. Vanuit de KNVB zijn de lokale voetbalclubs de aanjagers van het project in de Achterhoekse krimpregio.

Daar kwamen de verenigingen namelijk kwamen tot de conclusie dat ze lang niet allemaal op eigen houtje konden voortbestaan. Doordat jongeren naar elders vertrekken, krimpt de bevolking in de Achterhoek. Dat heeft gevolgen voor de samenleving. En ook voor sportclubs.

Katalysator

De thema-bijeenkomst in van Scholder an Scholder in Lichtenvoorde leverde veel inzichten en inspiratie op.

"Drie jaar geleden zijn de voetbalverenigingen als katalysator ingezet om bewustwording te creëren over de demografische ontwikkelingen en veranderingen in de samenleving", vertelde Pascal Kamperman, projectleider van Scholder an Scholder, aan de 160 toehoorders - vertegenwoordigers van de Tweede Kamer en sportbonden, gedeputeerden, wethouders en ambtenaren sport en natuurlijk de ambasseurs van Scholder an Scholder -  in de Hamalandhal in Lichtenvoorde.

Kamperman: "Negentig procent van de voetbalclubs is daarmee op hun eigen manier aan de slag gegaan, met of zonder begeleiding. Dit heeft geresulteerd in 23 samenwerkingsverbanden tussen voetbalclubs. Daarnaast zijn er ruim tien initiatieven die de verbreding hebben opgezocht en samenwerken met andere sportverenigingen en organisaties."

Handen ineen

Kortom, verschillende partijen in de Achterhoek slaan de handen ineen. Zo heeft vv Mariënveld samen met andere verenigingen een Breed Maatschappelijk Voorziening gebouwd en werken in Aalten zes sportverenigingen en welzijnsorganisatie aan hun plan over het realiseren van multifunctioneel sportpark op Sportpark Zuid.

Er liggen kansen om meer te doen met de open sportclub

De organisatiekracht en betrokkenheid scoort hoog in de Achterhoek, concludeerde Jan-Willem van der Roest van het Mulier Instituut, dat sociaalwetenschappelijk sportonderzoek verricht. Hij deed onderzoek naar de open sportclub in krimpregio's. Juist daardoor liggen er kansen om meer te doen met het idee van de open sportclub, zoals meer samenwerkingsverbanden tussen organisaties. Denk daarbij aan evenementen organiseren, accommodaties delen etcetera.

Scholder an Scholder Scholder an Scholder Lees meer over het project Scholder an Scholder.

Verenigingen ondersteunen 

Juist het project Scholder an Scholder kan hier zijn steentje aan bijdragen, en ook de KNVB is betrokken. "Het vertrekpunt bij ons blijft uiteraard voetbal, maar wij helpen graag mee om de verbreding te pakken en waar het kan ook andere verenigingen te ondersteunen met onze procesbegeleiding en expertise", aldus Sjors Brouwer, manager projecten amateurvoetbal.

Samen bereik je meer! 

 

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen